"Αγαπητή Ελένα..." στο Θέατρο Επι Κολωνώ

Διαβάστηκε
Μετά από μία δεκαετία και κάτι είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα έργο του οποίου το θέμα μένει πάντα επίκαιρο.


"Αγαπητή Ελένα Σεργκέγεβνα..."

Το έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια που παρακολουθήσαμε στο θέατρο Επι Κολωνώ, είχε ανέβει ξανά το 2000 από την Ομάδα Νάμα στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή. Μετά από μία δεκαετία και κάτι είχαμε την ευκαιρία να δούμε ένα έργο του οποίου το θέμα μένει πάντα επίκαιρο.

Κοινός παρονομαστής των δύο χρονικά μακρινών παραστάσεων, η Αριέττα Μουτούση που ενσαρκώνει τον ρόλο της πρωταγωνίστριας Ελένας Σεργκέγεβνα, καθηγήτριας μαθηματικών στη Σοβιετική Ένωση. Τα σκηνικά και τα κοστούμια πολύ έξυπνα επιλεγμένα μεταφέρουν ακριβώς αυτό που το κείμενο θέλει να αποτυπώσει: τη συντηρητική και μίζερη ζωή της καθηγήτριας.To σενάριο μάς παίρνει ήρεμα από το χέρι υποβάλλοντάς μας σε μια κλιμακούμενης έντασης διερεύνηση των ηθικών αξιών της παλιάς και νέας γενιάς. Από τα βαλς στη rock'n'roll και από το ζην στο ευ ζην, ο θεατής θα αναρωτηθεί στο τέλος πώς από μια τόσο ήρεμη έναρξη η κατάληξη θα τραντάξει τα σωθικά του.

Οι ηθικές αξίες και αρετές. Αυτό είναι το θέμα. Ποιον ρόλο διαδραματίζει η κοινωνία και η οικογένεια στη διαμόρφωσή τους; Πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και τι δικαιολογία έχουν να προβάλλουν αμφότερες, νέα και παλιά γενιά; Το χάσμα των γενεών πυροδοτεί έναν πόλεμο που δοκιμάζει την ηθική όλων. Μια αλήθεια που πηγάζει από το κείμενο είναι πως οι ηθικές αξίες μένουν αναλλοίωτες και όποιος τις διαθέτει σε βάθος δεν τις εγκαταλείπει ποτέ.

Από υποκριτικής πλευράς, οι ηθοποιοί της Ομάδας Νάμα μάς εντυπωσίασαν. Η Αριέττα Μουτούση μιλούσε και φώναζε με την ψυχή της, ενώ ο
Γιάννης Λεάκος κατάφερε να μάς γίνει μισητός-ικανότητα που λίγοι ηθοποιοί διαθέτουν. Προσωπικά, βρήκα εξαιρετική την ερμηνεία του Χρήστου Κοντογεώργη, ενώ οι Δημήτρης Σαμόλης και Ηρώ Πεκτέση φάνηκε να άφησαν το προσωπικό τους στίγμα στους ρόλους που ερμήνευαν. Φυσικά, η σκηνοθεσία της Ελένης Σκότη και οι φωτισμοί συνδράμουν σε μεγάλο βαθμό στο αισθητικό αποτέλεσμα.Συνοπτικά, πρόκειται για μια από τις πιο καλοδουλεμένες παραστάσεις τις φετινής σεζόν που αξίζει να παρακολουθήσετε. Περισσότερο από όλους θα παρότρυνα τους μεγαλύτερους ώστε να κατανοήσουν την οπτική των νεότερων που τόσο γλαφυρά περιγράφεται στο εν λόγω έργο.

[Γράφει η Ηρώ Μαούνη]:

 
Μέσα από παραστάσεις σαν και αυτή που σε κάνουν να νιώθεις πως βρίσκεσαι στο χώρο όχι μόνο με το σώμα αλλά βιώνεις και με την ψυχή σου, αντιλαμβάνεται κανείς τη γοητεία που ασκεί το θέατρο, κάτι που πηγάζει φυσικά από τις υποκριτικές ικανότητες, την επιτυχημένη απόδοση του ρόλου τους από τους 5 πρωταγωνιστές καθώς και την προσεγμένη δουλειά των υπόλοιπων συντελεστών. Η Α.Μουτούση με εξέπληξε μια και δεν είχα την ευκαιρία να έχω παρακολουθήσει μια ερμηνεια της τόσο άρτια τεχνικά και συναισθηματικά πλήρη στο ρόλο της Ρωσίδας καθηγήτριας, Ελένα Σεργκέγεβνα, που πολεμά μέχρι τέλους για τις αρχές και τα ιδανικά που από νεαρή πρεσβεύει χωρίς παρέκκλιση στο πέρασμα του χρόνου. Όσο για τους 4 μαθητές (Γ. Λεάκος, Δ. Σαμόλης, Χρ. Κοντογεώργης, Ηρώ Πεκτέση), έθιξαν μέσα από τους ρόλους τους ζητήματα που είναι πάντα επίκαιρα και απασχολούν τους νέους ανά τις εποχές, ενώ τους βρήκα ιδιαίτερα ταλαντούχους. Επέδειξαν οργή, θυμό, απληστία, παρατολμία, απελπισία ή και μοχθηρία, μετάνοια, δειλία, αγωνία, απογοήτευση και αμφιβολία, όπου η στιγμή το απαιτούσε. Υπήρχαν κάποιες πολύ δυνατές σκηνές στο έργο και η σκηνοθεσία μαζί με τη μουσική και τη σκηνογραφία ήταν απόλυτα ταιριαστές και καλά δουλεμένες. Μία παράσταση που σίγουρα αξίζει να δει κανείς.


«Αγαπητή Ελένα»
της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, από την Ομάδα Νάμα

Συντελεστές

Μετάφραση: Βικτώρια Χαραλαμπίδου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνικά/Κοστούμια: Γιώργος Χατζηνικολάου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Χρυσόθεμις Αμανατίδη, Βάλεια Τζανέτου
Ελένα Σεργκέγεβνα: Αριέττα Μουτούση
Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη
Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Στουπάκης

Διανομή

Βαλόντια: Γιάννης Λεάκος
Πάβελ: Δημήτρης Σαμόλης
Βίτια: Χρήστος Κοντογεώργης
Λιάλια: Ηρώ Πεκτέση

Προ-παραστάσεις: 4 έως 12 Οκτωβρίου
Πρώτη παράσταση: Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014
Τελευταία παράσταση: Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Σάββατο στις 9:15μμ
Σάββατο & Κυριακή στις 6:30μμ

Τιμές εισιτηρίων :
Κανονικό: 16,00€
Φοιτητικό & Ανέργων:
Πέμπτη - Παρασκευή 10,00€
Σάββατο - Κυριακή 12,00€

Διάρκεια: 90’
Χώρος: Κεντρική Σκηνή
Θέατρο Επί Κολωνώ
21 0513 8067
Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Το Mix Grill σας προτείνει
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια