Gimme 10: Τα Αστέρια

Τι θα ήταν άραγε ο νυχτερινός ουρανός χωρίς τα αμέτρητα αστέρια να τον κεντούν; Αυτά είναι που μας κάνουν να ξενυχτάμε κοιτώντας ψηλά, αναρωτώμενοι αν τελικά είμαστε μόνοι σε αυτό το σύμπαν...Τι θα ήταν άραγε ο νυχτερινός ουρανός χωρίς τα αμέτρητα αστέρια να τον κεντούν; Αυτά είναι που μας κάνουν να ξενυχτάμε κοιτώντας ψηλά, αναρωτώμενοι αν τελικά είμαστε μόνοι σε αυτό το σύμπαν...

1. On This Night Of A Thousand Stars – Jimmy Nail
(Andrew Lloyd Webber-Tim Rice)
Ο Jimmy Nail στον ρόλο του Agustin Magaldi, στην κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ Evita, των Webber και Rice, από τον Alan Parker, το 1996, με πρωταγωνίστρα τη Madonna. Μια μελωδία σε στυλ τάνγκο, από αυτές που ο Webber γράφει, φαντάζομαι, με ευκολία και στον ύπνο του...

2. My Star – Brainstorm
(Renars Kaupers)
Από την πρώτη φορά που άκουσα τους Λετονούς Brainstorm να τραγουδούν το συμπαθέστατο αυτό ποπ τραγούδι στον διαγωνισμό της Eurovision, το 2000, τους συμπάθησα σφόδρα. Κάτι η τρέλα στο μάτι του ερμηνευτή, κάτι η απλοϊκή αλλά πηγαία μελωδικότητά τους, δεν ήθελα και πολύ να τους σταμπάρω και να τους παρακολουθήσω, από σχετική απόσταση βέβαια, και στη συνέχεια. Συμπαθέστατοι!

3. Avenue Of Stars – Prefab Sprout
(Paddy McAloon)
“Love is an avenue of stars” τραγουδάει ο Paddy McAloon σε αυτό το κομμάτι από το Andromeda Heights (1997), συνοδεία εγχόρδων και σαξόφωνου, εισάγοντάς μας σε μια ατμόσφαιρα και μια διάθεση που μόνο αυτός και η παρέα του ξέρουν να δημιουργούν.

4. Stars Die – Porcupine Tree
(Steven Wilson)
Οι κατά πολλούς διάδοχοι των Pink Floyd σε ένα υποβλητικό κομμάτι από το The Sky Moves Sideways (1995), το τρίτο στούντιο άλμπουμ τους. Ο ηγέτης τους, Steven Wilson, σε μια από τις πιο δυνατές, συνθετικά, στιγμές του.

5. Strange News From Another Star – Blur
(Damon Albarn-Graham Coxon-Alex James-Dave Rowntree)
Είναι διάχυτη η μελαγχολία σε αυτό εδώ το τραγούδια από το πέμπτο στούντιο άλμπουμ των Blur που είχε για τίτλο το όνομά τους. Ακουστικές κιθάρες, πλήκτρα και lo-fi αισθητική σε μια δραματική «αριστερή» στροφή, μετά το λουστραρισμένο The Great Escape.

6. It’s Written In The Stars – Paul Weller
(Paul Weller)
Το πρώτο σινγκλ από το Illumination του 2002 βρίσκει τον Modfather σε soul μονοπάτια, να χρησιμοποιεί λούπες πνευστών και να παραδίδει ένα έξοχο κομμάτι, ένα από τα λίγα τόσο καλά δείγματα δουλειάς σε εκείνο το μάλλον μέτριο, για τα στάνταρ του, άλμπουμ...

7. A Star Is Born – Amusement Parks On Fire
(Michael Feerick-Dan Knowles-Peter Dale-Jez Cox-John Sampson)
Ο Michael Feerick, κινητήριος δύναμη πίσω από το γκρουπ αυτό από το Nottingham της Βρετανίας, ακούγεται εδώ βαθιά επηρεασμένος από τον ήχο των Sigur Ros, στων οποίων το στούντιο έγιναν οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ Out Of The Angeles (2006). Διατηρεί παρόλα αυτά τη δική του, σαφώς πιο ποπ, ταυτότητα.

8. Starman – David Bowie
(David Bowie)
Είναι περιττό ίσως να επαναλάβει κανείς πόσο σημαντικό ρόλο έχει παίξει στην ιστορία της σύγχρονης λαϊκής μουσικής φόρμας που αποκαλούμε ροκ, το concept άλμπουμ The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars που κυκλοφόρησε ο Bowie το 1972. Ένας από τους λόγους που το κάνουν τόσο σπουδαίο είναι και αυτό εδώ το κομμάτι.

9. Shooting Star – Bob Dylan
(Bob Dylan)
Με το Oh Mercy του 1989, ο Dylan έλαβε τις πρώτες του καλές κριτικές μετά από πολλά χρόνια. Ο παραγωγός Daniel Lanois είχε βρει έναν νέο ήχο για να ντύσει τις συνθέσεις του βετεράνου τραγουδοποιού και ο τελευταίος είχε ξυπνήσει επιτέλους από έναν μακρύ δημιουργικό λήθαργο. Το εν λόγω κομμάτι είναι μια χαλαρή στιγμή, ό,τι πρέπει για να χαζεύει κανείς, ξαπλωμένος, τον αστροφωτισμένο ουρανό, μια καλοκαιρινή νύχτα...

10. Like A Star – Corrine Bailey Rae
(Corrine Bailey Rae)
Κλείνουμε με το εναρκτήριο κομμάτι – και πρώτο σινγκλ – από το ντεμπούτο άλμπουμ της Corrine Bailey Rae που κυκλοφόρησε το 2006 και είχε τίτλο το όνομά της. Εξαιρετική, ζεστή ερμηνεία, υπέροχη, ακουστική ενορχήστρωση – με μια λέξη: ψυχή. Εις το επανιδείν!

* Φωτογραφίες από http://www2.umszki.hu/leczb/Graphics/Backgrounds/night_sky_large_02.jpg και www.wikipedia.org.

Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια