Τι συνέβη στην πολιτεία Χάμελιν;

Διαβάστηκε
Μία παράσταση με φουλ διαδραστικότητα! Ένα παιδικό θέατρο και για μεγάλους!Γνωρίζετε την πολιτεία Χάμελιν; Ή μήπως Χάμελν; Βρίσκεται στην κάτω Σαξονία -στη Γερμανία, δηλαδή- και ένα μυστήριο πλανάται πάνω απ'αυτήν!

Το μυστήριο της Πολιτείας Χάμελιν καλούνται να λύσουν μικρά και μεγάλα παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο στο Θέατρο Πόρτα! Παρακολουθήσαμε κι εμείς την παράσταση και μας εντυπωσίασε!

Τι συμβαίνει λοιπόν;

Μικρά και μεγάλα παιδιά γνωρίζουν -λίγο πολύ- τι συνέβαινε κατά τον Μεσαίωνα. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες, έχουν καταλάβει πως η ζωή ήταν πολύ δύσκολη. Ο Μεσαίωνας ήταν σκοτεινός...

...ΟΧΙ
στην πολιτεία Χάμελιν! Στο Χάμελιν οι άνθρωποι ήταν ευτυχισμένοι, πλούσιοι, χορτάτοι. Δεν τους έλειπε τίποτα! Χάρη στην εξαιρετική διακυβέρνηση του δημάρχου δεν είχαν κανένα πρόβλημα!! Τραγουδούσαν, χόρευαν, έτρωγαν μέχρι σκασμού! Μία ομάδα από φουκαράδες πλανόδιους τροβαδόρους του Μεσαίωνα αποφάσισαν να πάνε ως εκεί, για να βγάλουν χρήματα. Μα, όταν έφτασαν, η πολιτεία σε τίποτα δεν θύμιζε το φημισμένο Χάμελιν. Έρημη πόλη, κλάματα ακούγονταν μέσα από τα σπίτια. Μόνο τρία παιδιά βρήκαν, που δεν ήταν σε θέση να τους εξηγήσουν. Σιγά σιγά, έμαθαν την ιστορία. Τόσο χορτάτοι ήταν στο Χάμελιν, ώσπου δεν μπορούσαν να φάνε άλλο από το τόσο φαγητό που είχαν. Έτσι, η πόλη γέμισε φαγητά, σκουπίδια με ενοχλητική μυρωδιά! Ο δήμαρχος βρήκε και πάλι λύση!! Ποντίκια! Τα ποντίκια θα έτρωγαν τα σκουπίδια και όλοι θα ήταν ευχαριστημένοι. Το φαγητό όμως ήταν τόσο πολύ που ποντίκια από άλλες πόλεις μετανάστευσαν στο Χάμελιν, για μια καλύτερη ζωή! Και το πρόβλημα πια ήταν τα ποντίκια! Οι πολίτες πια δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα κι έτσι ο δήμαρχος κάλεσε συμβούλιο! Σαν από μηχανής θεός εμφανίστηκε μία μορφή παράξενη και σκοτεινή, ο αυλητής. Κάτι τους είπε, εκείνοι κάτι απάντησαν και έφυγε. Πολύ μυστήριο γύρω από τη συζήτηση αυτή. Τα ποντίκια εξαφανίστηκαν... Ποιος τα έδιωξε; Μήπως ο αυλητής με τη μουσική του; Λείπουν όμως και τα παιδιά του Χάμελιν!! Ποιος τα πήρε; Μήπως ο αυλητής; Γιατί, όμως, δεν ήταν ευτυχισμένα τα παιδιά του Χάμελιν; Μήπως έφταιγαν οι γονείς; Θα ξαναγυρίσουν άραγε ή θα ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο; Δεν θα σας πω τι συμβαίνει παρακάτω. Τρέξτε να λύσετε το μυστήριο στο θέατρο!Το Θέατρο Πόρτα είναι ένας πολύ όμορφος χώρος. Στο φουαγιέ υπάρχει ένα μεγάλο χρωματιστό τραπέζι για τους μικρούς φίλους που περιμένουν να μπουν στην παράσταση. Κι όταν ανοίξουν οι πόρτες, για να μπουν στην αίθουσα, μία έκπληξη τους περιμένει. Οι ηθοποιοί της παράστασης γίνονται ταξιθέτες και με μοναδικό τρόπο οδηγούν τους μικρούς (και όχι μόνο) φίλους στις θέσεις τους. Με τραγούδι και χαμόγελο! Όταν πια όλοι καθίσουν, οι ηθοποιοί παίζουν με τους θεατές και τους "βάζουν" στην παράσταση. Οι θεατές έχουν καταλυτικό ρόλο στην παράσταση, δεν μπορεί λοιπόν να μείνει κανείς αμέτοχος! Ένα τραγούδι και η ιστορία ξεκινάει!!

"Μακριά, μακριά, στον τόπο δίχως πρέπει, στον τόπο δίχως όχι, στον τόπο δίχως μη, μπείτε όλοι στη γραμμή..."

Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές!! Η ενέργειά τους μαγική και αξιοθαύμαστη! Χορεύουν και τραγουδούν εκπληκτικά! Οι ίδιοι παίζουν μουσική πάνω στη σκηνή και με τις φωνές τους μας ταξιδεύουν! Ένα κοντραμπάσο, ένα πιάνο, τύμπανα και ένα φλάουτο- μαγικό!! Διφωνίες, πολυφωνίες!Οι εναλλαγές των ρόλων ήταν πετυχημένες και το σκηνικό απλό και εύπλαστο.
Τα κοστούμια των ηθοποιών λιτά και εύχρηστα!

Οι ηθοποιοί ξεχωριστοί ο καθένας τους, αλλά και ως σύνολο.
Άννα Καλαϊτζίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Χαρά Κότσαλη, Γιώργος Παπαγεωργίου, Σωκράτης Πατσίκας, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Ana Chifu.

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Μοσχόπουλου.

Μισό λεπτό! Το έργο μιλάει για παιδιά! Ποιοι είναι τα παιδιά;!

Στο τέλος του πρώτου μέρους τα παιδιά ακολουθούν τους ηθοποιούς στο φουαγιέ, αφού κι εκείνα συμμετέχουν στην παράσταση! Και στο τέλος όμως, τα παιδιά είναι εκείνα που θα επιλέξουν πώς θα τελειώσει η ιστορία του Χάμελιν (ή Χάμελν). Εσείς πώς το φαντάζεστε; Με ευτυχισμένο τέλος, περιπέτεια ή μυστήριο;!

Όπως και να τελειώσει η ιστορία της πολιτείας του Χάμελιν, το σίγουρο είναι ότι θα γελάσετε πολύ, θα τραγουδήσετε, θα διασκεδάσετε και θα ψιθυρίζετε το τραγουδάκι για καιρό.

Πίσω από την ιστορία μας κρύβεται ένας μύθος-θρύλος ή μία αληθινή ιστορία, που απασχόλησε πάρα πολλούς, όπως τους αδερφούς Γκριμ.

Έχετε ακούσει τη λεγόμενη Σταυροφορία των παιδιών; Σχεδόν οκτώ αιώνες μετά ακούμε ξανά αυτήν την ιστορία από τους τροβαδούρους, που την άκουσαν, έγινε πια δική τους ιστορία -κτήμα τους- και μπορούν να μας την αφηγηθούν.

Τα μηνύματα της ιστορίας γίνονται αμέσως αντιληπτά και από τους μεγάλους αλλά και από τους μικρούς πανέξυπνους θεατές, οι οποίοι δεν κρατιούνται και σχολιάζουν "Έτσι είναι!! Δίκιο έχουν", όταν οι ηθοποιοί παροτρύνουν τους γονείς να μην δουλεύουν τόσο, αλλά να περνούν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους! Το έργο επίκαιρο, μας μιλά για την προσοχή που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας, την ουσιαστική ενασχόληση μαζί τους, την υποστήριξη, την ενθάρρυνση, την αποδοχή της διαφορετικότητάς τους και την κατανόηση των επιλογών τους. Κυρίως, την αγάπη μας για εκείνα! Γιατί, πώς να το κάνουμε, η αγάπη μένει!

Δείτε το βίντεο, για να καταλάβετε τι συμβαίνει στην παράσταση!Την απολαύσαμε πραγματικά! Τρέξτε να προλάβετε!
Από
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Το έργο (απόδοση, διάρκεια κτλ.)
Οι ηθοποιοί
Η σκηνοθεσία
Τα σκηνικά (κοστούμια κτλ.)
Η μουσική
Το κοινό
Βαθμός Παράστασης/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια