Τhe American

CineGrill - Επιλογές για την εβδομάδα 14-20/10 (+Bonus)

Ο Αμερικανός. Ένας χαρακτήρας σε τεντωμένο σκοινί, μια ψυχολογική κατασκευή απέριττη, λυρική και (παραδόξως) αυτοτελής μέσα στους τόνους βιβλίων και φιλμ που έχουν καταπιαστεί με την ιδιωτική όψη του οργανωμένου εγκλήματος.
Τhe AmericanThe American

Ο Αμερικανός /  The American (2010)


Σκηνοθεσία: Anton Corbijn
Σενάριο: Rowan Joffe πάνω στο ‘A Very Private Gentleman’ του Martin Booth
Παίζουν: George Clooney, Violante Placido
Διάρκεια: 105 λεπτάΜετά το Control γύρω από τον Ian Curtis ο Anton Corbijn στήνει τον Αμερικανό, τη σιωπηλή ιστορία ενός επαγγελματία δολοφόνου που απομονώνεται στην ιταλική επαρχία. Καίτοι «δραματική περιπέτεια/θρίλερ», ο Αμερικανός ούτε πιστολίδι έχει, ούτε πολλή δράση. Ο ρυθμός του, η φωτογραφία του και οι σιωπές του έχουν ευρωπαϊκό αέρα. Ο George Clooney αποκρύπτει στοιχεία από τον χαρακτήρα και μας προσφέρει σε μοιραίες δόσεις τον αγέλαστο Τζακ (ή τον σινιόρ Φαρφάλε – επαγγελματία φωτογράφο), έναν μοναχικό δολοφόνο νέας εποχής που μονίμως φυλάγεται λίγο πριν περάσει οριστικά στην άλλη πλευρά του λόφου της καριέρας του. Ένας χαρακτήρας σε τεντωμένο σκοινί, μια ψυχολογική κατασκευή απέριττη, λυρική και (παραδόξως) συμπαγής μέσα στους τόνους βιβλίων και φιλμ που έχουν καταπιαστεί με την ιδιωτική όψη του οργανωμένου εγκλήματος. Με λίγα λόγια: Ο Clooney έκανε πάλι το θαύμα του.

 
Τα Παιδιά Είναι Εντάξει / The Kids Are All Right (2010)

Σκηνοθεσία: Lisa Cholodenko
Σενάριο: Lisa Cholodenko, Stuart Blumberg
Παίζουν: Annette Bening, Julianne Moore, Mark Ruffalo
Διάρκεια: 106 λεπτά


Το πορτρέτο μιας αμερικανικής οικογένειας ομόφυλων γονέων που έχει ξεπεράσει ήδη από το γράψιμό του τις αρχικές ένοχες του κεντρικούς θέματος. Το ομοφυλόφιλο ζευγάρι και ο δωρητής σπέρματος των δύο παιδιών μπλέκουν σε μια σεξουαλική κομεντί που προσπαθεί λίγο να επανατοποθετήσει τον όρο οικογένεια στο λεξικό, λίγο να προσφέρει γέλιο, λίγο να βάλει στο κέντρο τα παιδιά, αλλά όλα από λίγο, πέφτοντας σε παγίδες βαρετών κλισέ (ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Mark Ruffalo). Το πιο γερό χαρτί της ταινίας, και ο λόγος για να την δει κανείς, είναι οι φοβερές ερμηνείες των Bening-Moore. Με λίγα λόγια: Όσκαρ Γυναικείου Ρόλου;


Ο Τελευταίος Εξορκισμός / The Last Exorcism (2010)

Σκηνοθεσία: Daniel Stamm
Σεναριο: Huck Butko, Andrew Gurland
Παίζουν: Patrick Fabian, Ashley Bell, Caleb Landry Jones
Διάρκεια: 87 λεπτά


Ο πάτερ Μάρκους Κόττον έβγαζε για χρόνια το ψωμί του (τίμια) με  εξορκισμούς αλλά η αέναη πάλη του με δαίμονες και άλλους αντιρρησίες διεκόπη με τη γέννηση του γιού του. Λίγα χρόνια αργότερα, οπλισμένος με την αλήθεια κι ένα κινηματογραφικό συνεργείο ταξιδεύει για να συναντήσει την Νελ και να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν δαίμονες (τουλάχιστον σε τούτο τον κόσμο). Στα χνάρια του Blair Witch Project στήνεται ενα mockumentary (ψευδοντοκιμαντέρ)  που προσπαθεί να τρομάξει και  τα καταφέρνει. Το σενάριο δειλά-δειλά αποσύρεται  για να δώσει τη θέση του  σ’ ένα γκράντε τέλος τώρα-θα-τους-εντυπωσιάσω που αφήνει μια γεύση αδιάφορη. Να πάτε αν δίπλα σας καθίσει θριλεροφοβική νεαρά που θα  ζητήσει βοήθεια να κλείσει τα μάτια. Με λίγα λόγια: Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός...


BONUS TRACK

Το CineGrill παρουσιάζει κάθε βδομάδα μία ταινία μικρού μηκους.

Εγκαίνια με τη δεύτερη ταινία μικρού μήκους του Romain Gavra (γιός του δικού μας Κώστα) Born Free (2010). Ο υιός Γαβράς αν και  διατηρεί την πολιτική-κοινωνική χροιά των ταινιών του πατέρα του είναι επηρεασμένος απο ταινίες δράσης και μια pop κουλτούρα electro-μουσικής επένδυσης, εφέ και αίματος. Ο Romain είδε την πρώτη του μεγάλου μήκους (Notre jour viendra) με πρωταγωνιστή τον Vincent Cassel να ανοίγει το προηγούμενο δεκαήμερο στους γαλλικούς κινηματογράφους και να κερδίζει θετικές κριτικές.

Επιμέλεια: Ίων Παπασπύρου / Ζήσης Κοκκινίδης

Από
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια