Gimme 10: Η Ψυχή

Σύμφωνα με πολλές θρησκείες, η ψυχή είναι το αθάνατο, άυλο μέρος των ζώντων οργανισμών. Όσο κι αν η ύπαρξή της αμφισβητείται, η Τέχνη είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου «νομιμοποιείται» η όποια φαντασία.Σύμφωνα με πολλές θρησκείες, η ψυχή είναι το αθάνατο, άυλο μέρος των ζώντων οργανισμών. Όσο κι αν η ίδια η ύπαρξη της ψυχής, απουσία ενδείξεων, αμφισβητείται, η Τέχνη, και στην περίπτωσή μας το τραγούδι, είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου «νομιμοποιείται» η όποια φαντασία.

1. Heart And Soul – Joy Division

(Ian Curtis-Peter Hook-Stephen Morris-Bernard Sumner)
Ξεκινάμε κάνοντας σύνδεση με το προηγούμενο θέμα μας (Η Καρδιά) μέσω ενός κομματιού από το σκοτεινό Closer, που κυκλοφόρησαν οι Joy Division το 1980, μόλις 2 μήνες πριν ο μπροστάρης τους, Ian Curtis, δώσει τέλος στη ζωή του. Στην ηχογράφηση κυριαρχεί το επαναλαμβανόμενο ριφ του μπάσου και ο μετρονομικός ρυθμός ενώ ο Curtis αδράττει την ευκαιρία να κάνει κάτι που έκανε σπάνια σε ηχογραφήσεις: να παίξει κιθάρα.

2. Soul Sacrifice – Santana

(Carlos Santana-Gregg Rolie-David Brown-Michael Shrieve-Michael Carabello-Jose ‘Chepito’ Areas)
Εδώ έχουμε ένα καταιγιστικό κομμάτι με το οποίο οι Santana ξεσήκωσαν τα πλήθη στο Woodstock, τον Αύγουστο του 1969. Στη συνέχεια το επέλεξαν για να κλείσει το ντεμπούτο τους, με τίτλο το όνομά τους, που κυκλοφόρησε λίγες εβδομάδες αργότερα. Πρόκειται για 6΄:34΄΄ ορχηστρικής, αυτοσχεδιαστικής μουσικής με υπέροχα σολιστικά μέρη και μπόλικη ενέργεια.

3. Wicked Soul – Kubb

(Harry Collier-Ben Langmaid-Jeff Patterson)
Αυτό το πολύ επιτυχημένο single από το Mother (2005), το ντεμπούτο των Βρετανών Kubb, είναι ό,τι έμεινε να θυμόμαστε από αυτούς – εξαιρετικό χιτάκι πάντως.

4. Soul For Hire – Elvis Costello

(Elvis Costello)
Μια επιλογή από το When I Was Cruel (2002), το 20ό άλμπουμ του Costello. Απολαυστική η «γωνιώδης» μελωδία και η ενορχήστρωση με χρήση βιμπράφωνου, μελόντικας και προγραμματισμένων κρουστών.

5. The Meaning Of Soul – Oasis

(Liam Gallagher)
Το Don’t Believe The Truth είναι το έκτο στούντιο άλμπουμ των Oasis και κυκλοφόρησε το 2005. Με την προσθήκη του Zak Starkey, γιου του Ringo, στα ντραμς και με πιο «δημοκρατική» λειτουργία, η μπάντα κατάφερε να βελτιωθεί σε σχέση με τα 2 προηγούμενα πονήματά της. Σε αυτό το τραγούδι ο Liam ενσωματώνει επιρροές από Nirvana αλλά και από Velvet Underground και ερμηνεύει με τον γνωστό ψυχωμένο τρόπο του.

6. Soul Survivor – The Rolling Stones

(Mick Jagger-Keith Richards)
Το κομμάτι που κλείνει το διπλό Exile On Main St. του 1972 είναι ένα άναρχο τραγούδι με χωρωδιακά φωνητικά, μπλουζ και ροκ εν ρολ κιθαρισμούς και τα γνωστά σέξυ φωνητικά του Jagger – απολύτως χαρακτηριστικό των Stones της εποχής εκείνης δηλαδή...

7. Ooh! My Soul – Little Richard
(Richard Penniman)
Να και ένα χαρακτηριστικό τραγούδι του κυρίου Richard Wayne Penniman, ή Little Richard που είναι το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο. Καταιγιστικός ρυθμός, κοπάνημα στο πιάνο και τα ουρλιαχτά των οποίων υπήρξε ο εφευρέτης.

8. Who Will Save Your Soul? – Jewel

(Jewel Kilcher)
Αυτό είναι το τραγούδι που χάρισε στην Jewel την παγκόσμια αναγνώριση όταν άρχισε να παίζεται στα ραδιόφωνα, παρότι το άλμπουμ της Pieces Of You (1995) είχε περάσει αρχικά απαρατήρητο.

9. Body And Soul – Billie Holiday
(Edward Heyman-Robert Sour-Frank Eyton-Johnny Green)
Το τραγούδι αυτό γράφτηκε το 1930 και έγινε γρήγορα ιδιαίτερα δημοφιλές ενώ το 1947 χρησιμοποιήθηκε ως θέμα στην ομώνυμη ταινία του Robert Rossen. Γνώρισε πάρα πολλές εκτελέσεις, από την Ella Fitzgerlad, τον Frank Sinatra και τον Coleman Hawkins μεταξύ άλλων.

10. A Little Bit Of Soul – Travis
(Dougie Payne)
Ένα όμορφο b-side του σινγκλ Flowers In The Window (2002), γραμμένο από τον μπασίστα των Σκωτσέζων Travis, Dougie Payne – μελωδικότατο και ρολαριστό...


* Φωτογραφίες από www.wikipedia.org.


Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια