Gimme 10: Η Δόξα

Όπως είχα προαναγγείλει την προηγούμενη φορά, σήμερα η στήλη προς τη δόξα τραβά – με τα ανάλογα τραγούδια βέβαια.Όπως είχα προαναγγείλει την προηγούμενη φορά, σήμερα η στήλη προς τη δόξα τραβά – με τα ανάλογα τραγούδια βέβαια.

1. Glory Days – Bruce Springsteen

(Bruce Springsteen)
Το πέμπτο από τα συνολικά επτά σινγκλ που προέκυψαν από το κολλοσσιαίας επιτυχίας άλμπουμ Born In The U.S.A. (1984) αποτελεί ουσιαστικά μια γλυκόπικρη αναπόληση της ζωής του αφηγητή. Έφτασε μέχρι το #5 στα τσαρτ του Billboard.

2. Loves Full Glory – Linda McCartney

(Linda McCartney)
Λίγους μήνες μετά το θάνατο της συζύγου Linda, ο Paul McCartney συγκέντρωσε όλα τα τραγούδια που είχε γράψει η εκλειπούσα και τα κυκλοφόρησε σε ένα άλμπουμ με τίτλο Wide Prairie (1998). Εκεί υπάρχει και αυτή η μελαγχολική κιθαριστική μπαλάντα με τους απλούς, ερωτικούς στίχους.

3. Δόξα Να Λες – Άλκηστις Πρωτοψάλτη

(Νίκος Αντύπας-Λίνα Νικολακοπούλου)
Ένα τραγούδι από το τελευταίο πραγματικά σπουδαίο άλμπουμ που κυκλοφόρησε η Πρωτοψάλτη, το Σαν Ηφαίστειο Που Ξυπνά του 1997. Όμορφη μελωδία και στίχοι-ακροβάτες δίνουν στη σπουδαία φωνή της άλλη μια ευκαιρία να λάμψει.

4. Morning Glory – Leonard Cohen

(Leonard Cohen)
Ένα κομμάτι από το Dear Heather (2004), στο οποίο ο γερο-Leonard απαγγέλει τους στίχους με τη βαθιά φωνή του, συνοδευόμενος από γυναικεία φωνητικά και έναν αργό ρυθμό.

5. Glory Box – Portishead

(Geoff Barrow-Beth Gibbons-Adrian Utley)
Ένα από τα αριστουργήματα των Portishead, το τραγούδι αυτό από το ντεμπούτο τους, Dummy (1994), σαμπλάρει ένα κομμάτι του Isaac Hayes χωρίς όμως να χάνει ούτε δευτερόλεπτο την αυθεντικότητά του. Ο ήχος του Bristol σε όλο του το μεγαλείο.

6. Hometown Glory – Adele

(Adele)
Η νεαρή Adele Laurie Blue Adkins έγραψε τα περισσότερα τραγούδια του ντεμπούτου της στην ηλικία των 19 – με αυτόν ακριβώς τον αριθμό τιτλοφορείται αυτός ο δίσκος. Το εν λόγω κομμάτι γράφτηκε μέσα σε 10 λεπτά, όταν η μητέρα της προσπάθησε να την πείσει να εγκαταλείψει το πατρικό της και να μπει στο πανεπιστήμιο.

7. Blaze Of Glory – Jon Bon Jovi
(Jon Bon Jove-Danny Kortchmar)
Το 1990 o Jon Bon Jovi κυκλοφόρησε το σόλο ντεμπούτο άλμπουμ του – όπου περιέχεται και το εν λόγω, ομώνυμό του, κομμάτι – που περιείχε τραγούδια από την ταινία Young Guns II του Geoff Murphy. Ως σινγκλ το κομμάτι πήγε πολύ καλά και αποτελεί τη μοναδική σόλο επιτυχία του δημιουργού.

8. Moment Of Glory – Scorpions

(Klaus Meine)
Το ομώνυμο κομμάτι από το άλμπουμ που κυκλοφόρησαν οι Γερμανοί Scorpions το 2000 και στο οποίο συνοδεύονται από την Berlin Philharmonic Orchestra. Αποτέλεσε και το επίσημο τραγούδι της EXPO 2000 που πραγματοποιήθηκε στο Ανόβερο.

9. Glory To The Brave – Hammerfall

(Oscar Dronjak-Jesper Stromblad-Joacim Cans)
Το τραγούδι που έδωσε τον τίτλο στο ντεμπούτο του power metal γκρουπ των Σουηδών Hammerfall είναι μια επική μπαλάντα. Όχι ακριβώς του γούστου μου αλλά οκ...

10. Moonlight In Glory – Brian Eno/David Byrne

(Brian Eno-David Byrne)
Το άλμπουμ My Life In The Bush Of Ghosts (1981) αποτέλεσε όχι μόνο μια σπουδαία στιγμή για τους δύο δημιουργούς του αλλά και σημείο καμπής για τον ευρύτερο χώρο της λαοφιλούς μουσικής κάθε είδους. Κομμάτια όπως το συγκεκριμένο επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, σχεδόν 30 χρόνια μετά.


* Φωτογραφίες από http://www.jenniferscottframes.com/photos/glory.html και www.wikipedia.org.Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια