Whatever makes us happy on a Sunday morning: Χελιδονίσματα

Διαβάστηκε
Περιμένοντας τα Χελιδόνια...Μου φαίνεται σα ψέμα, αλλά αυτή την Κυριακή διαβάζουμε μαζί τη στήλη :) Εσείς δε ξέρω πού είστε, εγώ πάντως είμαι σε κάποια θάλασσα μ’ ένα καφέ στο χέρι... Περιμένοντας τα χελιδόνια.

Αυτή η Άνοιξη σα ν' άργησε να έρθει. Ίσως φταίει που δεν έχω δει κανένα χελιδόνι ακόμα. Μέρες κοιτάω τον ουρανό και ψάχνω διχαλωτές ουρές ανάμεσα στα τσιμέντα. Ακόμα φοράω το Μάρτη στον καρπό μου κι η μικρή ανηψιά μου μου κάνει παρατήρηση πως πρέπει να τον κρεμάσω στο δέντρο για να τον πάρουν τα χελιδόνια.
-"Θα πάρουν το βραχιόλι να φτιάξουν τη φωλιά τους",
μου εξηγεί σα δασκάλα. (Η αλεπού 100 χρονών και το αλεπουδάκι 101!)

-"Από πάνω σα τηγάνι, από πίσω σαν ψαλίδι και από κάτω σαν βαμβάκι τι είναι;;" της λέω και γουρλώνει τα ματάκια της από απορία. "Έλα να σου πω για τα χελιδόνια (και να στα δείξω στο google... μα πώς καταντήσαμε έτσι;) και μετά θα δούμε την Τοσοδούλα μαζί, ναι;

Της εξηγώ πως τα χελιδόνια έρχονται από πολύ μακριά και πετούν πάνω από τεράστιες ερήμους και απέραντες θάλασσες κόντρα σε καταιγίδες, δυνατούς ανέμους και αρπακτικά πουλιά (διανύουν περίπου 10.000 χλμ ερχόμενα από τα νότια της Σαχάρας).  Όταν φτάσουν στην Ελλάδα επιστρέφουν πάντα στην ίδια φωλιά.

- "Και το θυμούνται;" με ρωτάει. Της απαντώ  καταφατικά φέτος, αλλά του χρόνου θα της πω για την ηλιακή  και τη βιολογική μαγνητική πυξίδα που διαθέτουν για να προσανατολίζονται... Προς το παρόν, αρκεί να ξέρει πως το θυμούνται.

Της δείχνω φωτογραφίες με χελιδόνια στον υπολογιστή (το αγαπημένο μας είναι το “μπλε” γιατί “φούτσια” δεν υπάρχει), μωρά-χελιδόνια που τα ταΐζουν οι γονείς στο στόμα μέχρι να πετάξουν και βλέπουμε βίντεο στο YouTube για να δει πώς χτίζουν τις φωλιές τους μέχρι να πάμε στο χωριό να τα δούμε από κοντά.

Με ρωτάει γιατί δεν έρχονται να χτίσουν φωλιά και στην αυλή μας στην Αθήνα "αφού έχουμε χώρο και κουνούπια για να φάνε"...(η σιωπή της θείας)... "Θες να φτιάξουμε μία φωλιά αύριο τι λες;"  Χαμόγελα :)

Κανένα άλλο πουλί δεν αγαπήθηκε τόσο πολύ, και δεν τραγουδήθηκε όσο το χελιδόνι. Τα χελιδόνια φέρνουν την άνοιξη έλεγε η γιαγιά μου. Κι έμαθα από μικρή να τα περιμένω κάθε χρόνο, με το Μάρτη στον αριστερό καρπό για "να μη με κάψει ο ήλιος" μέχρι την Πρωταπριλιά, που τον αφήναμε στα κλαδιά ενός δέντρου για να φτιάξουν τη φωλιά τους. Το δεύτερο δεν είναι ψέμα ξέρετε. Σοφός ο λαός. Μεγαλώνοντας, ανακάλυψα τις αλήθειες πίσω απ’ τους μύθους, κουβαλώντας πάντα στις δεκαετίες φυλαχτό τις παιδικές μου αναμνήσεις και τη σκηνή του παραμυθιού του Άντερσεν.

# Fact
Όσο για το έθιμο του "Μάρτη ή της Μαρτιάς" ... μαζί με τα υγιή χελιδόνια μεταναστεύουν και ασθενή, μεταφέροντας ασθένειες των θερμότερων κλιμάτων.
Το ασθενές χελιδόνι εάν δει κόκκινο χρώμα το αποφεύγει και δεν πλησιάζει
, αντιθέτως το υγιές χελιδόνι μαζεύει την ασπροκόκκινη κλωστή που βρίσκει στο ψηλό κλαδί του δένδρου και τη μεταφέρει στη φωλιά του για να αποτρέψει την χρήση της από τον ασθενή εισβολέα και να κλωσήσει τα υγιή αυγά του. (Αυτό είναι WoW moment)

Τι αν αυτή η άνοιξη άργησε;
Τα χελιδόνια σίγουρα θα 'χουν έρθει κι ας μην έχω δει κανένα. Υπάρχουν κι εκείνα που δε βλέπουμε με τα μάτια κάποιες φορές. Όλα όσα είναι να γυρίσουν κι όλα όσα περιμένεις με λαχτάρα παιδική θα 'ρθουν. Όσο ανθίζουν  μαργαρίτες σε ρωγμές πεζοδρομίων κι όσο υπάρχουν άνθρωποι που δε καταστρέφουν χελιδονοφωλιές, μένω ήσυχη.

"Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες"
 
ΥΓ. Καλό Πάσχα στους Ορθόδοξους αναγνώστες και Χριστός Ανέστη στους Καθολικούς..! 

Σήμερα τα τραγούδια της λίστας τα διαλέξαμε μαζί με τη Λυδία (...κι αν δε σας αρέσουν σκασίλα μας!)

Όσοι φτάσετε στο τέλος της λίστας και νιώσετε την ανάγκη να τραβήξετε τα μαλλιά σας... ρίξτε το φταίξιμο στο "Μετώνειο σφάλμα" μέρες που είναι.
Τις θαλασσινές καλημέρες μου!


Το MixGrill πηγαίνει και στο tape.ly. Ακούστε τη σημερινή λίστα The first swallow @ tape.ly


Τα τραγούδια

01. Sunday Morning - No Doubt
02. Today - Matisse
03. Things You Cannot See - Echo Train
04. Breakfast At Tiffany's - Deep Blue Something
05. You'll Be Mine - The Pierces
06. Sick and Tired - The Cardigans
07. Hey There Delilah - Plain White T's
08. Stuttering - Ben's Brother
09. Let My Love Open The Door - Sondre Lerche
10. Kiss Me - Sixpence None The Richer
11. Let me Kiss You - Morrissey
12. If You Could Only See - Tonic
13. Narcotic - Liquido
14. Common People - Pulp
15. You Get What You Give - New Radicals
16. Friday I΄m In Love - The Cure
17. Two Princes - Spin Doctors
18. Plug In Baby - Muse
19. You Make me Feel - Archive
20. Poison - Alice Cooper
Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο10/10 (1)
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια