Record Store Day

Χρόνια Πολλά στα (ανεξάρτητα) δισκοπωλεία!

Το 2007 γεννήθηκε στις Η.Π.Α. η ιδέα της Μέρας του Δισκοπωλείου, μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα μικρά ανεξάρτητα δισκάδικα – στην Αμερική και διεθνώς - ώστε να επιβιώσουν στο αντίξοο οικονομικό κλίμα της εποχής.
Record Store Day


Πολύ πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, είχε ξεσπάσει η παγκόσμια μουσική κρίση με τις πωλήσεις των CD να πέφτουν με γοργούς ρυθμούς και τις πανικόβλητες δισκογραφικές εταιρείες να κυνηγούν μάγισσες. Γεγονός είναι ότι η ευκολία του downloading (νόμιμα ή/και παράνομα), οι αυξημένες τιμές των CD στην αγορά, η οικονομική στενότητα και ίσως μια γενικότερη πτώση της ποιότητας – αλλά όχι και της ποσότητας – της μουσικής που κυκλοφορεί οδήγησε πολλά, μικρά και μεγάλα, καταστήματα σε λουκέτο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, γεννήθηκε στις Η.Π.Α. το 2007 η ιδέα της Μέρας του Δισκοπωλείου ή αλλιώς Record Store Day, μια προσπάθεια να ενισχυθούν τα μικρά ανεξάρτητα δισκάδικα – στην Αμερική και διεθνώς - ώστε να επιβιώσουν στο αντίξοο οικονομικό κλίμα της εποχής. Ως Record Store Day ορίστηκε το τρίτο Σάββατο του Απριλίου κάθε χρονιάς (φέτος στις 17/4 φυσικά) και πρωτογιορτάστηκε στις 19 Απριλίου 2008, με τους Metallica να εμφανίζονται στο Rasputin Music του San Francisco.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι η μέρα όπου τα ανεξάρτητα δισκάδικα ενώνουν τις δυνάμεις τους  με τους καλλιτέχνες για να γιορτάσουν την τέχνη της μουσικής  με ειδικές εκδόσεις βινυλίου και CD που διατίθενται αποκλειστικά από τα καταστήματα που συμμετέχουν, live εμφανίσεις, dj sets και πολλά happenings.

Η Record Store Day μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια γιγαντώθηκε με όλο και περισσότερους καλλιτέχνες της ανεξάρτητης σκηνής, και όχι μόνο, να δείχνουν την αλληλεγγύη τους, τόσο με δηλώσεις όσο και με συλλεκτικές κυκλοφορίες.

Μερικές από τις δεκάδες ειδικές κυκλοφορίες της Μέρας του Δισκοπωλείου είναι :

Record Store Day• Η Sub Pop Records έχει προγραμματίσει αρκετές κυκλοφορίες γι αυτή την μέρα όπως: Beach House – 'Zebra', βινύλιο 12" με 4 τραγούδια,  Dum Dum Girls / Male Bonding split single 7", το πρώτο single των Soundgarden από το 1987 'Hunted Down '/ 'Nothing to Say ' κ.α.
• Η Wichita Records κυκλοφορεί  μια σειρά από επανεκδόσεις σε βινύλιο, μεταξύ των οποίων το 'Fevers & Mirrors' του Bright Eyes, το ομώνυμο ντεμπούτο των Cribs, το 'Silent Alarm' των Bloc Party και το ομώνυμο πρώτο ΕΡ των Yeah Yeah Yeahs.
• Η 4AD κυκλοφορεί την συλλογή 'Fragments From a Work in Progress' σε 12" με κομμάτια από ονόματα όπως Blonde Redhead, Gang Gang Dance και The Big Pink
• Οι Blur θα βγάλουν ένα νέο τραγούδι (το πρώτο από το 'Good Song' του 2003) σε 7" single και μόλις 1000 αντίτυπα
Οι Rolling Stones έχουν το ακυκλοφόρητο 'Plundered My Soul' σε 7".
Από τους Crystal Castles  έχουμε το 'Doe Deer ' σε 12"
• Οι Modest Mouse επανεκδίδουν το 'The Moon and Antarctica' με αφορμή την  10η επέτειο από την κυκλοφορία του
• Η συλλογή των Pavement  'Quarantine the Past' κυκλοφορεί με διαφορετικά κομμάτια από την κανονική έκδοση του δίσκου
• Split single από Bon Iver και Peter Gabriel όπου διασκευάζουν ο ένας κομμάτι του άλλου από το project του Gabriel 'Scratch My Back'
• Split single και από τους Thermals μαζί με τους Cribs με νέα τραγούδια σε 2000 αντίτυπα
• Η Rough Trade, σε συνεργασία με την εταιρία κατασκευής πικάπ Rega, ετοίμασε μία ειδική έκδοση πικάπ με το logo της, που θα πωλείται αποκλειστικά από τα Rough Trade Shops, ενώ η Rough Trade Records θα κυκλοφορήσει μεταξύ άλλων το 'Mercy Seat' του Nick Cave and the Bad Seeds σε λευκό βινύλιο.

Την πλήρη λίστα των ειδικών κυκλοφοριών της Record Store Day θα βρείτε εδώ.

Record Store DayΤα ελληνικά δισκοπωλεία που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και ίσως βρείτε κάποια από τα παραπάνω είναι, στην Αθήνα τα Rock & Roll CircusSonic Boom Records & Usedrecords.gr  και Vinyl Kiosk,  στην Χαλκίδα το Mister CD, στο Κιλκίς το Play Our Music, στο Ναύπλιο το High Fideliy και το Sticky Fingers στην Πάτρα. 

Την ιστοσελίδα της Record Store Day θα βρείτε εδώ. Δείτε παρακάτω τον των Josh HommeQueens of the Stone Age, επίσημο πρεσβευτή της Record Store Day 2010, να μας μιλάει γι αυτή την μέρα και τον Thurston Moore των Sonic Youth για τον πρώτο δίσκο που αγόρασε.

"I was introduced to lots of great music through my local record store. It was a place where people knew music and they knew me, and could make great suggestions and discoveries. Whether it is in the physical world or on-line, the value of a great and knowledgeable record store has not gone away." Peter Gabriel

"I think it’s high time the mentors, big brothers, big sisters, parents, Guardians, and neighborhood ne’er do wells, start taking younger people That look up to them To a real record store and show them what an important part of life music really is. I trust no one who hasn’t time for music. What a shame to Leave a child, or worse, a generation orphaned from one of life’s great beauties. And to the record stores, artists, labels, dj’s, and journalists; we’re all in this together. Show respect for the tangible music that you’ve dedicated your careers and lives to, and help It from becoming nothing more than disposable digital data." Jack White

Μήπως σήμερα είναι μία καλή ευκαιρία να κάνετε μία βόλτα από το δισκάδικο της γειτονίας σας;

Josh Homme - Ambassador of Record Store Day 2010

Thurston Moore Talks First Record, Major labels, and Record Stores

Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια