Μουσική Λοβοτομή: Ο Ομπάμα, ο Ρήγκαν και ο Boss

Διαβάστηκε

Κοιτάω και ξανακοιτάω αυτή τη φωτογραφία και γουστάρω αφάνταστα. Είναι τραβηγμένη πριν από τις εκλογές, κι όμως μυρίζει νίκη, μολονότι η κούρσα για την προεδρία ήταν στήθος με στήθος μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέσα σ' αυτή την τη φωτογραφία κρύβεται τόση πολλή αισιοδοξία, έστω και αν οι οιωνοί δείχνουν άλλα.

Είναι γνωστά τα αισθήματα που τρέφει ο Bruce Springsteen για τον Πρόεδρο Ομπάμα και το Δημοκρατικό κόμμα. Τον είχε στηρίξει το 2008, τον στήριξε και τώρα. Είναι επίσης γνωστό το δημόσιο μήνυμα που είχε στείλει στους οπαδούς του και τους παρακινούσε να ψηφίσουν για την επανεκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου δυτικής χώρας.

Η ειρωνία είναι ότι ένα τεράστιο κομμάτι του κοινού του Βοss είναι συντηρητικοί λευκοί που θα προτιμούσανε να δούνε τα ραδίκια ανάποδα παρά έναν νέγρο μέσα στο λευκό οίκο. Θυμάμαι να διαβάζω το σχόλιο ενός οπαδού του που παραπονιόταν στο YouTube ότι είχε πληρώσει 500 δολάρια (προφανώς στη μαύρη αγορά, καθώς ο Springsteen είναι κατά των ακριβών εισιτηρίων) για ν' ακούσει τη μουσική του και όχι τις πολιτικές απόψεις του. Προφανώς ήταν ένας από τους πολλούς συντηρητικούρες ρεπουμπλικάνους που δεν μπορούνε να αντισταθούν στο μεγαλείο της μουσικής του και αναγκάστικά λούζονται και τις ιδέες του. Ναι, ο μπαγάσας ο Bruce μιλάει πολιτικά στις συναυλίες του. Μιλάει για τον εργάτη, τον φτωχό, τον αδικημένο. Ακόμα και τώρα που είναι πολυεκατομμυριούχος και ζει σ' ένα τεράστιο ράντσο στην καλιφόρνια. Ωστόσο είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ξέχασε την καταγωγή του, από τη φτωχογειτονιά του Ashbury Park με τις εικόνες που θυμίζουν ''West Side Story'' στο ακόμα πιο λούμπεν.

Κι όμως, πριν από πολλά χρόνια, το 1984 συγκεκριμένα, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν, είχε χρησιμοποιήσει τον Springsteen στην προεκλογική εκστρατεία για τη δεύτερη τετραετία του. Σε ένα λόγο που είχε βγάλει στην πατρίδα του Bruce, το Νιου Τζέρσι, είχε πει κατά λέξη: "Το μέλλον της Αμερικής βρίσκεται στα χιλιάδες όνειρα που φυλάτε μέσα στις καρδιές σας. Βρίσκεται στο μήνυμα ελπίδας που στέλνουν τα τραγούδια ενός ανθρώπου που θαυμάζουν τόσοι πολλοί νεαροί αμερικανοί - του γνήσιου παιδιού του Νιου Τζέρσι, του Bruce Sprinsteen. Και η δική μου δουλειά είναι να σας βοηθήσω να κάνετε αυτά τα όνειρα πραγματικότητα.''
Άουτς!

Εκείνες τις ημέρες, ο Boss βρισκόταν σε περιοδεία και τα λόγια του συντηρητικού προέδρου του είχαν καθίσει στο λαιμό. Δεν του άρεσε καθόλου που ο Ρήγκαν είχε ερμηνεύσει τη μουσική και τους στίχους του ως κάτι που θα μπορούσε να τον βοηθήσει να επανεκλεγεί. Σε μια από τις συναυλίες που ακολούθησαν είχε πει: "Ο πρόεδρος ανέφερε το όνομά μου τις προάλλες σε μια ομιλία του, και αυτό μ' έκανε να αναρωτηθώ ποιο από τα άλμπουμ μου είναι το αγαπημένο του. Δε νομίζω ότι είναι το "Nebraska''. Δε νομίζω ότι το έχει ακούσει.'' Αργότερα, συνέχισε την προσπάθεια να ξεκαθαρίσει τη θέση του και τοποθετήθηκε ανοιχτά εναντίον του τότε προέδρου. Προλογίζοντας το ''My Hometown'', έκανε το παρακάτω σχόλιο:
''Υπάρχει μεγάλη απόσταση από την κυβέρνηση που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει όλους τους πολίτες με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Συμβαίνει κάτι που στερεί από πολλούς ανθρώπους πράγματα που δεν έπρεπε να στερούνται. Μερικές φορές ξεχνάμε ότι αυτός ο τόπος μάς ανήκει, ότι αυτή είναι η γενέτειρά μας.''

Όλη αυτή η ιστορία είχε ξεκινήσει από τους συμβούλους του ρεπουμπλικάνου προέδρου που είχαν ερμηνεύσει τα τραγούδια του Springsteen  με έναν πολύ βολικό για εκείνους τρόπο. Όταν πχ ο Bruce μιλούσε για ελευθερία, στη δική τους ατζέντα οι ρεπουμπλικάνοι σύμβουλοι το μετέφραζαν ως ελευθερία από τον κρατισμό ή ελευθερία της αγοράς. Οι ιδεολογίες ήταν διαφορετικές, όμως η ρητορική ήταν η ίδια. Σε συνδυασμό με την επίπλαστη ευημερία που είχε εμφανιστεί στις αρχές των 80s, οι στίχοι του Springsteen για τη φυγή στον ανοιχτό αμερικανικό αυτοκινητόδρομο, για τον τίμιο ιδρώτα του εργάτη, για τα όνειρα ενός νέου που θέλει να ξεφύγει από την καταπίεση του χωριού του, μπορούσαν κάλλιστα να μεταφραστούν από οποιονδήποτε ως πατριωτικά. Και πάνω στον πατριωτισμό και την επίπλαστη ευημερία είχε βασιστεί ο τότε πρόεδρος για να κερδίσει τις εκλογές με τεράστια διαφορά.

Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια