Gimme 10: Η Γέννηση

Την περασμένη εβδομάδα η στήλη είχε ρεπό καθώς ο γράφων εκείνες τις μέρες γινόταν ευτυχής μπαμπάς. Σήμερα επιστρέφει με το ανάλογο θέμα παραμάσχαλα.Την περασμένη εβδομάδα η στήλη είχε ρεπό καθώς ο γράφων εκείνες τις μέρες γινόταν ευτυχής μπαμπάς. Σήμερα επιστρέφει με το ανάλογο θέμα παραμάσχαλα.

1. New Born – Muse
(Matthew Bellamy)
Το 2001 υπήρξε σπουδαία χρονιά για τους Muse αφού το δεύτερο άλμπουμ τους, Origin Of Symmetry, έκανε τεράστια επιτυχία, εμπορική και καλλιτεχνική. Πρώτο κομμάτι από εκείνο τον δίσκο είναι αυτό το μίνι έπος που ξεκινά νηφάλια για να ξεσαλώσει στη συνέχεια με γερές δόσεις ηλεκτρισμού.

2. I Was Born To Love You - Queen
(Freddie Mercury)
Το τραγούδι αυτό είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας ως μέρος του άλμπουμ Mr. Bad Guy του Mercury, εν έτει 1985. Μετά τον θάνατό του, τα υπόλοιπα μέλη των Queen το ξαναηχογράφησαν, κρατώντας τη φωνή του μακαρίτη και κάποια ακόμα στοιχεία από την αρχική βερσιόν, και το συμπεριέλαβαν στο άλμπουμ Made In Heaven που κυκλοφόρησε το 1995.

3. Born Under A Bad Sign – Albert King
(Booker T. Jones-William Bell)
Το εναρκτήριο κομμάτι από τον ομότιτλο δίσκο του Αμερικανού μπλουζίστα Albert King που κυκλοφόρησε το 1967. Θεωρείται πλέον – και δικαίως – ως ένα από τα στάνταρ του μπλουζ ρεπερτορίου και περιέχει μερικά υπέροχα δείγματα της κιθαριστικής τέχνης τού, μακαρίτη πια, King.

4. Born To Lose – Johnny Cash
(Frankie Brown-Ted Daffan)
Ένα τραγούδι ηχογραφημένο την εποχή που ο Johnny Cash είχε συμβόλαιο με τη Sun Records και που πλέον μπορεί να βρει κανείς στη συλλογή Original Sun Sound Of Johnny Cash που κυκλοφόρησε το 1964. Πρόκειται για κλασικό δείγμα του ήχου που είχε ο  καλλιτέχνης εκείνη την εποχή.

5. Born To Run – Bruce Springsteen
(Bruce Springsteen)
Με την πλάτη στον τοίχο, μετά την εμπορική αποτυχία των πρώτων του δίσκων, ο Springsteen είχε μια τελευταία ευκαιρία, με αυτό το τραγούδι και τον ομώνυμο δίσκο του 1975, να κάνει το μεγάλο βήμα. Και το κατάφερε μια χαρά και με το παραπάνω, όπως όλοι σήμερα ξέρουμε.


6. Born To Be Wild – Steppenwolf

(Mars Bonfire)
Το τρίτο σινγκλ των Καναδών Steppenwolf, από το ντεμπούτο άλμπουμ τους, έμελλε να τους βάλει μια και καλή στις καρδιές των απανταχού φίλων της ροκ μουσικής. Το Born To Be Wild είναι ένας από τους πλέον κλασικούς ροκ ύμνους ενώ στους στίχους του υπάρχει και η πρώτη αναφορά των λέξεων “heavy metal”. Το 1969 αναδείχθηκε και ως τραγούδι-σήμα κατατεθέν των μηχανόβιων, όταν συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Easy Rider, του Dennis Hopper.

7. At Last I Am Born – Morrissey
(Morrissey-Michael Farrell)
Ο δίσκος Ringleader Of The Tormentors (2006) κλείνει με μια νότα αισιοδοξίας και αυτό το σχεδόν εμβατηριακό τραγούδι. Παιδική χορωδία, πιάνο και ο Morrissey να τραγουδάει: “I once was a mess of guilt because of the flesh/ It’s remarkable what you can learn”.

8. Born Late ’58 – Mott The Hoople
(Pete Overend Watts)
Μια επιλογή από το άλμπουμ Live (από την επανέκδοση του 2004 για την ακρίβεια) που υπήρξε το κύκνειο άσμα της Βρετανικής μπάντας. Ηχογραφημένο κατά τη διάρκεια της συναυλίας στο Broadway, το Born Late ’58 είναι ένα ροκάκι με μπόλικο ηλεκτρισμό και ενέργεια και όμορφα σολιστικά μέρη.

9. Born To Be A Dancer – Kaiser Chiefs
(Ricky Wilson-Andrew White-Simon Rix-Nick Baines-Nick Hodgson)
Το Employment (2005), το ντεμπούτο της παρέας του Ricky Wilson, υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένο και ανέδειξε το γκρουπ σε αγαπημένα παιδιά του μουσικού τύπου και κοινού. Η συγκεκριμένη επιλογή είναι από τα λιγότερο γνωστά τραγούδια τους αλλά περιέχει όλα τα συστατικά στοιχεία του ήχου τους.

10. Born Sandy Devotional – The Triffids
(David McComb)
Το κομμάτι αυτό, ενώ ηχογραφήθηκε στα sessions για το ομώνυμο άλμπουμ των Αυστραλών The Triffids, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά σε αυτό. Κυκλοφόρησε τελικά με το επόμενο, το In The Pines, που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά (1986).* Φωτογραφίες από www.wikipedia.org.


Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια