Foo Fighters - Sonic Highways

Διαβάστηκε
Περιοδεία σε οχτώ απ’ τις σημαντικότερες μουσικά πόλεις των Η.Π.Α., συνέντευξη σπουδαίων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη δημιουργία και εξέλιξη της σκηνής της εκάστοτε περιοχής και ηχογράφηση σε ιστορικά στούντιο τραγουδιών που δημιουργούνται επί τόπου.Κυκλοφορεί:
10 Νοεμβρίου 2014, RCA Records

Τι θα ακούσεις:
Rock

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Something From Nothing, Congregation, I Am A River

Βαθμολογία:
7/10

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του ‘Sound City’ ο Dave Grohl συνεχίζει την αναδρομή σε ιστορικά στούντιο και πόλεις των Η.Π.Α. και αυτή τη φορά το αποτέλεσμα δεν είναι ένα πολύ καλό ντοκιμαντέρ, αλλά μία εξαιρετική σειρά και ένα οριακά καλό άλμπουμ. Είναι η όγδοη στούντιο δουλειά των Foo Fighters και με βάση όσα έγιναν γύρω απ’ αυτή θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.

Η ιδέα είναι απλή και φαντάζει ιδανική. Περιοδεία σε οχτώ απ’ τις σημαντικότερες μουσικά πόλεις των Η.Π.Α., συνέντευξη σπουδαίων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη δημιουργία και εξέλιξη της σκηνής της εκάστοτε περιοχής και ηχογράφηση σε ιστορικά στούντιο τραγουδιών που δημιουργούνται επί τόπου, όσο οι κάμερες του HBO καταγράφουν τα πάντα. Μέχρι τη μέρα της κυκλοφορίας του δίσκου, με τίτλο και εξώφυλλο που συνδυάζει τα παραπάνω, έχουν προβληθεί τέσσερα επεισόδια, για το Chicago, τη Washington D.C., το Nashville και το Austin κατά σειρά, που είναι αρκετά ευχάριστα για το εύρος του HBO, αλλά εμβαθύνουν αρκετά σε μουσικές λεπτομέρειες για τα γούστα του Dave Grohl. Ο δίσκος, απ’ την άλλη, περιέχει οχτώ τραγούδια στο απαράλλαχτο ύφος των Foo Fighters, ικανά να χαροποιήσουν αρένες γεμάτες κόσμο, αλλά σε κάνουν να αναρωτιέσαι για το πού πήγαν όλες αυτές οι επιρροές που φαινομενικά κυνηγούσαν με όλη αυτή τη διαδικασία.

Στο τρίτο επεισόδιο το συγκρότημα καταφτάνει στο Nashville, συνομιλεί με καλλιτέχνες – μνημεία όπως η Dolly Parton, ο Willie Nelson ή η Emmylou Harris και ηχογραφούν το ‘Congregate’. Ένα απ’ τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, το οποίο δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την country μουσική που επί μία ώρα περιγράφεται, εκτός φυσικά απ’ τους στίχους που απορρέουν απ’ τις εμπειρίες του Grohl εκεί ή συχνά περιέχουν μικρές φράσεις άλλων που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ. Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στα υπόλοιπα τραγούδια, απ’ τα οποία ξεχωρίζουν το ‘Something From Nothing’ (Chicago) που το κύριό του riff θυμίζει λίγο από ‘Holy Diver’ ή το ελαφρώς διαφορετικό, πιο μελωδικό ‘I Am A River’ στο κλείσιμο, απ’ το επεισόδιο για τη Νέα Υόρκη που θα προβληθεί στις αρχές του Δεκέμβρη. Στα περισσότερα απ’ αυτά συμβάλλουν μερικοί απ’ τους συνεντευξιαζόμενους, είτε πλάι στον κύριο παραγωγό Butch Vig, όπως ο Steve Albini που έχει κάνει το ‘In Utero’ των Nirvana μεταξύ πολλών άλλων γνωστών άλμπουμ, είτε απλά παίζοντας λίγη κιθάρα, όπως ο Rick Nielsen των Cheap Trick.

Ο πρώην ντράμερ των Nirvana ποτέ δεν ήταν μεγάλος στιχουργός και το ενδιαφέρον στα όσα ακούγονται έγκειται περισσότερο στις ιστορίες που λένε ή στις αναφορές που γίνονται παρά στον τρόπο που γράφονται αυτά. Σα σύνολο πρόκειται για ένα αξιοπρεπές άλμπουμ του βεληνεκούς των Foo Fighters που περιέχει τα απομεινάρια της δημιουργικής ομορφιάς που εκφράζεται στη σειρά που το συνοδεύει. Κάποιος που ενδιαφέρεται για τη μουσική (τους) ας προτιμήσει να δει το οχτάωρο στο σύνολό του ντοκιμαντέρ, έτσι κι αλλιώς κάθε ένα απ’ αυτά κλείνει με το αντίστοιχο τραγούδι. Σίγουρα είναι και θα είναι σε θέση να γεμίσουν αρένες επειδή όσο αρνητικό κι αν φαίνεται αυτό το «πέρασα κι εγώ απ’ εδώ» που ουσιαστικά εκφράζει το ‘Sonic Highways’, ο Dave Grohl και η παρέα του έχουν πραγματικά «περάσει από εδώ» και είναι αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης rock μουσικής.1. Something From Nothing [Chicago]
2. The Feast And The Famine [Washington D.C.)]
3. Congregation [Nashville]
4. What Did I Do? / God As My Witness [Austin]
5. Outside [Los Angeles]
6. In The Clear [New Orleans]
7. Subterranean [Seattle]
8. I Am A River
[New York]

Από
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμολογήστε το δίσκο
Βαθμός δίσκου/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια