Gimme 10: Τα Πουλιά

Ο άνθρωπος πάντα ζήλευε την ικανότητα των πουλιών να πετούν και τα χρησιμοποίησε στην Τέχνη ως σύμβολα της Ελευθερίας και της Ελπίδας.Σύμφωνα με το βιβλίο της Γένεσης, ο Θεός έπλασε τα πουλιά την πέμπτη ημέρα της Δημιουργίας. Ο άνθρωπος έμελλε να τα ζηλέψει για την ικανότητά τους να πετούν και να τα χρησιμοποιήσει, ως σύμβολα της Ελευθερίας και της Ελπίδας, στα καλλιτεχνικά έργα κάθε είδους.

1. Yellow Bird – Chris Isaak

(Norman Luboff-Alan Bergman)
Μια από τις αρκετές διασκευές που περιείχε το Baja Sessions του 1996, με τη μαγική φωνή του Isaak και την υπέροχη ενορχήστρωση. Ό,τι πρέπει για άραγμα σε αιώρα, κάτω από τη σκιά των δέντρων...

2. Bird On The Wire – Leonard Cohen

(Leonard Cohen)
Ο Cohen ξεκίνησε να γράφει αυτό το τραγούδι στο σπίτι του στην Ύδρα, εμπνεόμενος από ένα πουλί που στεκόταν στα καινούργια, τότε, τηλεφωνικά καλώδια του νησιού, και το τελείωσε σε ένα Χολυγουντιανό μοτέλ. Πρωτοηχογραφήθηκε από την Judy Collins για το άλμπουμ Who Knows Where The Time Goes (1968) ενώ η βερσιόν του δημιουργού του υπάρχει στο Songs From A Room (1969).

3. Blackbird – The Beatles

(John Lennon-Paul McCartney)
Βασισμένος στο Μπουρέ Σε Μι Ελάσσονα του J.S. Bach, ο McCartney έγραψε αυτό το – κλασικό πλέον – τραγούδι στη φάρμα του στη Σκωτία. Το ηχογράφησε μόνος του με μια ακουστική κιθάρα και το συμπεριέλαβε στο διπλό άλμπουμ The Beatles που κυκλοφόρησαν τα Σκαθάρια το 1968. Οι στίχοι του αναφέρονται στον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Μαύρων που εκείνη την εποχή βρισκόταν στο ζενίθ του στην Αμερική.

4. Mockingbird – Ryan Adams & The Cardinals

(Ryan Adams-J.P. Bowersock-Cindy Cashdollar-Brad Pemberton-Catherine Popper)
Το διπλό άλμπουμ Cold Roses κυκλοφόρησε το 2005 και ήταν η πρώτη από τις τρεις δουλειές του Adams για εκείνη τη χρονιά. Το Mockingbird προέρχεται από τον πρώτο δίσκο του σετ και είναι ένα country-rock κομμάτι με όμορφες ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες.

5. Bluebird – Paul McCartney And Wings

(Paul McCartney)
Το Band On The Run (1973), ηχογραφημένο στο Lagos της Νιγηρίας, επανέφερε τον Paul McCartney στην κορυφή των τσαρτ και στην εκτίμηση των κριτικών, μετά τους κουβάδες λάσπης που εισέπραξε για τη διάλυση των Beatles και για τις πρώτες σόλο δουλειές του. Το εν λόγω κομμάτι είναι μια ταξιδιάρικη φολκ μπαλάντα με ένα σπουδαίο σόλο σαξόφωνου.

6. The Seabirds – The Triffids

(David McComb)
Το εναρκτήριο τραγούδι από το Born Sandy Devotional του 1986 καταπιάνεται με μια αυτοκτονία, με τον απόλυτα προσωπικό τρόπο του ηγέτη των The Triffids, David McComb. Ένας από τους λόγους για τους οποίους το συγκεκριμένο άλμπουμ θεωρείται η καλύτερη στιγμή της μπάντας αλλά και μια από τις καλύτερες της δεκαετίας του ’80 γενικότερα.

7. The Birds Will Still Be Singing – Elvis Costello/The Brodsky Quartet
(Declan MacManus)
Μια επιλογή από τον δίσκο The Juliet Letters (1993), στον οποίο ο Costello συνεργάστηκε με το κουαρτέτο εγχόρδων Brodsky. Εξαιρετικό τραγούδι από κάθε άποψη.

8. The Birds In Your Garden – Pulp

(Jarvis Cocker-Nick Banks-Candida Doyle-Steve Mackey-Mark Webber)
Το έβδομο στούντιο άλμπουμ των Pulp κυκλοφόρησε το 2001, είχε τίτλο We Love Life και παραγωγός του ήταν ο Scott Walker. Το εν λόγω κομμάτι χρησιμοποιεί – όπως και πολλά από τα υπόλοιπα – εικόνες από τη φύση για να μιλήσει για άλλα, πιο «ανθρώπινα» θέματα.

9. The Funny Bird – Mercury Rev

(Jonathan Donahue-Sean “Grasshopper” Mackiowiak)
Η επιτυχία του Deserter’s Songs (1998) ήρθε ουρανοκατέβατη για τους Mercury Rev, οι οποίοι, μετά τις απογοητευτικές πωλήσεις του See You On The Other Side (1995) είχαν αποφασίσει να κάνουν ένα ακόμα άλμπουμ, αποκλειστικά για δική τους ικανοποίηση, και στη συνέχεια να διαλυθούν. Τραγούδια όπως το συγκεκριμένο τούς έδωσαν μια δεύτερη ευκαιρία.

10. Surprise, Surprise (Sweet Bird Of Paradox) – John Lennon/Elton John

(John Lennon)
Τραγούδι γραμμένο για την May Pang, την ερωμένη του Lennon κατά τη χρονική περίοδο, μεταξύ Οκτωβρίου 1973 και Ιανουαρίου 1975, που ο ίδιος στη συνέχεια αποκαλούσε «χαμένο σαββατοκύριακο». Τον συνοδεύει στα φωνητικά ο φίλος του, Elton John και μπορείτε να το βρείτε στον δίσκο Walls And Bridges του 1974.


* Φωτογραφίες από http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/27/Bird.parts.jpg και www.wikipedia.org.


Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια