Βασιλης Παπακωνσταντινου

Βασίλης Παπακωνσταντίνου - Δραπέτης Μέρος 2 : Της αρμονίας μετανάστης

Διαβάστηκε
Ο Κουρσάρος, o αιώνια έφηβος, ο δραπέτης, ο της αρμονίας μετανάστης είναι εδώ και συνεχίζει να μας προσφέρει.
Βασιλης Παπακωνσταντινου


Τι θα ακούσεις:
Κλασικό Βασίλη Παπακωνσταντίνου

Τραγούδια που πρέπει να ακούσεις:
Στην Πλατεία, Να είσαι εκεί, Στην Κατερίνα

Βαθμολογία: 8,5/10

Θυμάμαι ένα εισαγωγικό σημείωμα που είχα γράψει πριν από δυο χρόνια στο προσωπικό μου blog (love4muic) για το Βασίλη Παπακωνσταντίνου: "...Εντυπωσιακά δυνατή φωνή, σχεδόν εμβατηριακή, έντονα λυρική και τα πολιτικά τραγούδια που ερμήνευσε τη δεκαετία του '70 έγιναν έμβλημα στα χείλη της μεταπολιτευτικής γενιάς. Από τη δεκατία του 80 και μετά, απόλυτος κυρίαρχος της rock σκηνής στην Ελλάδα, έγινε το απόλυτο ίνδαλμα κάθε νέας γενιάς και αυτό συνεχίζεται μέχρι σήμερα, χωρίς να τον εγκαταλείψουν οι παλιοί του φίλοι και θαυμαστές...''

Αυτή η σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Βασίλη και κοινού είναι κάτι το εξαιρετικά σπάνιο. Ο Κουρσάρος, ο αιώνια έφηβος ή ο δραπέτης, όπως τελευταία αποκάλεσε τον εαυτό του στο σημείωμά του στο άλμπουμ Δραπέτης Μέρος 1, εξακολουθεί να μας συναρπάζει και κυρίως να μας ξαφνιάζει.

Έχοντας φτάσει στην ώριμη μουσική του ηλικία, 40 και πλέον χρόνια επί σκηνής, έχει τη δυνατότητα και την άνεση, να βγάζει καινούργια πράγματα, να πειραματίζεται, να τολμά. Από τους ελάχιστους καλλιτέχνες που δεν "κάθισε" στην επιτυχία του. Ίσα ίσα δουλεύει και ψάχνει λες και ξεκινάει τώρα!!!

Απόδειξη όλων αυτών είναι ότι απο το 2011 έως σήμερα έχει κυκλοφορήσει 5 προσωπικούς δίσκους και singles και είχε συμμετοχή σε 26 δίσκους άλλων δημιουργών και ερμηνευτών!!!

Πριν περίπου ένα χρόνο συνεργαζόμενος με το τραγουδοποιό Απόστολο Μπουλασίκη, κυκλοφορεί το άλμπουμ με το τίτλο Δραπέτης μέρος 1ο, Το παραμύθι της Βεντάλιας.

Η συνεργασία του Βασίλη Παπακωνταντίνου με τον Μπουλασίκη δεν είναι πρόσφατη. Η πρώτη τους συνάντηση χρονολογείται στα 1997 στο άλμπουμ «Πες μου ένα ψέμα να αποκοιμηθώ». Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια μετά στο δίσκο του 1999 «Να με φωνάξεις», ενώ αργότερα ο Παπακωνσταντίνου συμμετείχε στο δίσκο του Μπουλασίκη «Της Πόλης Ξωτικό» (2003).

Οι κριτικές που συνόδευσαν την κυκλοφορία του δίσκου ήταν αρνητικές. Τον χαρακτήρισαν αντιεμπορικό κι αντιραδιοφωνικό και, βέβαια, τα τραγούδια του δεν "παίχτηκαν" και δεν περιλαμβανόταν στις λίστες των ραδιοφωνικών παραγωγών.
Προσωπικά εγώ "έπαιζα" και θα "παίζω" τραγούδια από αυτήν και τη προηγούμενη δουλειά του Βασίλη, στην  εκπομπή του  Mixgrill στο Mindradio. Και δεν μπορώ να κατανοήσω εκείνους που δηλώνουν ραδιοφωνικοί παραγωγοί, αγνοώντας ακόμα και τη κυκλοφορία του  δίσκου. Αλλά αυτό ειναι μια άλλη ιστορία...


Έτσι κι αλλιως από μόνος του ο τίτλος προανήγγειλε το 2ο μέρος. Ενδεικτικό του ότι ο Παπακωνσταντίνου έχει αποφασίσει να βγάλει "πράγματα", αδιαφορώντας για την εμπορικότητά τους ή τις κριτικές.

Έχοντας σαν οδηγό το πρώτο άλμπουμ, ξέρεις περίπου τι θα ακούσεις και στο Δραπέτης μέρος 2ο, της αρμονίας μετανάστης

Εννέα εξαιρετικά τραγούδια, σε ροκ φόρμες, με στίχο, ίσως πολιτικό, δεν θυμίζει μεταπολίτευση βέβαια, αλλα με σαφείς αναφορές σε πρόσωπα και γεγονότα, όπως τα τραγούδια "Στην Κατερίνα" (3 κλικ αριστερά), αφιερωμένο στη Κατερίνα Γώγου και το "6/12" αφιερωμένο στον Αλέξη Γρηγορόπουλο.

Όπως στο Δραπέτης 1 ξεχώρισε μια κλασική ροκ μπαλάντα με το τίτλο "Μαργαρίτα", έτσι και εδώ το τραγούδι "Στην Πλατεία" είναι αυτό που αρχικά ξεχώρισε, κυρίως λόγω της μελωδίας και του εξαιρετικού στίχου.

Μου άρεσε το άλμπουμ, όπως και το προηγούμενο αλλά και η προσπάθεια που κάνει ο Παπακωνσταντίνου για να μας πει "πράγματα" και μου θυμίζει έντονα το παλιό Βασίλη. 

Ο Κουρσάρος, ο αιώνια έφηβος, ο δραπέτης, ο της αρμονίας μετανάστης είναι εδώ και συνεχίζει να μας προσφέρει.
 
Δραπέτης Μέρος 2 : Της αρμονίας μετανάστης
Rain Music
Κυκλοφορία: 7/2015
Επιμέλεια παραγωγής – Ενορχήστρωση : Γιώργος Αρχοντάκης

1 ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΚΕΙ
2 ΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΦΕΓΓΕΙ
3 6/12
4 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
5 ΜΕΤΡΗΣΕ ΑΛΙΚΗ ΤΑ ΣΚΑΛΙΑ
6 ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ( 3 κλικ αριστερά)
7 ΝΑΜΑ
8 ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΕΧΕΙ
9 ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΑΙΜΑ ΕΓΩ


Από
Αξιολόγηση δίσκων
Βαθμολογήστε το δίσκο
Βαθμός δίσκου/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Απόστολος Μπουλασίκης Δραπέτης Μέρος 2 : Της αρμονίας μετανάστης Δραπέτης Της αρμονίας μετανάστης Δίσκοι 2015
63
Ελληνική μουσική
1547
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
134
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια