Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Game of Thrones: Σεζόν 6 - Επεισόδιο 5

Διαβάστηκε
Κάθε Τρίτη, οι συντάκτες του Mix Grill σχολιάζουν το επεισόδιο της σειράς Game of Thrones που είδαν την προηγούμενη μέρα. 

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5


Κάθε Τρίτη, οι συντάκτες του Mix Grill σχολιάζουν το επεισόδιο της σειράς Game of Thrones που είδαν την προηγούμενη μέρα. 

Μη διστάσετε να γράψετε και τα δικά σας σχόλια παρακάτω.

Σεζόν 6, Επεισόδιο 5: The Door

[Δημήτρης Όρλης]

Λοιπόν, ψυχραιμία. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα επεισόδια της σειράς μέχρι τώρα.

Οι νεαρές κυρίες/lady/βασίλισσες της σειράς, αντιμετωπίζουν - έκαστη με τον τρόπο της - άνδρες του στενού τους κύκλου που τις έχουν επηρεάσει σημαντικά. Από τη μία η Sansa, που συνεχίζει να εκδηλώνει τη δυναμική πλευρά της, γίνεται ο πρώτος χαρακτήρας μετά από πενήντα τέσσερις ώρες πλοκής που καταφέρνει να κάνει τον Littlefinger να χάσει, έστω και για λίγο, τα λόγια του. Αυτό μάλλον ταυτόχρονα δείχνει πως ο ίδιος τρέφει όντως κάποια συμπάθεια για τη Sansa, η οποία καταλαβαίνει πως χρειάζεται τη βοήθειά του για λίγο ακόμα. Στην άλλη μεριά του γνωστού κόσμου, ο Jorah κάνει τη Daenerys να δακρύσει και αποχωρεί αφού αναγνωρίσει την αγάπη του, αποδεχόμενος πως δε θα υπάρξει (ερωτική) ανταπόκριση.

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Μένοντας στις κυρίες της σειράς, και προσπερνώντας το φλερτ του Tormund στη Brienne που γίνεται όσο αστείο, όσο μερικές σκηνές του Tyrion, βλέπουμε την Arya στο Braavos σε μια κατάσταση που είχε ζήσει η Sansa στο The Lion And The Rose (s04e02). Η ίδια είχε δει ένα νάνο να παίζει τον αδερφό της Robb, ο οποίος δολοφονήθηκε, ενώ η Arya βλέπει τον πατέρα να εικονίζεται δολοπλόκος και ελαφρόμυαλος και την αδερφή της να υποφέρει. Της κόβεται τότε το χαμόγελο που είχε όταν έβλεπε τον Robert Baratheon να πεθαίνει κλάνοντας. Λίγο μετά, το περιεχόμενο σε γυμνό της σειράς αγγίζει νέα κορύφωση, με την ταυτόχρονη σχεδόν παρουσίαση ενός κοντινού πλάνου σε ανδρικά γεννητικά όργανα ενός ηθοποιού του παραπάνω θεατρικού και του στήθους μιας συναδέλφου του. Ισότητα!

Η Yara (Asha) στα Iron Islands, χάνει το Iron Throne από το θείο της Euron Greyjoy και σοφά εξαφανίζεται από το νησί, όσο είναι ακόμα νωρίς. Η σχέση της με τον Theon αποκαταστείται πλήρως μετά τη στήριξή του και μένει να δούμε πού θα επιλέξει να πάει με όλα τα πλοία που έφυγαν μαζί της. Εν τέλει... εμφύλιος (και) στα Iron Islands;

Στη Meereen, η ειρήνη φαίνεται να επιτεύχθηκε μετά τη συμφωνία του Tyrion με τους Masters. Το success-story πρέπει, όμως, πρέπει να καταλογιστεί στη Daenerys και στα μυαλά των πολιτών. Ένας χαρακτήρας που δεν υπάρχει στα βιβλία, η Red-Priestess Kinvara "επιστρατεύεται" για το σκοπό αυτό και φανερώνει λίγη απ' τη δύναμή της στο Varys, ο οποίος αρχικά την αμφισβητεί.

Ο Bran βλέπει τα Children of the Forest να δημιουργούν τους White Walkers για να προστατευθούν από τους ανθρώπους. Αργότερα, αυτά επιτίθενται στη σπηλιά και το επεισόδιο κορυφώνεται με τρόπο που δε συμβαίνει συχνά. Πεθαίνει το Three-Eyed Raven, πεθαίνουν τα Children of the Forest (αν και πιθανότατα να υπάρχουν περισσότερα αλλού), και πεθαίνει ο Summer, αφήνοντας πλέον μόνο τον Ghost και την εξαφανισμένη Nymeria τα μοναδικά ζωντανά direwolf των Stark. Η Meera γίνεται ο τρίτος χαρακτήρας της σειράς που σκοτώνει White Walker, αφήνοντας πίσω το ακόντιο με το Valyrian Steel.

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Τέλος, ο Hodor και ο Bran. Ο Wylis και η "βόλτα" του Bran. Πώς ακριβώς έγινε αυτό; Ο Bran έχει δύο διαφορετικές ικανότητες, είναι Greenseer, δηλαδή μπορεί να βλέπει γεγονότα του παρελθόντος και εικόνες απ' το μέλλον, και είναι Warg, δηλαδή μπορεί να ελέγχει το μυαλό και το σώμα άλλων ζώων και ανθρώπων. Να σημειωθεί πως είναι ο μοναδικός που μπορεί να "χρησιμοποιεί" ανθρώπους, ιδιαίτερα του μεγέθους του Hodor. Στη σκηνή αυτή, ο Bran καταλαμβάνει το σώμα του Hodor όσο ταυτόχρονα επισκέπτεται το παρελθόν. Αυτό δημιουργεί κάποιου είδους δεσμό στο μυαλό του Hodor στο παρόν με αυτό του Wylis στο παρελθόν, από το οποίο περνάει η φράση "hold the door" στο μικρό Wylis. Η αποκάλυψη για την ιστορία του Hodor είναι συγκλονιστική, αλλά περισσότερο συγκλονιστικές είναι δυνάμεις που φαίνεται να έχει ο Bran. Μπορεί να επηρεάσει το παρελθόν, αλλά όχι να το αλλάξει. Στα επόμενα επεισόδια οι απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που προέκυψαν στο 'The Door' θα είναι τόσο επιτακτικές όσο ήταν το αν "ζει ο Jon Snow" πριν από ένα μήνα.

[Ελένη Ζαρκάδα]

Από τα πιο καθοριστικά επεισόδια της σειράς. 

HODOR=Hold The Door (μα πού το σκέφτηκε;)

Με απουσία εξελίξεων από το King's Landing, προσγειωνόμαστε στα πιο φλέγοντα ζητήματα. Και μιας και είπα φλέγοντα, η Daenerys μετά την επιβίωσή της από την πυρκαγιά, παίρνει το δρόμο της επιστροφής σίγουρη πως τίποτα δεν μπορεί πια να την νικήσει. Έχει προηγηθεί η αποκατάσταση της σχέσης της με τον Sir Jorah, τον οποίο και διέταξε να βρει θεραπεία για τη μεταδοτική ασθένειά του-άλλος ένας χαρακτήρας που εξαφανίζεται για να εμφανιστεί πιθανόν σαν από μηχανής θεός σε κάποια μελλοντική σκηνή.

Η Arya (όπως και εμείς) κάτι αρχίζει να καταλαβαίνει για τον Manyface God, αλλά όπως φαίνεται δεν είναι σίγουρη αν είναι έτοιμη να ακολουθήσει πιστά τη λογική του. Αυτό αποδεικνύει και η "δοκιμασία" με το θεατρικό στο οποίο παρευρέθηκε, όπου η ιστορία της ζωής της δεν την άφησε αδιάφορη. Είναι έτοιμη να γίνει "κανένας"; Η (απότομα ξαφνική) σκηνή με τα ανδρικά γεννητικά όργανα είχε κάποια χρησιμότητα στην εξέλιξη του σεναρίου που δεν αντιλήφθηκα;

Sansa και Brienne συγκροτούν μια γερή συμμαχία, μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα. Βλέπουμε την εξέλιξη της Sansa σε μια ανεξάρτητη και χειραφετημένη γυναίκα (επιτέλους!), αρκετά σκληρή όμως ώστε να φέρει σε δύσκολη θέση τον ετεροθαλή αδερφό της. Η σκηνή με τον Littlefinger είναι αρκετά άβολη και για τους θεατές, πόσο μάλλον για τον ίδιο τον ήρωα! Και αφού μπήκε στο παιχνίδι στρατηγικής, έβαλε τα καλά της και έφυγε για τη μεγάλη εκστρατεία με τον αδερφό της. Καιρός να δούμε τι στρατό θα συγκροτήσουν!

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Και εκεί που είχαμε γλιτώσει, έρχεται πάλι ο Άρχοντας του Φωτός να μας τα μπερδέψει, αυτή τη φορά στη Meereen. Οι διαπραγματεύσεις με τους Άρχοντες αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, ησυχία-τάξη-ασφάλεια επικρατεί στην πόλη, τουλάχιστον μέχρι την επιστροφή της Θυελλογέννητης. Όμως η πρόβλεψη της ιέρειας δεν μπορεί παρά να προβληματίσει: κάποια κοινή επικράτηση Jon Snow & Daenerys Targaryen ίσως; Χιόνι και φωτιά; Ποιος ξέρει...

Οι ξαλμυρισμένοι Greyjoy απέκτησαν επίσης θέματα διαδοχής. Λύση δε βρέθηκε και τα ανίψια την έκαναν γρήγορα για να σωθούν. Πού θα πάνε κανείς δεν ξέρει..Ο Euron έχει βλέψεις για συμμαχία με Daenerys, νομίζω ότι σε κάποιο επόμενο επεισόδιο θα τον δούμε να τρώει τα μούτρα του.

Τέλος, η κορύφωση του επεισοδίου ήρθε με την επαφή Bran-White Walkers. Τι θέλουν από τον Bran; Ποιος είναι ο ρόλος του Three-Eyed Raven του οποίου θα πάρει τη θέση; Και πόσο μακριά μπορεί να τον σύρει μέσα στο χιόνι η Meera

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Αυτά και άλλα πολλά περιμένουμε να διαλευκανθούν σε επόμενο επεισόδιο. Και για όλους εσάς που ο Hodor ήταν ο αγαπημένος σας ήρωας, αργά ή γρήγορα ο συγγραφέας θα τον σκότωνε και αυτόν, τουλάχιστον ελπίζουμε να αξίζει τον κόπο η θυσία του!

[Ραφαήλ Αντωνιάδης]

Έχω πάθει σοκ!

Δεν ξέρω αν έχει υπάρξει καλύτερο επεισόδιο από αυτό, πάντως έτσι δεν έχω νιώσει σε κανένα από τα προηγούμενα, και ήταν μόλις το 5ο επεισόδιο της φετινής σεζόν. Άλλες φορές περιμέναμε το τελευταίο επεισόδιο μπας και γίνει κάτι συνταρακτικό. Και όχι τίποτα άλλο, έγινε leak αρκετές ώρες νωρίτερα από την επίσημη πρεμιέρα! Και να θέλουμε να κρατήσουμε μικρό καλάθι, το HBO φέτος δε μας αφήνει!

Πλέον η κατάσταση με τη Daenerys έχει γίνει τελείως προβλέψιμη (αν και παραμένει ωραία). Έκαψε ζωντανούς όλους τους Khal, πήρε όλα τα άλογα και το στρατό και ήρθε η ώρα πάλι για την συμπονετική Daenerys την κλαψιάρα που "διατάζει" τον Jorah (εδώ κάπου μπαίνει ο Ρακιτζής και τραγουδάει το "Δικός σου για πάντα") να βρει θεραπεία. "Το Νησί" της Hislop δεν κυκλοφόρησε στο Essos; Δηλαδή από τη μία μας το παίζει κλαψιάρα και από την άλλη έχει τρομερή αυτοπεποίθηση. Πότε θα γίνει λίγο «αυτοκράτορας»! Εντάξει το καταλάβαμε... Έχει δράκους και το μεγαλύτερο φαν κλαμπ από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, οπότε αν τυχόν (που δε νομίζω) της συμβεί κάτι αυτό θα είναι του χρόνου προς το τέλος για να μην σταματήσει τόσος λαός να βλέπει τη σειρά!

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Τρία πράγματα είδαμε για πρώτη φορά... Ξεκάρφωτο κοντινό σε ανδρικά γεννητικά όργανα, τον Baelish να δείχνει εμφανώς στεναχωρημένος σε σημείο που δεν προσπαθεί καν να πει ψέματα στη Sansa (όταν ξαφνικά βγει και πάλι από πάνω μην τρομάξετε) και τον Varys να έχει το φοβισμένο βλέμμα ενός μικρού παιδιού στο άκουσμα των όσων έλεγε η Kinvara! Ποιον το Varys;

Στα Iron Islands δεν με ενδιαφέρει και πολύ το που θα καταλήξει ο Euron, αν και βλέπω να γίνεται και αυτός σκυλάκι της Daenerys (εκτός και αν δούμε καμία έκπληξη...), αλλά το προς τα που θα κατευθυνθούν τα Αδέρφια Greyjoy. Λέτε να συμμετέχουν στη μάχη κατά των Bolton;

Κάτι δεν μου κολλάει στο Braavos και ελπίζω να κάνω λάθος. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, απλά χτυπάνε από πολλές πλευρές την Arya και δε νομίζω ότι μας ενδιαφέρει τόσο πολύ το πως θα γίνει "Κανένας", αλλά το αν θα γίνει, οπότε δε βρίσκω λογικό να το γενικεύουν τόσο πολύ (ψέματα για τον πατέρα της, πρέπει να καθαρίσει τον λάθος άνθρωπο, η άλλη η κοπελίτσα που την προπονεί είναι λες και θέλει να την τεμαχίσει κ.α.). Αλήθεια γιατί τις κάνουν αυτούς τους χαζούς κότσους στο κεφάλι όταν πηγαίνει βόλτα να "διασκεδάσει";

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Όλα τα παραπάνω σίγουρα ήταν πάρα πολύ σημαντικά αλλά το τι σημαίνει το όνομα του "Hodor" με άφησε άφωνο! Βέβαια στεναχωρήθηκα πολύ για την κατάληξη που θα έχει αυτός, αν και φαίνεται πως για αυτό προοριζόταν από μικρός. Μαζί με αυτόν πρέπει να αποχαιρετήσουμε και τον Summer; Έφαγε ο παγετός το καλοκαίρι; Επίσης, τι τρομερές δυνάμεις μπορεί να έχει ο "μη έτοιμος" ακόμα για Three-Eyed Raven, Bran; Το μπουρί! Το θέμα είναι πόσες δυνάμεις έχει όμως και ο "Sub Zero" που "επικοινώνησε" μαζί του μέσω του παρελθόντος! Για ποιο λόγο κυνηγούν άραγε το Bran (μέχρι τώρα κυνηγούσαν τον νεκρό πλέον μέντορα του);

Hold the Door! Παλίκαρε!

Κλείνοντας, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως για μία ακόμη φορά οι ιστορίες που εκτυλίχθηκαν στο επεισόδιο είχαν αρκετά ομαλή μετάβαση από τη μία στην άλλη. Πάντως αν από όλο το επεισόδιο έλειπαν όλες οι σκηνές και έμενε μόνο το κομμάτι με τον Bran, πιστεύω ότι και πάλι δεν θα είχα παράπονο, παρόλο που θα ήταν τόσο μικρό. Αααα! Ψέματα θα ήθελα μαζί και το χαζό χαμόγελο του Tormund στη Brienne

[Παρασκευή Τόμα]

Και αισίως φτάσαμε στη μέση της τρέχουσας σεζόν: καιρός για κάποιες εξηγήσεις, καιρός για μια αναδρομή στο παρελθόν. Αναλογιζόμενη τον πρώτο κύκλο της σειράς διεπίστωσα ότι γι' αλλού, γι' αλλού ξεκίνησε κι αλλού 'ντ' αλλού κατέληξε. Αυτό που αρχικά φαινόταν ως ένα παιχνίδι στρατηγικής με έντονη τη διαπλοκή αποδεικνύεται εν τέλει μεταφυσική επικυριαρχία: νεράιδες του δάσους, δέντρα που μιλούν, νεκροί που που περπατούν, νεκραναστάσεις, μάγοι και δράκοι είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Κι αναρωτιέμαι, πρόκειται απλώς για μια εμφανή επιρροή της δημοφιλούς κινηματογραφικής εκδοχής του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών; Μήπως το τηλεοπτικό κοινό με τις προτιμήσεις του καθοδηγεί ασυνείδητα την ενσυνείδητη πένα των γραφιάδων;  Ήξεραν ήδη από την αρχή το τέλος της σειράς και βαδίζουν με αυτόν τον στόχο; Σίγουρα το προχθεσινό επεισόδιο μας πρόσφερε πολλές απαντήσεις, όπως για τη δημιουργία των White Walkers, την αιτία που προκάλεσε τη νοητική δυσλειτουργία του Hodor (αν και κατά την άποψη μου έμπλεξαν τα χρονικά μπούτια τους στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού) και τι μάλλον εννοούσαν όλοι με το Winter is coming. Προσωπικά θεωρώ ότι στο επεισόδιο της Κυριακής το παρατράβηξαν με τα εφέ. Νόμιζα ότι κάποια στιγμή θα βγει από κάποια γωνιά και το Gollum. Χειρότερη σκηνή, δε, αποδεικνύεται ο διάλογος της Daenerys με τον "τι 30, τι 40, τι 50" αγαπητικό της βοσκοπούλας, Jorah Mormont. Είσαι μεγάλη καρδιά, καλή μου, αλλά arrêt! Πόσα βατράχια να καταπιούμε μέχρι να τελειώσει ο μονόλογος; Το μεγάλο bonus μου αυτή τη φορά το δίνω στο καστ της σειράς και στην επιλογή του Euron Greyjoy. Αν μη τι άλλο και πέρα από τα λοιπά, πείθει φυσιογνωμικά ως πραγματικός θείος του Theon, κι ας θέλει να τον ανασκολοπίσει. Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση πλέον για το τέλος. Εν αναμονή για το που θα μας βγάλει. 

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5
[Ορέστης Καζασίδης]

Μην σας ξεγελάει το εντυπωσιακό φινάλε, που μεταξύ άλλων λύνει το μυστήριο του ονόματος του Hodor. Αυτό το επεισόδιο αποτελεί την πρώτη εμφανή κοιλιά αυτής της σεζόν, αναμασώντας πράγματα και καταστάσεις, και έχω κάνα δυο επιχειρήματα που το τεκμηριώνουν. Αρχικά, η επαναδραστηριοποίηση του Baelish ανοίγει το δρόμο (ω, έκπληξη!) για διχόνοια στο στρατόπεδο των Jon-Sansa. Πέρα από τη Narrow Sea εξελίσσονται πλέον κυκλικές ιστορίες που δεν έχουν να προσφέρουν απολύτως τίποτα στην πορεία της ιστορίας. Από τη μία είναι η Daenerys με το δακρύβρεχτο αποχαιρετισμό του Jorah, ώπα στάσου, τελικά δε φεύγει, όχι όντως θα φύγει, αλλά θα ξαναγυρίσει. Και από την άλλη, έχουμε μια νέα Melisandre που τάζει τα γνώριμα για τη νέα εκλεκτή του θεού του φωτός (μα τι κωμωδία!) και φαίνεται έτοιμη να χορέψει στο ταψί τον Tyrion και κυρίως τον Varys. Η ιστορία της Arya δε χρήζει καν σχολιασμού, καθώς έχει έτσι κι αλλιώς υπερβολικά αργή εξέλιξη, παρότι στο συγκεκριμένο επεισόδιο της αφιερώνεται αναλογικά πολύς χρόνος.

Μείναμε, λοιπόν, με την όρεξη, τις αντιδικίες για το θρόνο και τη χειραγώγηση του όχλου στα Iron Islands, και... τους White Walkers, οι οποίοι κινούνται σαν τα ζόμπι από το World War Z (για να μην πάω πιο παλιά στο 28 Days Later ή τις ταινίες του Romero). Υποτίθεται ότι απαντήθηκε το ερώτημα της δημιουργίας τους, αλλά ακόμα αγγίζουμε μόνο επιφανειακά το ζήτημα της ύπαρξής τους και των επιδιώξεών τους.

Νιώθω ότι οι προσδοκίες μου διαψεύστηκαν, όμως η σειρά έχει κερδίσει μια σημαντική περίοδο χάριτος με το εντυπωσιακό ξεκίνημα σε αυτή την έκτη σεζόν.

Game of Thrones Σεζόν 6 Επεισόδιο 5

Κάπως έτσι ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη Τρίτη και το 5ο Επεισόδιο της 6ης σεζόν του Game of Thrones.

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια