Gimme 10: Η Πίστη

Η πίστη και βουνά μετακινεί, σύμφωνα με το ρητό. Για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται το θέμα σε κάποια τραγούδια...Η πίστη και βουνά μετακινεί, σύμφωνα με το ρητό. Σίγουρα πάντως είναι απαραίτητο προσόν – στην ευρύτερη έννοιά της – για να προχωρήσει κανείς στην επίτευξη των όποιων στόχων του. Για να δούμε πώς αντιμετωπίζεται το θέμα σε κάποια τραγούδια...

1. The Faith – Leonard Cohen

(Παραδοσιακό-Leonard Cohen)
Βασισμένος στη μελωδία ενός φολκ τραγουδιού του Κεμπέκ, ο Leonard Cohen στήνει εδώ ένα κατανυκτικό τραγούδι στο οποίο η μπάσα φωνή του συνοδεύεται από γλυκά γυναικεία φωνητικά, έγχορδα και ούτι. Από το Dear Heather του 2004.

2. I Believe In You – Bob Dylan

(Bob Dylan)
Ένας εκχριστιανισμένος Dylan τραγουδά τη νέα πίστη του. Το άλμπουμ Slow Train Coming (1979) είναι γεμάτο από τραγούδια πίστης στον Θεό των Χριστιανών – ο πάλαι ποτέ επαναστάτης εμφανίζεται να έχει πάρει μια «δεξιά» στροφή, αποξενώνοντας μεγάλο μέρος του κοινού του αλλά και κερδίζοντας ένα άλλο, καινούργιο ακροατήριο.

3. Reason To Believe – Bruce Springsteen

(Bruce Springsteen)
Το κομμάτι που κλείνει το άλμπουμ Nebraska (1982) επιλέγει να σαρκάσει τους ήρωές του, οι οποίοι θέλουν να πιστέψουν παρότι τα γεγονότα δε μοιάζουν να τους ευνοούν. Πρόκειται για ένα από τα πολλά δείγματα της φαινομενικά απλής αλλά τελικά σπουδαίας και με πολλές αποχρώσεις τραγουδοποιίας του μεγάλου τραγουδοποιού.

4. Reason To Believe – Marianne Faithfull

(Tim Hardin)
Το άλμπουμ Love In A Mist του 1967 χαρακτηρίζεται μάλλον από έλλειψη σαφούς κατεύθυνσης και η Marianne Faithful έμελλε στη συνέχεια να απουσιάσει σχεδόν για μια δεκαετία από τη δισκογραφία. Περιέχει όμως αρκετά καλά τραγούδια με ένα από αυτά να είναι ετούτο το ακουστικό κομμάτι του Tim Hardin – απλή συνωνυμία με το προηγούμενο του Springsteen.

5. Running On Faith – Eric Clapton

(Jerry Lynn Williams)
Ένα τραγούδι που ο Clapton ηχογράφησε πρώτη φορά για το άλμπουμ Journeyman (1989) και στο οποίο επέστρεψε κατά την ηχογράφηση του Unplugged (1992). Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση η εκτέλεση είναι εξαιρετική και αποτελεί ένα από τα κρυμμένα διαμάντια του ακουστικού αυτού άλμπουμ, που σημείωσε τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία.

6. Let’s All Make Believe – Oasis

(Noel Gallagher)
Να και ένα μάλλον αδικημένο τραγούδι των Oasis – συμπεριλήφθηκε ως B-side στο σινγκλ Go Let It Out, περνώντας έτσι κάπως απαρατήρητο. Εξαιρετική μελωδία και στίχοι που πιθανότατα αναφέρονται στις πρώτες σκιές που εμφανίζονταν τότε στις σχέσεις μεταξύ των μελών του γκρουπ, θυμίζουν τους λόγους για τους οποίους αυτή η παρέα έκανε κάποτε θαύματα.

7. Beyond Belief – Elvis Costello And The Attractions
(Elvis Costello)
Το εναρκτήριο τραγούδι του άλμπουμ Imperial Bedroom (1982) είναι και το πιο σκοτεινό του. Αριστοτεχνικό στήσιμο του ήχου από τον θρυλικό Geoff Emerick, υποβόσκουσα μελωδία και «διαβασμένοι» στίχοι, στα γνωστά υψηλά επίπεδα του Costello.

8. If You Believe – George Harrison

(George Harrison-Gary Wright)
Η αναζήτηση της Πίστης και του Θείου υπήρξε το κύριο ενδιαφέρον του George Harrison για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Εδώ τον ακούμε σε μια σχετική επιλογή, από το άλμπουμ George Harrison (1979). Πανταχού παρούσες οι αναγνωρίσιμες slide κιθάρες του.

9. Believe You Pretty Baby – Breathless

(Manos “Wild”)
Και λίγο rock’n’roll από τους «δικούς» μας Breathless και το ντεμπούτο άλμπουμ τους …In Their Very First Take! (2009). Δύσκολα θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι κατάγονται από τη Θεσσαλονίκη, αν δεν ήταν ενημερωμένος...

10. You Still Believe In Me – The Beach Boys

(Brian Wilson-Tony Asher)
Οι μελωδίες του Brian Wilson μπορούν να κάνουν και τον πλέον άπιστο να αλλάξει γνώμη. Πάρτε για παράδειγμα αυτό εδώ το τραγούδι από το Pet Sounds (1966) – ή και οποιοδήποτε άλλο από το εν λόγω άλμπουμ. Οι φωνητικές αρμονίες μοιάζουν να ανεβαίνουν προς τα ουράνια...


* Φωτογραφίες από http://inchristus.files.wordpress.com/2009/07/providence-prayer.jpg και www.wikipedia.org.Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια