Σύμφωνα με έρευνα η pop μουσική γίνεται πιο καταθλιπτική με την πάροδο των χρόνων

Διαβάστηκε
Γιατί η ποπ μουσική γίνεται πιο μελαγχολική με τα χρόνια;

Καλησπέρα παιδιά.

Πριν λίγες ημέρες, είδα μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα στο AV Club και το NME (η αρχική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό Psychology Of Aesthetics, Creativity and the Arts).  Ο Glenn Schellenberg και ο Christian von Scheve αποφάσισαν να ερευνήσουν τα πιο πετυχημένα pop τραγούδια των τελευταίων 50 χρόνων!

Οι δύο ερευνητές και η ομάδα τους συμβουλεύτηκαν το Top 40 Singles του Billboard και μάζεψαν τα 1.010 πιο πετυχημένα pop τραγούδια από το 1965 μέχρι και το 2009. Πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα σίγουρα και μπόλικη δουλειά...

Η έρευνα τους έδειξε ότι τα τελευταία πενήντα χρόνια τα τραγούδια γίνονται περισσότερα μελαγχολικά από πριν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν έχουμε χαρούμενα τραγούδια τα τελευταία χρόνια. Απλά, το πλήθος των "χαρούμενων" κομματιών στα 60s είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχουμε τώρα, ακόμη κι αν στην εποχή μας οι κυκλοφορίες είναι πολλαπλάσιες από πριν...

Ο Glenn Schellenberg και ο Christian von Scheve λένε ότι τα "χαρούμενα" τραγούδια έχουν συνήθως γρήγορο τέμπο, ενώ τα "λυπημένα" βασίζονται σε πιο αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τα ευρήματα τους, ο αριθμός των κομματιών που είχαν "αργούς ρυθμούς" έχει σχεδόν διπλασιαστεί τα τελευταία 50 χρόνια και αντίστοιχα τα πιο καταθλιπτικά κομμάτια έχουν αυξηθεί πολύ. Το μεγάλο "μπαμ" για αυτά τα τραγούδια έγινε τη δεκαετία του '90. Να θυμηθούμε το "Creep" των Radiohead, το "Losing my religion" των R.E.M. κ.α.

Τα γρήγορα και "χαρούμενα" κομμάτια μειώθηκαν και στη θέση τους δημιουργήθηκαν μουσικά έργα, που στόχευσαν στο συναίσθημα. Παράλληλα, τα pop τραγούδια μεγάλωσαν σε διάρκεια και υπήρξε αύξηση στα τραγούδια από γυναίκες μουσικούς.

Γιατί όμως η ποπ μουσική γίνεται πιο μελαγχολική με τα χρόνια;

Οι δύο ερευνητές πιστεύουν τα αίτια βρίσκονται στην αύξηση του καταναλωτισμού και στην ανάγκη του κοινού να έχει περισσότερες επιλογές. Ο κόσμος είναι περισσότερο πρόθυμος να δεχτεί την πολυπλοκότητα και τους πειραματισμούς.

Ενδιαφέρουσα έρευνα, δεν μπορείτε να πείτε...

Σε λίγες ώρες επιστρέφουμε με τα "Ακίνδυνα Τραγουδάκια" της Πέμπτης.

Η φωτογραφία του εξωφύλλου ανήκει στο Desktop Wallpapers.

Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου/10 ()
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια