Γιώτα Νέγκα, Θέμης Καραμουρατίδης - Καινούριο φιλί

Διαβάστηκε
Ο Θέμης Καραμουρατίδης σε λαϊκούς δρόμους με την ερμηνευτική σφραγίδα της Γιώτας Νέγκα1. Τι θα ακούσεις:
Λαϊκό έντεχνο

2. Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Το δίκιο μου, Το σερί, Το τέλος του κόσμου

3. Βαθμολογία: 7/10

Πρωτοσυνεργάστηκαν το 2011 όταν κυκλοφόρησε σε δίσκο η μουσική παράσταση του Θέμη Καραμουρατίδη "Έχω σχέδιο", που περιελάμβανε εκτός των τραγουδιών της παράστασης και δύο studio ηχογραφήσεις. Η Γιώτα Νέγκα είχε ερμηνεύσει το ένα από τα δύο με τίτλο Το θρυψαλάκι σε στίχους του Γεράσιμου Ευαγγελάτου.

Η Γιώτα Νέγκα ασφαλώς και είναι μια από τις σπουδαιότερες λαϊκές φωνές της σύγχρονης Ελληνικής μουσικής σκηνής, για την οποία ο σπουδαίος στιχουργός Ηλίας Κατσούλης "αναγκάστηκε" να γράψει: "...είναι σαν ηρωίδα τραγουδιών του Τσιτσάνη, γελαστή και πικραμένη, μαγική και μαγεμένη".

Από το 1992, όταν ουσιαστικά έκανε τα πρώτα της επαγγελματικά βήματα στο "Έμμετρο" στο Μοσχάτο, μία μικρή μουσική σκηνή που η ίδια με μερικούς φίλους, δημιούργησε, στη συνεργασία της με τον Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και την Ευανθία Ρεμπούτσικα που της απέφερε το Μάτια Κλειστά το 2001, και τις συναυλίες σε όλη την Ελλάδα την περασμένη σεζόν όπου ερμήνευσε μοναδικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Μια εξαιρετική καλλιτεχνική πορεία που δεν αντικατοπτρίζεται τόσο σε δισκογραφία όσο στην αποδοχή του κόσμου.Ο Θέμης Καραμουρατίδης, μέλος και κύριος συντελεστής του μαγικού τρίο (Ευαγγελάτος-Μποφίλιου) που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στα μουσικά ελληνικά δρώμενα, είναι ίσως ο πιο προικισμένος συνθέτης της νεώτερης γενιάς με διθυραμβικές κριτικές για τις μουσικές του. Συνεπικουρούμενος από τον μουσικό Διόσκουρο του Γεράσιμο Ευαγγελάτο, δεν γράφει μόνο για τη Νατάσα Μποφίλιου αλλά και την Ελεονώρα Ζουγανέλη, τη Δήμητρα Γαλάνη, την Τάνια Τσανακλίδου.

Από τη πρώτη τους συνεργασία πέρασαν τρία χρόνια. Ο Θέμης Καραμουρατίδης βάζοντας μια άνω τελεία στη μακροχρόνια συνεργασία του με τη Μποφίλιου, ξανασυναντά τη Γιωτα Νέγκα. Αυτή τη φορά δοκιμάζει πιο λαϊκότροπες μουσικές πέρα από το μουσικό ύφος και στυλ που τον καθιέρωσαν. Έχοντας σαν πολύτιμο εργαλείο την βαθιά λαϊκή φωνή της Γιώτας Νέγκα, αλλά και τη στιχουργική δεινότητα του Γεράσιμου Ευαγγελάτου, της Λήδας Ρουμάνη και του σημαντικού Οδυσσσέα Ιωάννου, φτιάχνει ένα καθαρά λαϊκό δίσκο, υψηλών προδιαγραφών.

Ο δίσκος που περιλαμβάνει 10 τραγούδια, δείχνει αρκετά δουλεμένος συνθετικά, με στίχους μεστούς από τους συμμετέχοντες στιχουργούς. Για παράδειγμα, στο τραγούδι "Όνομα δισύλλαβο" ο Γεράσιμος Ευαγγελάτος φτάνει σε πολύ υψηλό επίπεδο. Τα περισσότερα τραγούδια μας θυμίζουν παλιές καλές λαϊκές εποχές, σφραγισμένα από την εξαιρετική και αψεγάδιαστη ερμηνεία της Γιώτας Νέγκα.

Χωρίς αμφιβολία ένας πολύ καλός λαϊκός δίσκος που σε κερδίζει με την πρώτη ακρόαση. Και πραγματικά έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που ακούσαμε ένα καλό λαϊκό δίσκο.


 
Τα τραγούδια του δίσκου

01. Καινούριο φιλί
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
02. Ευθεία γραμμή
Στίχοι: Λήδα Ρουμάνη
03. Αγάπη στις επαναλήψεις
Στίχοι: Λήδα Ρουμάνη
04. Το σερί
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
05. Στα ψέμματα
Στίχοι: Θέμης Καραμουρατίδης
06. Το δίκιο μου
Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου
07. Όνομα δισύλλαβο
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
08. Στο φιλικό
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
09. Το μίσος
Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
10. Το τέλος του κόσμου
Στίχοι: Δημήτρης Χαλιώτης
Από
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμολογήστε το δίσκο
Βαθμός δίσκου/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια