Goat - Commune

Διαβάστηκε
Ισχυρίζονται πως κατάγονται απ’ το Βορρά της Σουηδίας και συγκεκριμένα από ένα μικρό χωριό, το Korpilombolo, που έχει μόλις μερικές εκατοντάδες κατοίκους και παίζουν ένα εξίσου μυστηριώδες κράμα ψυχεδελικού ροκ με έντονα ανατολικά και αφρικάνικα στοιχεία.Κυκλοφορεί:
23 Σεπτεμβρίου 2014, Rocket / Sub Pop Records

Τι θα ακούσεις:
World Music

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Talk To God, Gathering Of Ancient Tribes

Βαθμολογία:
8/10

Δύο χρόνια έχουν περάσει απ’ την κυκλοφορία του πρώτου, απολαυστικού άλμπουμ του σουηδικού συγκροτήματος Goat και ακόμα υπάρχουν πολλά μυστήρια και αναπάντητα ερωτήματα γύρω τους. Μόνο ένα απ’ τα μέλη του συγκροτήματος έχει αποκαλύψει το όνομά του, Christian Johansson, κι αν κρίνουμε απ’ το ότι πρόσφατα άλλα μέλη έχουν δηλώσει ονόματα όπως Bjorn Ulvaeus (ίδιο με ενός εκ των Abba) ή Snoopy Goaty Goat, τότε ίσως ούτε το πρώτο να είναι αληθινό. Ισχυρίζονται πως κατάγονται απ’ το Βορρά της Σουηδίας και συγκεκριμένα από ένα μικρό χωριό, το Korpilombolo, που έχει μόλις μερικές εκατοντάδες κατοίκους και παίζουν ένα εξίσου μυστηριώδες κράμα ψυχεδελικού ροκ με έντονα ανατολικά και αφρικάνικα στοιχεία.

Πέρα απ’ τα ονόματα, ούτε τα πρόσωπά τους είναι γνωστά, μιας και στις συναυλίες τους εμφανίζονται με εντυπωσιακές στολές που συνεισφέρουν στη δημιουργία της ατμόσφαιρας που επιβάλλει η μουσική τους. Το δεύτερο άλμπουμ τους εδραιώνει με τον τίτλο του, την ταυτότητά τους, αφού όπως ισχυρίζονται είναι μέλη μιας μικρής κοινωνίας που παίζουν world music. Περιλαμβάνει εννιά τραγούδια, όπως και το πρώτο τους με τίτλο ‘World Music’ (2012), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα ενιαίο μουσικό σύνολο. Η βάση είναι η μουσική, η οποία δημιουργείται με μεγάλη δόση αυθορμητισμού και έπειτα από λίγο παρασύρονται και δίνουν την αίσθηση πως τα μουσικά στριφογυρίσματα και τα ριφάκια δε θα σταματήσουν ποτέ. Μία τέτοια περίπτωση είναι το πρώτο τραγούδι του δίσκου, ‘Talk To God’, που είναι και αυτό με τη μεγαλύτερη διάρκεια ξεπερνώντας τα έξι λεπτά, όπως και το τελευταίο ‘Gathering Of Ancient Tribes’. Πέρα απ’ το αρκτικόλεξο του τελευταίου τίτλου, αξιοσημείωτο είναι πως το άλμπουμ ξεκινάει και κλείνει με τους ενός κουδουνιού.

Πέρα απ’ τη μουσική που δεν έχει ιδιαίτερες διαφορές με τον προκάτοχό του, το ‘Commune’ έχει κι άλλα στοιχεία που θυμίζουν το ‘World Music’. Στην πρώτη τους κυκλοφορία υπήρχαν δύο τραγούδια με τίτλο ‘Goatman’ και ‘Goathead’, ενώ εδώ ακούμε τα ‘Goatchild’ και ‘Goatslaves’. Πρόσφατα δήλωσαν πως τα τραγούδια με τη λέξη «goat» στον τίτλο είναι «κομμάτια ενός παζλ που δε θα αποκαλυφθεί ακόμα». Ούτε η προσέγγιση στα φωνητικά έχει αλλάξει. Η τραγουδίστρια περισσότερο επαναλαμβάνει φράσεις κραυγάζοντας, παρά τραγουδάει στίχους και όταν τραγουδάνε και οι δύο μαζί (άνδρας και γυναίκα) η μη εναρμόνιση των φωνών είναι μάλλον επιτηδευμένη, στοιχεία που ταιριάζουν με το μουσικό ύφος τους. Το ‘To Travel The Path Unknown’ ξεκινάει με μια πολύ μικρή ομιλία με τη φράση “There is only one true meaning with life and that is to a positive force in the constant creation of evolution”, όπως ακριβώς το ‘Golden Dawn’, με μια άλλη φράση, στο ‘World Music’ που συνέχιζε σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό.

Υπάρχει μια ιστορία για το Korpilombolo σύμφωνα με την οποία στην περιοχή έδρασε ένας «witch doctor» και από τότε υπάρχει έντονη σχέση με τη λατρεία voodoo. Έτσι, το γεγονός πως ο τίτλος του οργανικού παραληρήματος με τίτλο ‘Bondye’ είναι το όνομα μιας θεότητας αυτής της θρησκείας δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Απ’ το ‘Commune’ δε λείπουν τα καλά μεμονωμένα τραγούδια, αν και τα ‘Let It Bleed’ ή ‘Run To Your Mama’ απ’ το πρώτο δίσκο είναι ακόμα απ’ τις καλύτερες στιγμές τους. Όπως αναφέρθηκε, η μουσική τους φαίνεται να μην έχει χρονικούς περιορισμούς, αλλά όσο την ακούς φαίνεται να απουσιάζει και ο γεωγραφικός. Με την εικόνα μιας φυλής να χορεύει γύρω απ’ τη φωτιά στη χιονισμένη Σουηδία στο μυαλό, ακούγονται ήχοι που θα μπορούσαν να παίζουν σε ταινία του Bollywood ή σε κάποια λαϊκή αγορά στο Μαρόκο. Οι ίδιοι περιγράφουν τον ήχο τους ως «ένα λεωφορείο γεμάτο με κιθάρες να τρακάρει σ’ ένα τσίρκο» και πώς να διαφωνήσει κανείς;

1. Talk To God
2. Words
3. The Light Within
4. To Travel The Path Unknown
5. Goatchild
6. Goatslaves
7. Hide From The Sun
8. Bondye
9. Gathering Of Ancient Tribes
Από
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμολογήστε το δίσκο
Βαθμός δίσκου/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια