Whatever makes us happy on a Sunday morning: Kick inside

Διαβάστηκε
Εγκαίνια για την νέα στήλη του Mixgrill με το Λεωνίδα να επιλέγει αγαπημένα ελληνικά αγγλόφωνα τραγούδια από από τα 80’s και μετάΕγκαίνια για την νέα στήλη του Mixgrill και από σήμερα και κάθε Κυριακή ένας συντάκτης μας θα φτιάχνει ένα mixtape, θεματικό ή μη, με το οποίο θα υποδεχόμαστε τη νέα εβδομάδα.

Λόγω της μεθαυριανής εθνικής μας εορτής σκέφτηκα να φτιάξω ένα mixtape με τις αγαπημένες μου κυκλοφορίες από ελληνικά αγγλόφωνα συγκροτήματα και καλλιτέχνες από τα 80’s και μετά. Με τα δύο παραπάνω φίλτρα μένουν έξω οι  αγαπημένοι μου Στέρεο Νόβα, Ονειροπαγίδα, αλλά και βέβαια οι Aphrodites’ child, Socrates, Charms κ.ά. Παρακάτω μοιράζομαι και κάποιες σκέψεις – γεγονότα που αφορούν την παρουσία των ελληνικών συγκροτημάτων τις τρεισήμισι τελευταίες δεκαετίες.Ως πρώτο κομμάτι του mixtape διάλεξα το Get that beat, μιας και είναι από τα πρώτα βινύλια που άκουσα και αγάπησα, περίπου το 1981, τότε δηλαδή που έμοιαζε ακατόρθωτο ελληνικό σχήμα να γίνει εξώφυλλο, ακόμα και σε ελληνικό περιοδικό. Θυμάμαι όμως  τους Sharp Ties να το καταφέρνουν στο Ποπ και Ροκ και το συγκεκριμένο τραγούδι να είναι μεγάλη επιτυχία της εποχής. Παρόλο που οι Sharp Ties άνοιξαν τον δρόμο για τα ελληνικά σχήματα, τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα καθ’  όλη την δεκαετία των 80’s για αξιόλογα σχήματα όπως οι Libido Blume, Anti Troppau Council, αλλά ακόμα και για τους Villa 21 και Last Drive, τουλάχιστον στην αρχή για τους τελευταίους. Ο λόγος δεν ήταν μόνο ότι ο ήχος τους δεν ήταν τόσο pop όσο των Sharp Ties, αλλά φυσικά ότι οι πόροι και τα μέσα για τις παραγωγές τους αλλά και η δημοσιότητα που έχαιραν δεν ήταν συγκρίσιμα με τα σημερινά σχήματα. Ακόμα και στα 90’s και τουλάχιστον στο πρώτο μισό της συγκεκριμένης δεκαετίας υπήρχαν συγκροτήματα, όπως οι Closer, που ενώ ήταν γνωστοί από τις δυναμικές συναυλιακές εμφανίσεις τους έχοντας ευρύ και πιστό κοινό, κατόρθωσαν να κυκλοφορήσουν υλικό μετά από σχεδόν 10 χρόνια ύπαρξής τους. Παρ’όλα αυτά, η ποικιλία και η ποιότητα στο μουσικό ύφος δεν έλειπαν ποτέ από την ελληνική σκηνή. Υπήρχε ανέκαθεν η pop χροιά με συγκροτήματα όπως οι Pillow που δυστυχώς κατάφεραν να κυκλοφορήσουν μέσα σε αρκετά χρόνια ύπαρξής τους μόνο ένα EP, το Pure, που αποτελούσε και ύμνο της θρυλικής τότε ομάδας διοργάνωσης brit pop και όχι μόνο party. Υπήρχαν λάτρεις των 60’s και του garage όπως οι Sound Explosion και βέβαια  συγκροτήματα με δυνατό ήχο και φοβερή σκηνική παρουσία που επιβεβαιώνεται έως σήμερα, όπως οι Bokomolech και οι Deus ex Macina. Θυμάμαι τα live των Honeydive στο Αν και την support εμφάνισή τους για τους Ride το 1993 στο Ρόδον και είμαι σίγουρος ότι αν τότε βρισκόντουσαν στο Seattle τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά γι’ αυτούς.  Οι Make Believe ήταν από τα πρώτα ελληνικά συγκροτήματα που video clip τους, συγκεκριμένα το Last Impression μεταδόθηκε από το Ευρωπαικό MTV το 1996.

Το σκηνικό άλλαξε κάπως στο τέλος των 90’s με αρχές 00’s, με τη βοήθεια βέβαια και της εξέλιξης των δικτύων, και μία κομβική στιγμή ήταν όταν οι Raining Pleasure και το Fake ακούστηκαν σε διαφήμιση της Cosmote το 2001. Την τελευταία δεκαετία, φωνές όπως η Monika και η Marietta Fafouti ακούγονται σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μαζί με έντεχνους και μη καλλιτέχνες.

1.    SHARP TIES – Get that beat
2.    THE REPORTERS – I wanna know
3.    LIBIDO BLUME – In my room
4.    ANTI TROPPAU COUNCIL – I believe
5.    CPT. NEFOS – Cadillac dreams
6.    VILLA 21 – House of the damned
7.    LAST DRIVE – Overloaded
8.    JAYWALKERS – You can’t be happy all the time
9.    RAINING PLEASURE – Romance
10.    PILLOW – These things never change
11.    HONEYDIVE – Kick inside
12.    DEUS EX MACINA – Execute
13.    MAKE BELLIEVE – Leave me alone
14.    CLOSER – Trapped
15.    BOKOMOLECH – Crazy water
16.    SOUND EXPLOSION – Another lie
17.    MY WET CALVIN – Sweet ‘n’sour
18.    ABBIE GALE feat. VASSILIKOS – Love song
19.    MONIKA – Avatar
20.    MARIETTA FAFOUTI – Don’t stop
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο0/10 (0)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια