Επίθεση στον Πάνο Μουζουράκη

Ένα σατιρικό βίντεο του Πάνου Μουζουράκη ήταν η αφορμή για να καταγραφεί μία ακόμη απαράδεκτη, βίαιη επίθεση ενάντια σε καλλιτέχνη, μετά το πρόσφατο περιστατικό με τη Σοφία Παπάζογλου. Το θέμα ξεκίνησε μετά από...
Ένα σατιρικό βίντεο με τη συμμετοχή του Πάνου Μουζουράκη ήταν η αφορμή για να καταγραφεί μία ακόμη απαράδεκτη, βίαιη επίθεση ενάντια σε καλλιτέχνη, μετά το πρόσφατο περιστατικό με τη Σοφία Παπάζογλου. Το θέμα ξεκίνησε μετά την ανάρτηση του παρακάτω βίντεο, στις 28/10, σε νέα ιστοσελίδα (protagon.gr) η οποία φαίνεται πως είναι υπό την ευθύνη του γνωστού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Στο βίντεο γίνονται αναφορές στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, στην ελληνική σημαία και στον τρόπο που αντιμετωπίζει ο νεοέλληνας τα ιστορικά και εθνικά θέματα.

Πριν πούμε οτιδήποτε παραπάνω, δείτε το βίντεο:


Στο βίντεο συμμετέχουν ο Πάνος Μουζουράκης και ο Στέλιος Κάτσαρης και παρουσιάζουν ένα σύντομο σκετσάκι που αναφέρεται στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου. Προσπαθούν προφανώς να υποδυθούν δύο νεοέλληνες που είναι ανιστόρητοι και αντιμετωπίζουν με μεγάλη απάθεια την εθνική επέτειο και τον τρόπο που αυτή εορτάζεται.

Κατά τη γνώμη μας - και κατά γενική ομολογία δηλαδή - το βιντεάκι αυτό από καθαρά καλλιτεχνική άποψη, είναι αποτυχημένο με την έννοια ότι ούτε γέλιο βγάζει, ούτε καταφέρνει να προβληματίσει μέσα από την υπερβολή ώστε να βάλει το μυαλό σε κίνηση, όπως κάνει συνήθως η εύστοχη σάτιρα.

Τα θέματα που προσπαθούν να θίξουν οι δημιουργοί του βίντεο είναι υπαρκτά και πράγματι απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που τίθεται το θέμα της ανάγκης ύπαρξης ή όχι των παρελάσεων στις μέρες μας. Αντίστοιχα, το θέμα του εορτασμού στις 28 Οκτωβρίου, μέρα έναρξης και όχι λήξης του πολέμου, συζητιέται εδώ και πολλά χρόνια και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν την ανάγκη αλλαγής ημερομηνίας της επετείου. Το πρόβλημα με το βίντεο είναι πως, πέρα από καλλιτεχνικά κακής ποιότητας, θα μπορούσε να χαρακτηστιστεί και υπερβολικό, άκομψο και ίσως προσβλητικό προς τους ανθρώπους που βλέπουν την ελληνική σημαία και γενικότερα τα εθνικά θέματα σαν κάτι το πραγματικά ιερό.

Ωστόσο, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο Μουζουράκης στο παρακάτω βίντεο εξηγώντας τους λόγους που το έκανε, οι δύο συμμετέχοντες στο σκετσάκι δεν διατύπωσαν προσωπικές απόψεις, αλλά υποδύθηκαν ρόλους. Θεωρούμε ότι αυτή είναι όλη η ουσία. Δεν μπορεί να στοχοποιείται ένας καλλιτέχνης επειδή υποδύεται έναν ρόλο, άσχετα με το αν το αποτέλεσμα είναι καλό, μέτριο ή απαράδεκτο. Το βιντεάκι, αν και καθόλου επιτυχημένο και εύστοχο, δεν παύει να είναι σατιρικό. Μπορείς να απορρίψεις ή να επικροτήσεις το περιεχόμενό του, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορείς να στοχοποιήσεις τα πρόσωπα και να φτάσεις στα άκρα, όπως έγινε τελικά...

Δείτε το βίντεο με τις εξηγήσεις που δίνει ο Πάνος Μουζουράκης από τη σκηνή του "Οξυγόνο live":Δυστυχώς τα πράγματα τελικά έφτασαν πράγματι στα άκρα, όπως προείπαμε. Τα σχόλια που αναρτήθηκαν στο youtube αλλά και σε πολλά blogs ήταν άκρως προσβλητικά και απειλητικά ενάντια στον Πάνο Μουζουράκη. Έφτασαν να απειλούν ευθέως τη ζωή του! Μάλιστα έφτιαξαν μέχρι και γκρουπ στο facebook ενάντια στον καλλιτέχνη!

Οι απειλές οδήγησαν τελικά μέχρι τη βία, αφού την Παρασκευή (30/10), λίγο πριν τις 23.00, μέλη ακραίων εθνικιστικών οργανώσεων επιτέθηκαν με σπρέυ και γκλοπ στον Πάνο Μουζουράκη έξω από το "Οξυγόνο live". Το ευτυχές ήταν πως ο καλλιτέχνης δεν έπαθε κάτι το σοβαρό.

Είναι το δεύτερο κρούσμα βίας απέναντι σε καλλιτέχνη μετά το πρόσφατο περιστατικό με τη Σοφία Παπάζογλου, όταν αυτή δέχτηκε επίθεση από μέλη της "Χρυσής Αυγής" επειδή πέταξε στα σκουπίδια την εφημερίδα της οργάνωσης που της είχαν μοιράσει έξω από το Μετρό.

Όλα αυτά είναι θλιβερά περιστατικά που μόνο ντροπή και περισυλλογή μπορούν να προκαλέσουν. Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς με τη μία ή την άλλη πλευρά (αν μπορούμε να μιλήσουμε για "πλευρές" δηλαδή...) το γεγονός είναι ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να λέει αυτό που θέλει, ειδικά αν είναι καλλιτέχνης και κάνει σάτιρα. Δικαίωμά του επίσης του καθενός να κρίνει αυτά που ακούει, χωρίς όμως να φτάνουμε σε απαράδεκτες πράξεις βίας.

Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια