Gimme 10: Ο Διάβολος

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Εωσφόρος ήταν ένας από τους Αγγέλους που, όμως, ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Μεγάλο κι Εκείνος τον ξαπόστειλε στη Γη. Τι λένε άραγε γι' αυτόν τα τραγούδια;Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Εωσφόρος ήταν ένας από τους Αγγέλους που, όμως, ήρθε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Μεγάλο. Εκείνος τον ξαπόστειλε στη Γη, να κάνει παρέα με τους ανθρώπους. Από τότε έχουμε βρει το διάολό μας – για να δούμε, όμως, τι λένε γι’ αυτόν τα τραγούδια.

1. Me And The Devil Blues – Robert Johnson
(Robert Johnson)
Δικαιωματικά αυτή η λίστα ξεκινάει με τον άνθρωπο του οποίου ο μύθος δέθηκε άρρηκτα με τον Βεελζεβούλ. Ο Robert Johnson και η κιθάρα του, σε μια ηχογράφηση της δεκαετίας του 1930, στοιχειώνουν για πάντα τα μπλουζ και την ροκ κουλτούρα. “Early this morning when you knocked upon my door/ And I said, “Hello Satan, I believe it’s time to go””.

2. Sympathy For The Devil – The Rolling Stones    
(Mick Jagger-Keith Richards)
Και συνεχίζουμε με κάποιους κυρίους που φρόντισαν να συνεχίσουν επάξια το φλερτ του Johnson με τη σκοτεινή πλευρά, γράφοντας τούτο το απόλυτα «διαβολικό» τραγούδι που μπορείτε να βρείτε στο άλμπουμ Beggars Banquet (1968).

3. Devil’s Radio – George Harrison
(George Harrison)
Ο δίσκος Cloud Nine αποκατέστησε, εν έτει 1987, την υπόληψη και την αυτοπεποίθηση του George Harrison, μετά από μια σειρά μέτριων δουλειών και μια πενταετή απουσία από τη δισκογραφία. Έμελλε να είναι η τελευταία στούντιο ηχογράφηση του πρώην Σκαθαριού με το συγκεκριμένο τραγούδι να τα «ψέλνει» στην ισχυρή βιομηχανία του κουτσομπολιού.

4. Devil’s Arcade – Bruce Springsteen
(Bruce Springsteen)
Το τελευταίο τραγούδι (πριν το κρυφό Terry’s Song) από το άλμπουμ Magic (2007) είναι μια ατμοσφαιρική μπαλάντα από αυτές που ξέρει καλά να γράφει ο μεγάλος Αμερικανός τραγουδοποιός. Χρησιμοποιώντας τα πιο απλά συστατικά, καταφέρνει ενίοτε να φτιάξει κάτι μεγαλειώδες.

5. Race With The Devil – Gene Vincent
(Tex Davis-Gene Vincent)
Το δεύτερο σινγκλ, μετά το ιστορικό Be-Bop-A-Lula, του Αμερικανού Vincent Eugene Craddock, που έγινε γνωστός ως Gene Vincent και αποτέλεσε σημαίνουσα μορφή του rockabilly και του rock’n’roll. Κυκλοφόρησε το 1956.

6. Devil In Her Heart – The Beatles
(Richard Drapkin)
Μια διασκευή από τα Σκαθάρια στο Devil In His Heart που πρωτοηχογραφήθηκε στο Detroit από τους The Donays. Η εκτέλεση των Beatles, με τον George Harrison στην ερμηνεία, είναι όμορφη και αποτελεί μια από τις πολλές καλές στιγμές του δεύτερου lp τους, With The Beatles (1963).

7. Devil In Disguise – J.J. Cale
(J.J. Cale)
Μια επιλογή από το άλμπουμ Grasshopper, την έβδομη δισκογραφική κατάθεση του Αμερικανού John Weldon Cale. Ανεβασμένος ρυθμός και ο κιθαριστικός ήχος-σήμα κατατεθέν του συμπαθούς τραγουδοποιού.

8. Run Devil Run – Paul McCartney
(Paul McCartney)
Πέρα από διασκευές σε αγαπημένα του rock’n’roll τραγούδια, το άλμπουμ Run Devil Run (1999) του Paul McCartney περιελάμβανε και τρεις δικές του συνθέσεις. Η συγκεκριμένη, που έδωσε τον τίτλο στο άλμπουμ, είναι ένα φρενιασμένο ροκάκι παιγμένο αριστοτεχνικά από μια μπάντα τρανών βετεράνων (David Gilmour, Ian Paice, Mick Green, Pete Wingfield).

9. The Devil’s Been Busy – Traveling Wilburys
(George Harrison-Tom Petty-Jeff Lynne-Bob Dylan)
Ένα κομμάτι από το δεύτερο άλμπουμ – και παραδόξως τιτλοφορημένο Traveling Wilburys Vol. 3 – του υπεργκρούπ που σχημάτισαν οι George Harrison, Tom Petty, Jeff Lynne, Bob Dylan με τον εκλιπόντα Roy Orbison, στον οποίο και είναι αφιερωμένος ο δίσκος.

10. Runnin’ With The Devil – Van Halen
(David Lee Roth-Eddie Van Halen-Michael Anthony-Alex Van Halen)
Το πρώτο κομμάτι από το ντεμπούτο άλμπουμ των Van Halen που φέρει ως τίτλο το όνομά τους και που έθεσε, την εποχή που κυκλοφόρησε (1978), νέα στάνταρ για τους ηλεκτρικούς κιθαρίστες. Κυκλοφόρησε και ως σινγκλ με το ορχηστρικό Eruption στη δεύτερη πλευρά.


* Φωτογραφίες από http://www.bostonherald.com/blogs/sports/rap_sheet/wp-content/uploads/2009/10/devil.gif και www.wikipedia.org.Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια