24: Ο Jack Bauer επιστρέφει, κι εμείς θυμόμαστε.

Διαβάστηκε
Με αφορμή την επιστροφή της αγαπημένης μας σειράς, ο σκοπός του άρθρου είναι να αναλύσουμε, να μυήσουμε και να θυμίσουμε.Αυθεντικός Τίτλος: 24
Έτος παραγωγής: 2001
Χώρα παραγωγής: Αμερική
Κύκλοι μέχρι σήμερα: Εννέα (8 ολοκληρωμένοι, ένας εν ενεργεία)
Αριθμός επεισοδίων ανά κύκλο: 24
Μέσος χρόνος επεισοδίου: 45 λεπτά
Είδος: Δράσης

Ο ήρωας (με όλη τη σημασία της λέξης) Jack Bauer, κάνει δυναμικό come back στις ζωές μας και εμείς το βρήκαμε σαν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στη δική του. Όχι μόνο γιατί πρόκειται για μία σειρά που άλλαξε τα δεδομένα στο χώρο, αλλά γιατί για μερικούς από εμάς, ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα. Και ως γνωστών, τις πρώτες αγάπες τις αναπολούμε με χαμόγελο.

Πλοκή: Η σειρά περιγράφει κυριολεκτικά στο δευτερόλεπτο, την διάρκεια μίας ημέρας ενός πράκτορα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των Η.Π.Α., όπου η χώρα του απειλείται. Οι επιλογές του θα του κοστίσουν σε προσωπικό επίπεδο, αλλά έχουν πάντα γνώμονα τον πατριωτισμό του και το καλό της χώρας του.Ανάλυση: Για αυτούς που δεν έχουν ακούσει για τη σειρά, κάθε κύκλος αντιπροσωπεύει μία ημέρα, η οποία τελειώνει ακριβώς μετά από 24 ώρες ή αλλιώς 24 επεισόδια. Το κάθε επεισόδιο διαρκεί 45 λεπτά αλλά αντιπροσωπεύει μία ώρα στη σειρά αφού συμπεριλαμβάνει τα κενά για τις διαφημίσεις. Η συγκεκριμένη δομή ήταν και η καινοτομία στο χώρο, κάτι που δεν τόλμησαν να αντιγράψουν άλλες σειρές, παρ’ όλη την επιτυχία που γνώρισε.

Οι σκηνοθέτες της σειράς πήραν την λέξη “αγωνία” και την έκαναν σημαία τους. Η συνεχής ένταση και η σχεδόν μόνιμη δράση είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της. Σχεδόν κάθε επεισόδιο ολοκληρώνεται με τον θεατή να βρίσκεται σε μια κατάσταση που η Αμερικάνοι περιγράφουν με τη λέξη cliffhanger, δηλαδή σαν να κρέμεται από έναν γκρεμό χωρίς να πέφτει ή να αποτραβιέται. Και αυτό το συναίσθημα είναι εκείνο που έκανε πολύ κόσμο να “κολλήσει” με τη σειρά. Επίσης, ενάντια στην κλασική δομή των τηλεοπτικών σειρών, η ολοκλήρωση του κάθε κύκλου, είναι σαφώς πιο ήρεμη από την μέση του, με αποτέλεσμα να μην έχουμε πρόβλημα στην αναμονή του επόμενου κύκλου, αλλά να έχουμε τεράστιο πρόβλημα στην αναμονή του επόμενου (ενδιάμεσου) επεισοδίου!

Η ηθοποιία είναι πολύ καλή, με τον κεντρικό χαρακτήρα τον οποίο ενσαρκώνει ο Kiefer Sutherland να κλέβει σχεδόν όλη τη δόξα, αλλά να πλαισιώνεται από πολλούς καλούς τηλεοπτικούς ηθοποιούς. Οι σεναριογράφοι τις σειράς δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ανανεώσουν τους χαρακτήρες τις σειράς και αυτό δημιουργεί ένα εντυπωσιακό casting στο σύνολο. Η έννοια του καλού και του κακού είναι πολύ ξεκάθαρη στη σειρά. Δεν αφήνει περιθώρια για παραπάνω ανάλυση. Ο κακός θέλει να σκοτώσει κόσμο και ο καλός θέλει να τον σταματήσει. Ο καλός (Jack Bauer), μερικές φορές βγαίνει εκτός εαυτού για να το κάνει, με αποτέλεσμα να φτάνει σε ακραία σημεία. Είναι σημαντικό να του τα συγχωρεί όμως ο θεατής για να μπορεί να στηριχτεί η εικόνα του βασανισμένου από τις επιλογές του, ήρωα. Απλό σκεπτικό, που δουλεύει σαν ρολόι. 

Εντάξει, σίγουρα έχουμε ένα έντονο συναίσθημα πατριωτισμού. Ο ήρωας μας είναι ολοκληρωτικά αφιερωμένος στο καθήκον και αφήνει πολλές φορές να εννοηθεί πως είναι έτοιμος να δώσει και τη ζωή του για να προστατέψει την πατρίδα του, τους θεσμούς τής και τα πρόσωπα που τους υπηρετούν (είτε το αξίζουν, είτε όχι). Η αμερικανική φιλοσοφία της σειράς είναι δομημένη έτσι ώστε να πείθει και τους πιο σκεπτικούς του είδους. Έστω εντός των στενών ορίων της ιστορίας που διηγείται.


Τι μας αφήνει: Όπως προείπαμε, τα σχόλια δεν είναι αμερόληπτα γιατί υπάρχει ένα συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ του αρθρογράφου και της συγκεκριμένης σειράς. Αλλά θα προσπαθήσω να γίνω όσο πιο αντικειμενικός μπορώ. Δεν πρόκειται για την πιο σύνθετη σειρά που έχετε δει, ούτε για την πιο τεχνική. Κάνει όμως τουλάχιστον ένα πράγμα πολύ σωστά. “Τραβάει” τον θεατή μέσα στη δράση της και τον αφήνει πάντα με την ανάγκη για τη συνέχεια. Οι καινοτομίες της είναι αρκετές για την εποχή της και αυτό ήταν που την έκανε να ακουστεί. Για τους λάτρεις της δράσης, είναι η ιδανική σειρά. Και μην ξεχνάτε! Events occur in real time…


Τρέιλερ:Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια