Whatever makes us happy on a Sunday morning: 80's - Μια μεταλλική δεκαετία

Διαβάστηκε
Τη δεκαετία του '80 άνθισαν διάφορα είδη μουσικής. Το heavy metal ήταν ένα από αυτά.Δεκαετία του '80. Τι να πρωτοπεί κανείς και τι να πρωτογράψει; Σε όλους τους τομείς. Εμείς, όμως, θα ασχοληθούμε με την μουσική. Στους περισσότερους όταν τους λες μουσική 80’s θα σου πουν για την italo disco και τις μεγάλες pop επιτυχίες που λίγο πολύ έχουμε χορέψει και τραγουδήσει όλοι. Madonna, Michael Jackson, Sandra, Samantha Fox , CC Catch, και ένας ατέλειωτος μακρύς κατάλογος. Στον αντίποδα, ξεπήδησε ένα είδος της rock που τάραξε για τα καλά τα νερά της μουσικής γενικώς. Αυτό ήταν το heavy metal.

Τα υλικά για τη δημιουργία αυτού του ρεύματος (στην Αγγλία μάλιστα είχαμε το New wave of British Heavy Metal ή  N.W.O.B.H.M.) ήταν απλά. Blues, hard rock, ψυχεδελικό rock. Τα καλύτερα συστατικά. Και μάλιστα από μπάντες της εποχής-ιερά τέρατα: Deep Purple, Led Zeppelin, Queen, Black Sabbath (εποχής Ozzy), Wishbone Ash, Rory Gallagher, CCR,  Thin Lizzy, Camel, Hawkwind, Rainbow, Alice Cooper, Styx ….. Άλλος, ατελείωτος κατάλογος.   Έτσι, πριν καλά κάτσει η σκόνη που σηκώθηκε με την έξαρση του punk στα τέλη του '70, το 1980 ήταν μια δυναμική χρονιά και μέγα ορμητήριο για πολλές metal μπάντες. Άλλοι ως ντεμπούτο (Iron Maiden) και άλλοι αλλάζοντας ήχο κάνοντας μετάβαση από τη δεκαετία του '70 στο '80 (Judas Priest, Black Sabbath, AC/DC, Accept).Η θεματολογία των στίχων των metal κομματιών ήταν αρκετά πλούσια. Από μυθικές καταστάσεις, ζητήματα θρησκείας, αρκετοί πολεμικοί και αντιπολεμικοί στίχοι και άλλα διάφορα. Και όταν συνέθεταν μια μπαλάντα, δεν σήμαινε ότι έπρεπε να είναι και ερωτικό τραγούδι.

Μουσικά, κοιτώντας όλο το πέρασμα της δεκαετίας, τα περισσότερα συγκροτήματα εξελίσσονταν φτιάχνοντας προσωπικά στυλ που είχαν σχέση με τα φωνητικά τις ταχύτητες και τα σόλο. Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των συγκροτημάτων έπαιζε με δυο κιθάρες.

Το heavy metal σαν μια έντονη μουσική ήταν λογικό να πάρει μαζί του όλους τους ανήσυχους νέους της εποχής. Ήταν ένας τρόπος έκφρασης έντονων καταστάσεων και αμφισβήτησης. Κακά τα ψέματα, είναι μια μουσική που σε κρατάει σε εγρήγορση. Και είναι μια μουσική που σε κάνει να νιώθεις πάντα έφηβος. Μα πάνω απ'όλα, είναι τρόπος και στάση ζωής.

Τέλος, άλλο χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι το στυλιστικό μέρος. Κολλητά παντελόνια, λευκό αθλητικό μποτάκι, κατά κύριο λόγο, μπλουζάκι συγκροτήματος, μπουφάν δερμάτινο ή τζιν με ραφτά συγκροτημάτων και κονκάρδες, ζώνες με καρφιά και μακρύ μαλλί. Συνδυασμός που σκοτώνει!
Τόπος διασκέδασης: clubs που έπαιζαν hard rock και heavy metal και φυσικά τα live!

Αυτά τα ολίγα για ένα πολύ παρεξηγημένο είδος μουσικής (κατά τη γνώμη μου) που πάρα πολλοί έσπευσαν, εξαρχής, να το συνδέσουν με την αλητεία, τη βία,  τον έξω-από-δω και δεν ξέρω με τι άλλο. Ακούστε την επιλογή μου από 20 τραγούδια χαρακτηριστικά της εποχής. Είναι ένα τίποτα σε όσα έχουν βγει εκείνη την περίοδο. Είναι όμως και κάτι.Τα τραγούδια

01. AC/DC - BACK IN BLACK (BACK IN BLACK 1980)
02. ACCEPT - MIDNIGHT MOVER (METAL HEART 1985)
03. JUDAS PRIEST - BREAKING THE LAW (BRITISH STEEL 1980)
04. IRON MAIDEN - ACES HIGH (POWERSLAVE 1984)
05. SAXON - AND THE BANDS PLAYED ON (DENIM AND LEATHER 1980)
06. MOTORHEAD – KILLED BY DEATH (NO REMORSE 1984)
07. W.A.S.P. – BLIND IN TEXAS (THE LAST COMMAND 1985)
08. OZZY – BARK AT THE MOON (BARK AT THE MOON 1983)
09. KING DIAMOND – THE FAMILY GHOST (ABIGAIL 1987)
10. BLACK SABBATH – DIE YOUNG (HEAVEN AND HELL 1980)
11. CANDLEMASS – MIRROR, MIRROR (ANCIENT DREAMS 1988)
12. SAVATAGE – HALL OF THE MOUNTAIN KING (HALL OF THE MOUNTAIN KING 1987)
13. QUEENSRYCHE – QUEEN OF THE REICH (QUEEN OF THE REICH EP 1982)
14. MANOWAR – GLOVES OF METAL (INTO GLORY RIDE 1983)
15. HELLOWEEN – I WANT OUT (KEEPER OF THE 7 KEYS Part2 1988)
16. EUROPE – IN THE FUTURE TO COME (EUROPE 1982)
17. MOTLEY CRUE – DR.FEELGOOD (DR. FEELGOOD  1989)
18. Y.J.MALMSTEEN’S RISING FORCE – YOU DON’T REMEMBER, I’LL NEVER FORGET (TRILOGY 1986)
19. TWISTED SISTER – WE’RE NOT GONNA TAKE IT (STAY HUNGRY 1984)
20. DEF LEPPARD – TOO LATE FOR LOVE (PYROMANIA 1983)

Υ.Γ.: Δεν ασχολήθηκα με το thrash, το speed και το crossover που άνθισαν και αυτά μέσα από το heavy metal γιατί χρίζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης σε ένα άλλο mixtape.(από το Spotify απουσιάζουν οι AC/DC και οι Manowar, ενώ κάποια τραγούδια είναι διαθέσιμα μόνο σε συγκεκριμένες εκτελέσεις)
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια