Η μουσική στο mixer, Leonard Cohen (Μέρος 2ο)

Διαβάστηκε
Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του Leonard Cohen με τίτλο "Old Ideas" επιχειρούμε μια αναδρομή στις επανεκτελέσεις τραγουδιών του από γνωστούς καλλιτέχνες. Παρουσιάζουμε το δεύτερο και τελευταίο μέρος αυτής της - ατελείωτης κατά τα άλλα - λίστας.Σε αυτό το άρθρο θα ολοκληρώσουμε την προσέγγισή μας στις διασκευές και επανεκτελέσεις τραγουδιών του Leonard Cohen. Στο τέλος του άρθρου θα βρείτε μια λίστα με όσα τραγούδια καταγράψαμε και κάποια ακόμα που σκοπίμως παραλείψαμε. Επίσης υπάρχουν ψηφοφορίες για το αγαπημένο σας τραγούδι και την καλύτερη ή τη χειρότερη διασκευή.

Ωστόσο πριν πιάσουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε στο πρώτο μέρος, θα προσθέσουμε κάποια τραγούδια από τους τρεις πρώτους δίσκους του Cohen τα οποία θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί, αλλά τα λησμονήσαμε. Άλλωστε η τεράστια δεξαμενή διασκευών μπορεί να αποτελέσει κάποιου είδους δικαιολογία – αν χρειαζόμαστε μια τέτοια.

Hey, That’s No Way to Say Goodbye

από τη Roberta Flack (δίσκος: "First Take", 1969)από τους Vogues (συλλογή: "The Vogues Greatest Hits", 1970)από τον Ian McCulloch (συλλογή: "I'm Your Fan", 1991) εδώ,
από τους Lemonheads μαζί με τη Liv Tyler (δίσκος: "Varshons", 2009) εδώ

Το The Partisan ήταν ένα γαλλικό τραγούδι αντίστασης κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο (1943, πρωτότυπος τίτλος "La Complainte du Partisan"). Ο Leonard Cohen ήταν από τους πρώτους που τραγούδησαν τους αγγλικούς στίχους του Hy Zaret και έκτοτε γνώρισε αρκετές εκτελέσεις. Περισσότερες πληροφορίες για το τραγούδι εδώ. Το 1998 οι Sixteen Horsepower τραγουδούν το The Partisan με τη συνδρομή του Bertrand Cantat (των Noir Desir) στα γαλλικά φωνητικά από το δίσκο "The Partisan" (1998).Ο βρετανός Teddy Thompson τραγουδά το Tonight Will Be Fine (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005) εδώ.

Το αμερικάνικο συγκρότημα Harvey Milk (από την Αθήνα της Georgia, συντοπίτες των R.E.M.) διασκευάζει το One Of Us Cannot Be Wrong στο δίσκο τους "Courtesy and Good Will Toward Men" (1996)Ο Vassilikos από τους Raining Pleasure πειραματίζεται με το Famous Blue Raincoat στο δίσκο του "Vintage" (2009) εδώ.


Συνεχίζουμε τώρα στη δισκογραφία του Cohen.

Το 1974 κυκλοφορεί το "New Skin for the Old Ceremony" από όπου τα επόμενα τραγούδια:

Chelsea Hotel #2

από τον Rufus Wainwright (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005) εδώ,

από τους Lambchop (δίσκος: "OH (Ohio)", 2008)και τη Regina Spektor εδώ.

Το Lover Lover Lover από τον Ian McCulloch (δίσκος: "Mysterio", 1992)Το There Is a War από τους Cold War Kids (από το πρότζεκτ της Columbia "Old Ideas with new Friends", 2011)Το Who by Fire από τους The House of Love (συλλογή: "I'm Your Fan", 1991)
Προχωρούμε στο δίσκο "Death of a Ladies' Man" (1977).

Οι Last Shadow Puppets παρουσιάζουν μια ζωντανή εκτέλεση του Memories στις συναυλίες του 2008και ο Greg Dulli τραγουδά το Paper Thin Hotel (από το πρότζεκτ της Columbia  "Old Ideas with new Friends", 2011) εδώ.


Κάνουμε μια επίσης μικρή στάση στο 1979 και το δίσκο "Recent Songs".
Από τα τραγούδια του δίσκου σημειώνουμε το The Guests όπως αναδομείται σε ζωντανές ηχογραφήσεις τόσο από τη Laurie Anderson (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005) εδώ, όσο και από τους Antony & The Johnsons (συναυλία στο BBC4, 2006)
Ο επόμενος σταθμός θα μας κρατήσει περισσότερο. Είναι ο δίσκος "Various Positions" του 1984 που περιλαμβάνει δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Leonard Cohen.

Dance Me to the End of Love

από τη Madeleine Peyroux (δίσκος: "Careless Love", 2004)από την Perla Batalla ως Baila Conmigo Amor με ισπανικούς στίχους (συλλογή: "Bird On The Wire: The Songs Of Leonard Cohen", 2005)από τον ουρουγουανό Jorge Drexler (δίσκος: "Cara B", 2008) εδώ,

από το αμερικάνικο συγκρότημα The Civil Wars (δίσκος: "Barton Hollow", 2011) εδώ,

από τις Dresden Dolls σε ζωντανή εμφάνιση εδώ

και για να κλείσουμε λίγο το μάτι στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, η μελωδία στο Μόνο αγάπη του Γιάννη Πάριου (δίσκος: "Όλα για τον Ερωτα", 1988) κάτι μας θυμίζει…Και φτάνουμε στην κορωνίδα ίσως των τραγουδιών του Cohen. Το Hallelujah έχει αναπαραχθεί δεκάδες φορές από γνωστούς καλλιτέχνες. Αρκετοί λανθασμένα το αποδίδουν στον Jeff Buckley του οποίου η εκτελέση (δίσκος: "Grace", 1994) είναι πράγματι εξαιρετικήΕίχε προηγηθεί ο John Cale (συλλογή: "I'm Your Fan", 1991)ενώ ακολούθησαν πολλοί ακόμα. Ενδεικτικά θα καταγράψουμε:

τον Bono των U2 σε ρυθμό υπαγόρευσης (συλλογή: "Tower of Song", 1995) εδώ,

τον Rufus Wainwright (από τη μουσική της ταινίας "Shrek", 2001)την k.d. lang (δίσκος: "Hymns of the 49th Parallel", 2004) εδώ,

την ηθοποιό Kate Voegele (από τη μουσική της σειράς "One Tree Hill", 2008) εδώ

και την ισραηλινή τραγουδίστρια Yasmin Levy με ισπανικούς στίχους (δίσκος: "Sentir", 2009)Coming Back to You

από την Trisha Yearwood εδώ

και από τον Martin L. Gore (των Depeche Mode) (και οι δυο ηχογραφήσεις από τη συλλογή: "Tower of Song", 1995)Επίσης κρατάμε το If It Be Your Will σε μια ακόμα υπέροχη εκτέλεση από τον Antony Hegarty των Antony and the Johnsons (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005) εδώ.

Λίγα χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το "I'm Your Man" (1988) που επιβεβαιώνει ότι ο Cohen επέστρεψε για τα καλά. Θα απαριθμήσουμε σχεδόν όλα τα τραγούδια του δίσκου.

Το First We Take Manhattan κυκλοφόρησε αρχικά σε δίσκο της συνεργάτιδος του Cohen, Jennifer Warnes (δίσκος: "Famous Blue Raincoat", 1987), όπου τραγουδούν μαζίΑργότερα το διασκεύασαν οι R.E.M. (1991) (συλλογή: "I'm Your Fan", 1991) εδώ
και ο Joe Cocker (δίσκος: "No Ordinary World", 1999) εδώ.

Η Ane Brun με τη μαγευτική φωνή τραγουδά το Ain't No Cure For Love (συλλογή: "Cohen - The Scandinavian Report", 2009) εδώ.

Περνάμε από το Everybody Knows με τους Concrete Blonde (από τη μουσική της ταινίας "Pump Up the Volume", 1990)τον Rufus Wainwright (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005)και τους Cults (από το πρότζεκτ της Columbia "Old Ideas with new Friends", 2011) εδώ

Το ομότιτλο τραγούδι του δίσκου I'm Your Man διασκευάστηκε:
από τον Joe Cocker (δίσκος: "One Night of Sin", 1989) εδώ,

από τον Elton John (συλλογή: "Tower of Song", 1995) εδώ 

και τον Nick Cave (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005)Το Take This Waltz, βασισμένο σε ποίημα του ανδαλουσιανού Federico García Lorca, “διασκευάστηκε” από την ιταλίδα Marisa Sannia στα ισπανικά (με τους πρωτότυπους στίχους του Lorca και τη μουσική του Cohen) ως Pequeño Vals Vienés (πρωτότυπος τίτλος του ποιήματος, δίσκος: "Rosa de Papel", 2008)Από τις εκτελέσεις αγνώστου πατρός που υπάρχουν στο διαδίκτυο ξεχωρίσαμε επίσης αυτή, κυρίως λόγω τις ενορχήστρωσής της.

Οι Pixies τραγούδησαν το I Can't Forget (συλλογή: "I'm Your Fan", 1991)Tower of Song 

από τον Nick Cave και τους Bad Seeds (συλλογή: "I'm Your Fan", 1991) εδώ,

από τους The Jesus and Mary Chain (δίσκος: "The Sound of Speed", 1993)και από τη Marianne Faithfull (δίσκος: "Vagabond Ways", 1999) εδώ.


Συνεχίζουμε με το δίσκο "The Future" (1992).

Ο Teddy Thompson τραγουδά το ομότιτλο The Future (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005)Οι Perla Batalla και Julie Christensen τραγουδούν το Anthem (από τη μουσική της ταινίας "Leonard Cohen: I'm Your Man", 2005) εδώ

και οι Status Quo διασκευάζουν το Democracy (συλλογή: "Rockers Rollin' - Quo In Time 1972-2000", 2001)
Από το δίσκο "Ten New Songs" (2001) ξεχωρίζουμε το In My Secret Life από την Katie Melua (δίσκος: "Pictures", 2007)και σε ζωντανή εμφάνιση εδώ
και τον Eric Burdon (δίσκος: "My Secret Life", 2004) εδώ

καθώς και το Here It Is από το Τρίφωνο με ελληνικούς στίχους -ξανά- από τη Λίνα Νικολακοπούλου (δίσκος: "Προσοχή Τρίφωνο", 2008)Ακολουθούν το "Dear Heather" (2004) και το "Old Ideas (2012)" από τα οποία δεν έχουμε να σημειώσουμε κάποια διασκευή.

Ολοκληρώνοντας καταγράφουμε κάποιες συλλογές με διασκευές στο έργο του Leonard Cohen από τις οποίες αντλήσαμε αρκετά από τα τραγούδια του αφιερώματος:
Jennifer Warnes - "Famous Blue Raincoat" (1987)
Διάφοροι Καλλιτέχνες - "I'm Your Fan" (1991)
Διάφοροι Καλλιτέχνες - "Tower of Song" (1995)
Judy Collins - "Judy Collins Sings Leonard Cohen: Democracy" (2004)
Perla Batalla - "Bird on the wire" (2005)
Διάφοροι Καλλιτέχνες - "Leonard Cohen: I'm Your Man" (2006)
Διάφοροι Καλλιτέχνες - "Cohen: The Scandinavian Report" (2009)

Δύο μεγάλα μουσικά περιοδικά αφιέρωσαν πρόσφατα τεύχη τους στον Leonard Cohen λόγω της (αναγκαστικής) επανεμφάνισής του στη δισκογραφία. Το Mojo τεύχος Μαρτίου 2012 (περιλαμβάνει και cd με νέες επανεκτελέσεις τραγουδιών του Cohen)
και η γερμανική έκδοση του Rolling Stone τεύχος Μαρτίου 2012.

Πολλά ονόματα καλλιτεχνών επαναλήφθηκαν στο αφιέρωμα, πράγμα αναμενόμενο αφού πρόκειται είτε για πρώην ή νυν συνεργάτες του (Judy Collins, Jennifer Warnes, Perla Batalla) είτε για δηλωμένους μεγάλους θαυμαστές του (Nick Cave, Rufus Wainwright, Antony, Beck).

Από αυτή την ατελείωτη πραγματικά λίστα θα ξεχωρίσουμε κάποια τραγούδια για την πρωτοτυπία, το πάθος και την προσέγγιση των καλλιτεχνών - εντάξει, έχουμε και τα προσωπικά μας κολλήματα...

Θα χαρούμε να έχουμε και τη δική σας άποψη στην ψηφοφορία για το αγαπημένο σας τραγούδι και την καλύτερη ή τη χειρότερη διασκευή - αν και περί ορέξεως...

Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει μια ρωγμή παντού... για να μπαίνει το φως!!!

Τα τραγούδια του αφιερώματος (που υπάρχουν στο YouTube) περιλαμβάνονται σε λίστα που θα βρείτε στο YouTube.
Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου10/10 (2)
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια