Ένα απόγευμα, κάπου στο Γκάζι βρεθήκαμε με την Γιώτα Νέγκα

Διαβάστηκε
Καιρό το θέλαμε και μας δικαίωσε σαν άνθρωπος πριν και πάνω απ' όλα!Ένα απόγευμα, κάπου στο Γκάζι βρεθήκαμε με την Γιώτα Νέγκα. 
Καιρό το θέλαμε και μας δικαίωσε σαν άνθρωπος πριν και πάνω απ' όλα!

Από το “Έμμετρο” μέχρι σήμερα, πόσο διαφορετική είναι η Γιώτα;

Καθόλου! Κάνω αυτό που έκανα πάντα με την ίδια αγάπη, με την ίδια ζέση και την ίδια ανάγκη. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχει περιοριστεί ο χρόνος μου για τις προσωπικές μου ανάγκες, να δω τους φίλους μου κτλ.

Διαβάζουμε πως δεν σκεφτήκατε ποτέ να γίνετε κάτι διαφορετικό από τραγουδίστρια. Πόσα κενά καλύπτει ένας άνθρωπος που καταφέρνει το παιδικό του όνειρο;

Δεν είναι ότι καλύπτεις κενά, είναι ότι παίρνεις δύναμη για τα στραβά! Όταν συμβαίνει κάτι αρνητικό παίρνεις δύναμη και λες ''μην παραπονιέσαι, κάνεις αυτό που αγαπάς''! Και ξέρεις, είναι παυσίπονο αυτό!!!

Νέος δίσκος με Θέμη Καραμουρατίδη, με το "Καινούργιο φιλί", και το ''Με το δίκιο μου'' να έχουν ήδη ξεχωρίσει. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία σας με τον Θέμη και πως αισθάνεστε που και τα τραγούδια αλλά και οι κοινές σας εμφανίσεις έχουν τόσο μεγάλη απήχηση;

Ο Θέμης είναι από τους καλύτερους συνθέτες της γενιάς του και από την πρώτη στιγμή κυνηγούσαμε αυτή την συνεργασία. Οι συγκυρίες και οι δραστηριότητες του καθενός δεν επέτρεπαν να συναντηθούμε. Το θέλαμε όμως, “φλερτάραμε”!

Από την πρώτη στιγμή πρόσεξα το ταλέντο του και τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής του. Είχε προηγηθεί μια συμμετοχή με το "Θρυψαλάκι" σε ένα δίσκο του. Πέρασε ο καιρός και κάποια στιγμή, είχα τόσο έντονη την ανάγκη να συνεργαστώ μαζί του και τον πήρα τηλέφωνο, λέγοντάς του "δεν νομίζεις ότι ήρθε ο καιρός να οργανώσουμε από κοινού, αυτό που και οι δύο θέλουμε;"
Και έτσι έγινε! Ξεκινήσαμε την επόμενη κιόλας εβδομάδα να δουλεύουμε. Ο δίσκος βγήκε πάρα πολύ γρήγορα και αυτό οφείλεται κυρίως στην οργάνωση του Θέμη, στη βοήθεια της Feelgood και του Χρήστου Καρυώτη.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αγαπάει το ταλέντο και μισεί τον ταλαντούχο. Απόδειξη είναι όλο το έμψυχο πρωτόλειο υλικό που μεταναστεύει και από την άλλη τα παιδία που έχουν να δώσουν πράγματα στην Ελλάδα, δυσκολεύονται ακόμα και να επιβιώσουν. Γιατί είναι τόσο δύσκολο στα μάτια σας, να έχει κανείς μια ευκαιρία να αποτύχει στην Ελλάδα;

 Όσον αφορά το δικό μου χώρο έχει να κάνει με την ανυπαρξία της δισκογραφίας ως θεσμός. Δεν συμβαίνουν τα πράγματα στο βαθμό και το μέγεθος όπως συνέβαιναν μέχρι και πριν από δέκα, δεκαπέντε χρόνια. Δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα, είναι ελάχιστα τα παραδείγματα επένδυσης στη δημιουργία. Σε καιρούς ύφεσης και ανασφάλειας προτιμούν να αναπαράξουν όσο πιο εγγυημένο προϊόν γίνεται. Γενικά, όμως, ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα, οφείλεται στο δαιμόνιο της φυλής μας. Στήσαμε ένα κράτος χωρίς “θεμέλια”, με πρότυπο τα ξένα κράτη. Φτιάξαμε νόμους αλλά δεν καταφέραμε ποτέ να τους τηρήσουμε. Έχουμε ηγέτες οι οποίοι μας λένε ότι φταίμε λες και όταν βουλιάζει ένα καράβι, ναύτης και καπετάνιος έχουν την ίδια ευθύνη. Αλλά ευτυχώς η νέα γενιά είναι και δυνατή και επίμονη κόντρα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η μουσική και οι μουσικοί κατά την γνώμη σας, τη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η χώρας μας, μπορούν να παίξουν κάποιο σοβαρό ρόλο, πέραν του ψυχαγωγικού και της παρατήρησης;

Ναι! Ήδη παίζουν. Η μουσική που φτιάχνεται έχει κομμάτια από αυτό που βιώνουμε. Γράφονται τραγούδια αληθινά. Οι μουσικοί αλλάζουν τα πράγματα με την στάση τους. Επειδή αισθάνονται και εκείνοι έντονη την ανάγκη να συμβούν καινούργια πράγματα. Η μείωση χρημάτων για παράδειγμα, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της δίψας για να παίξουμε.

Αν η Οδύσσεια είναι ο στόχος,
και η Ιθάκη ο σταθμός/
ποιος φαντάζει πιο τρελός,
ο άνθρωπος ή ο Θεός;

Με δυσκολεύεις αλλά μ' αρέσει! Ο στόχος είναι το ταξίδι για εμένα. Ο στόχος είναι να εξερευνήσεις την συνάντησή σου με τους ανθρώπους. Να πλουτίζεις και να προχωράς με την ίδια αθωότητα της αρχής. Να περπατήσω σε αυτό τον δρόμο όσο περισσότερο μπορώ με την ίδια ματιά της αρχής.

Θα θέλαμε να μας βάλετε τις παρακάτω λέξεις στη σειρά : Στίχος, Μελωδία, Αρμονία, Ενορχήστρωση, Ερμηνεία.

Η αρμονία με την ευρεία έννοια της λέξης είναι η αρχή και το κυριότερο. Τα υπόλοιπα είναι τα επιμέρους. Η αρμονία είναι αυτό που ενώνει, που ορίζει το σύμπαν με τα επιμέρους. Η αρμονία είναι το ζητούμενο! Δεν μπορώ να βάλω σε σειρά τα υπόλοιπα, θα σου μιλήσω με έναν παραλληλισμό. Όταν σου πω μια ιστορία, το πρώτο που με νοιάζει είναι αυτή καθαυτή η ιστορία. Μετά με ενδιαφέρει αν θα σου αρέσει η φωνή μου, ο ρυθμός που μιλάω ή αν ακόμα ακόμα σου αρέσει το λεξιλόγιό μου. Η ουσία, λοιπόν, του πράγματος είναι η ιστορία. Αυτό ντύνεται από τη μελωδία. Στην πορεία έρχεται η ενορχήστρωση και του βάζει το κασκόλ. Τέλος, έρχεται ο ερμηνευτής, παίρνει όλο αυτό και το ταξιδεύει. Έτσι το βλέπω σαν μοντέλο. Ή αλλιώς αν θέλεις, βλέπω το τραγούδι σαν μωρό, γονείς του είναι οι δημιουργοί του και μαιευτήρας ο τραγουδιστής. Την ώρα της γέννας η ζωή του παιδιού είναι στα χέρια του, χωρίς να του ανήκει όμως. Κοινός στόχος όλων αυτών είναι το παιδί να γεννηθεί υγιές.

Ποια είναι τα σχέδια σας για τον χειμώνα;

Θα κάνουμε παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα με τον Θέμη Καραμουρατίδη με το “Καινούργιο φιλί”. Είναι ένα πρόγραμμα με κύριο άξονα τα τραγούδια του δίσκου. Θα πούμε όμως και τραγούδια από την προσωπική μου πορεία αλλά και τραγούδια του Θέμη, που έχουν τραγουδήσει άλλοι ερμηνευτές. Διότι πρόκειται για μια κοινή συναυλία! Επίσης, εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας τραγούδια παλιά λαϊκά αλλά και σύγχρονα λαϊκά, όλα μαζί ενωμένα, γιατί όλα μαζί κάνουν μια ιστορία. Προσπαθούμε με αυτό τον δίσκο να σταθούμε επάξια σε ό,τι μας έχουν κληροδοτήσει οι παλιοί. Αυτό θα γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο. Στην πορεία θα κάνουμε μια παύση γιατί εγώ θα συμμετάσχω στην παράσταση "Cherchez la femme" με το κρατικό θέατρο Βορείου Ελλάδας στην Θεσσαλονίκη. Είναι ένα έργο που μιλάει για τα τραγούδια που αφορούν τις γυναίκες του Τσιτσάνη. Παράλληλα κάποιες μέρες θα συμμετέχω στην παράσταση '' Ποιος τη ζωή μου'' του Μίκη Θεοδωράκη που θα κάνει κάποιες παραστάσεις στο Badminton και στη Θεσσαλονίκη. Από το Μάρτιο και μετά θα επιστρέψουμε πάλι στα live.

Θα ήθελα, τέλος, να ευχαριστήσω όλους τους μουσικούς που έχω συνεργαστεί, γιατί όλο αυτό το οποίο κάνουμε, ανεξάρτητα από την προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά, έχει δύο κοινές ράγες για όλους. Την αγάπη που δίνουμε σε αυτό και την αγάπη που δεχόμαστε από αυτό.

Τις Κυριακές 30/11 & 7/12 η Γιώτα Νέγκα και ο Θέμης Καραμουρατίδης θα εμφανιστούν στο PassPort!

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο10/10 (1)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια