Η μουσική στο mixer, Leonard Cohen (Μέρος 1ο)

Διαβάστηκε
Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του Leonard Cohen με τίτλο "Old Ideas" επιχειρούμε μια αναδρομή στις επανεκτελέσεις τραγουδιών του από γνωστούς καλλιτέχνες.Για τον Cohen θα έπρεπε ενδεχομένως να δημιουργηθεί μια μουσική κατηγορία πέραν των τραγουδιστών, συνθετών ή στιχουργών. Μια μουσική κατηγορία που θα ξεχώριζε καλλιτέχνες για την αστείρευτη φλέβα της δημιουργικότητας που δε γνωρίζει ηλικία. (Σε αυτή θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο Bob Dylan.)

Ο Leonard Cohen γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1934. Ως εμπορικά αποτυχημένος συγγραφέας, στράφηκε στη μουσική όπου ο ποιητικός του λόγος βρήκε σίγουρα περισσότερη ανταπόκριση. Ξεκινώντας από το 1967 με «τα τραγούδια του» ("Songs of Leonard Cohen") έφτασε στις φετινές «παλιές ιδέες» ("Old Ideas", 2012) που αποτέλεσε την αφορμή για αυτό το αφιέρωμα. Η λυρικότητα και η απλότητα χαρακτηρίζει τα περισσότερα από τα τραγούδια του.

leonard_cohen_-_1979_recent_songs

Η δισκογραφική πορεία του Cohen έχει να επιδείξει δώδεκα στούντιο δίσκους καθώς επίσης και αρκετές ζωντανές ηχογραφήσεις και συλλογές. Αναπόδραστα λοιπόν σε αυτά τα 45 χρόνια το έργο έχει επηρεάσει δεκάδες (μόνο;) καλλιτέχνες που εμπνεύστηκαν, αντέγραψαν ή διασκεύασαν τραγούδια του. Κι αν στη αρχή της προσπάθειας αυτής πιστεύαμε ότι θα είχαμε να κάνουμε με κάτι πεπερασμένο, με μια σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο διαπιστώσαμε ότι ο ξεχωριστός κύριος Cohen βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για τον καλλιτέχνη του οποίου τα τραγούδια έχουν «πειραχτεί» περισσότερες φορές. Στην ιστοσελίδα leonardcohenfiles θα βρείτε μια λίστα με εκτελέσεις τραγουδιών του Cohen που έχουν κυκλοφορήσει δισκογραφικά. Αυτή τη στιγμή η λίστα μετρά 2213 καταγραφές από εκατοντάδες καλλιτέχνες δεκάδων χωρών. Οπότε θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιλεκτικοί στο συγκεκριμένο άρθρο. Και ως εκ τούτου θα ζητήσουμε και τη συνεισφορά σας στο τέλος του άρθρου, όπου θα μπορείτε να ψηφίσετε το/α αγαπημένο/α τραγούδι/α σας του Cohen καθώς και τη διασκευή που σας αρέσει περισσότερο ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνεται στη λίστα μας (ειδικά τότε!).

Ξεκίνημα από το 1967 και το δίσκο "Songs of Leonard Cohen":

So Long, Marianne

από τους James με αρκετά αλλαγμένους στίχους (συλλογή: "I'm Your Fan", 1991)και από τον Bill Callahan (συλλογή του μουσικού περιοδικού Mojo: "The Songs of Leonard Cohen covered", 2012)Sisters of Mercy
(Το τραγούδι που ενέπνευσε το ομώνυμο βρετανικό συγκρότημα)

από τις Emmy Lou Harris και Linda Ronstadt (δίσκος: "Western Wall: The Tucson Sessions", 1999)από τη Judy Collins (δίσκος: "Wildflowers", 1967)από τον Beck (στη δεύτερη φάση του Record Club συνεπικουρούμενου από τους Devendra Banhart, Ben, Andrew και Matt από τους MGMT, Andrew από τους Wolfmother, Binki από τους Little Joy, και τους Brian [Lebarton] και Bram [Inscore] που συμμετείχαν και στην πρώτη φάση του Record Club, 2009)


Στη σελίδα του Beck στο YouTube θα βρείτε τη λίστα με τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου εδώ

Από τη Beth Orton (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005) εδώ.

Suzanne

από τη Nina Simone (συλλογή: "Gold", 2003)από τον Neil Diamond (δίσκος: "Stones", 1971)Άλλες ενδιαφέρουσες εκτελέσεις από τους:
Peter Gabriel (συλλογή: "Tower of Song", 1995) εδώ,
Roberta Flack (δίσκος: "Killing Me Softly", 1973) εδώ,
Joan Baez εδώ,
Aretha Franklin (δίσκος: "Rare & Unreleased Recordings From the Golden Reign of the Queen of Soul", 2007) εδώ
και Nick Cave (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005) εδώ


Συνέχεια στο 1969 και το δίσκο "Songs from a Room".

Bird on the Wire

από τον Joe Cocker (ζωντανή ηχογράφηση: "Mad Dogs & Englishmen", 1970)από τον Johnny Cash (συλλογή: "Unearthed", 2003)Άλλες ενδιαφέρουσες εκτελέσεις από τους:
k.d.lang (δίσκος: "Hymns of the 49th Parallel", 2004) εδώ
και Dave Van Ronk (δίσκος: "Van Ronk", 1971) εδώ.

Story of Isaac

από τη Suzanne Vega (συλλογή: "Tower of Song", 1995)από τους Pain Teens (δίσκος: "Destroy Me Lover", 1993)The Partisan από τη Joan Baez (δίσκος: "Come From the Shadows", 1972)
Επόμενος σταθμός το 1971 με το δίσκο "Songs of Love and Hate".

Avalanche από τον Nick Cave και τους The Bad Seeds (δίσκος: "From Her to Eternity", 1984)Famous Blue Raincoat

από την Tori Amos (συλλογή: "Tower of Song", 1995)από το γαλλικό συγκρότημα AaRON (δίσκος: "Artificial Animals Riding On Neverland", 2007)Άλλες ενδιαφέρουσες εκτελέσεις από τις:
Joan Baez (ζωντανή ηχογράφηση: "Diamonds & Rust in the Bullring", 1989) εδώ
και Jennifer Warnes (δίσκος: "Famous Blue Raincoat", 1987) εδώ.

Το συγκεκριμένο τραγούδι εκτός από τις επανεκτελέσεις γνώρισε και μεταφρασμένες διασκευές σε πολλές γλώσσες (ισπανικά εδώ, καταλανικά, γερμανικά εδώ, βέλγικα, σουηδικά, νορβηγικά κ.ά.). Θα ξεχωρίσουμε τις παρακάτω εκτελέσεις:
σε ιταλική διασκευή από την Ornella Vanoni ως La Famosa Volpe Azzurra (δίσκος: "Ricetta di donna", 1980)και σε ελληνική διασκευή από τη Δήμητρα Γαλάνη ως Στα κίτρινα φώτα σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου (δίσκος: "Καλά Είναι Κι Έτσι", 1981)Σε αυτό το σημείο βάζουμε μια άνω τελεία. Σας καλούμε να ακούσετε πολλές μουσικές και να ταξιδέψετε. Θα επανέλθουμε σύντομα με τη συνέχεια. Έχουμε να μετρήσουμε άλλωστε ακόμα εννέα δίσκους, αν και τους τελευταίους δεν έχουν προλάβει να τους διασκευάσουν ακόμα…

Η ψηφοφορία που υποσχεθήκαμε θα μπει στο τέλος του αφιερώματος στον Leonard Cohen. Ωστόσο τα σχόλια και οι συντάκτες είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ιδέα ή παρατήρηση.


Update
: Δημοσιεύτηκε και το δεύτερο μέρος του αφιέρωματος.

Τα τραγούδια του αφιερώματος περιλαμβάνονται σε λίστα που θα βρείτε στο YouTube.
Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου/10 ()
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια