Letras españolas

Letras españolas: La Habitación Roja - La segunda oportunidad

Διαβάστηκε
Το συγκρότημα από τη Βαλένθια παρουσίασε τον όγδοο δίσκο του και ετοιμάζεται για το Μπιλμπάο.
Letras españolas


Καλώς ήρθατε και αυτή την εβδομάδα στην ισπανική γωνιά του Mixgrill. Το ταξίδι μας θα είναι και πάλι στην ανατολική ακτή της Ιβηρικής. Τυχαίο και μοιραίο ταυτόχρονα. Πάντως το συγκρότημα επελέγη κυρίως λόγω της παρουσίας του στο Bilbao BBK Live, το μουσικό φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί 12-14 Ιουλίου στο Μπιλμπάο, τη μεγαλύτερη πόλη (αλλά όχι πρωτεύουσα) της Χώρας των Βάσκων, και στο οποίο το Mixgrill θα δώσει το παρόν με δύο συντάκτες.

Ονομάζονται “La Habitación Roja” που σημαίνει “Το Κόκκινο Δωμάτιο” (οι φήμες για οποιαδήποτε σχέση με το ελληνικό σήριαλ ελέγχονται ως απολύτως αναληθείς). Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην L'Eliana της Βαλένθια το 1995 από τους Jorge Martí (κιθάρα, φωνή) και Jose Marco (τύμπανα) και η δημιουργική τους περίοδος μπορεί να χωριστεί σε δύο φάσεις με ορόσημο το 2001, χρονιά που ο Marc Greenwood (κανένα αποτέλεσμα δεν έδωσαν οι έρευνες για πιθανή σχέση με τους αδερφούς Greenwood των Radiohead) αντικατέστησε τον Juanjo Espinosa στο μπάσο. Η μουσική τους χαρακτηρίζεται ως indie pop, αλλά καλύτερα να αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς κατά μέρος κι να επικεντρωθούμε στην ουσία της μουσικής. Οι επιρροές τους είναι από συγκροτήματα όπως οι The Go-Betweens, οι Teenage Fanclub και οι Magnetic Fields.

La Habitación Roja

Οι “La Habitación Roja” γράφουν κυρίως στα castellano. Εδώ αξίζει να τονίσουμε-υπενθυμίσουμε ότι η γλώσσα που γνωρίζουμε ως «ισπανικά» ονομάζεται castellano (καστιγιάνικα) και δεν είναι η μοναδική επίσημη της Ισπανίας. Οι περισσότερες επαρχίες (αυτόνομες κοινότητες) έχουν και τη δική τους γλώσσα ως επίσημη η οποία μάλιστα διδάσκεται στα σχολεία, χρησιμοποιείται από τον πληθυσμό και διατηρείται ζωντανή ακόμα και μέσω της τέχνης. Πιο γνωστές από αυτές τις «τοπικές» γλώσσες είναι τα καταλανικά (català, στην Καταλονία, τις Βαλεαρίδες και -ελαφρώς παραλλαγμένη- στη Βαλένθια), τα γαλικιακά (galego, στην Γαλικία) και τα βάσκικα (euskara, στη Χώρα των Βάσκων).

Επιστρέφοντας στο κόκκινο δωμάτιο, να συμπληρώσουμε ότι μέχρι το 2010 παρουσίασαν επτά δίσκους και έφτασαν στο φετινό "Fue eléctrico" που κυκλοφόρησε από την ισπανική Mushroom Pillow, εταιρεία που αξίζει να συγκρατήσουμε καθώς από το 2001 που δραστηριοποιείται έχει αναλάβει συγκροτήματα όπως οι “The Sunday Drivers” που έγιναν γνωστοί και στην Ελλάδα (“On my mind”, Rockwave 2006)

Θέλαμε να φτιάξουμε ένα δίσκο από όπου κάθε τραγούδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει μια συναυλία”.

Η σημερινή σύνθεση του συγκροτήματος είναι: Jorge Martí (κιθάρα, φωνή), Pau Roca (κιθάρα), Marc Greenwood (μπάσο), Jose Marco (τύμπανα) και Jordi Sapena (κιθάρα, πλήκτρα).

Το τραγούδι που ακούμε παρακάτω ονομάζεται “La segunda oportunidad” (Η δεύτερη ευκαιρία) και εξετάζει το σενάριο που όλοι λίγο ή πολύ έχουμε σκεφτεί: πώς θα ξαναζούσαμε τη ζωή μας αν ξεκινούσαμε από την αρχή.

Μια πολύ όμορφη ακουστική εκτέλεση στους δρόμους της Βαρκελώνης θα βρείτε εδώ.Αν μπορούσα να επιλέξω
Αν είχα άλλη μια ευκαιρία
να ξεκινήσω πάλι από το μηδέν
να ζήσω μια νέα ζωή ακόμη

Θα το επαναλάμβανα
και θα γεννιόμουν
σε αυτή την ίδια τη γη
που σήμερα με κοιτάζει και μου γνέφει αντίο

...

Και θα αποτύγχανα ξανά
δε θα σπούδαζα ό,τι ήθελα να σπουδάσω
θα παραμελούσα τον αθλητισμό
θα δοκίμαζα όλα όσα μπορούσα να δοκιμάσω

Θα αποχωριζόμουν την αγάπη
το τριαντάφυλλο, το βιβλίο και το αντίο
για να φτάσω να ξαναγεννηθώ
όταν όλα πια θα τα είχα χάσει

...

Κι αν μπορούσα να επιλέξω
και αν είχα άλλη μια ευκαιρία
θα έκανα τα πάντα μόνο και μόνο για να επιστρέψω
στη νύχτα που σε γνώρισα

Που σου είπα αυτό που σήμερα
ακόμα χωρίς όρους πιστεύω
τα πάντα θα έκανα και πάλι
για να σε συναντήσω ξανά ...

Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου/10 ()
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια