Μια τεράστια έκρηξη

«Μία τεράστια έκρηξη» σημειώθηκε στο Skrow Theater

Διαβάστηκε
Αυτή η έκρηξη χρειάζεται σε όλους μας! 
Μια τεράστια έκρηξη


Στο ιδιαίτερο και ασφυκτικά γεμάτο θέατρο Skrow λαμβάνει χώρα μια «Τεράστια Έκρηξη», υπαίτιοι της οποίας είναι οι Ορφέας Αυγουστίδης, Άννα Καλαϊτζίδου, Αριάδνη Καβαλιέρου και ο μουσικός Δημήτρης Τάσαινας. Η έκρηξη αυτή μας γυρίζει πίσω, στην Ελλάδα του '80 - '90, σε εποχές που για κάποιους είναι λιγότερο ή περισσότερο οικείες, είτε γιατί τις έζησαν είτε γιατί τους τις διηγήθηκαν.

Ο Γιώργος είναι ένας νέος που έρχεται αντιμέτωπος με την ελληνική πραγματικότητα σε όλα τα επίπεδα: με την οικογένεια, τις σπουδές και την καταναγκαστική ανάγκη να «γίνεις άνθρωπος» με τους όρους των άλλων, με τις γυναίκες, τις σχέσεις, τα ποικίλης μορφής στερεότυπα, τη χαοτική πρωτεύουσα, τη θρησκεία και με όλα εκείνα που συνθέτουν παγκοσμίως τις ανθρώπινες κοινωνίες. Στην πορεία του για την ανακάλυψη του κόσμου και του κόσμου ΤΟΥ συναντά πολλούς ανθρώπους (ο καθένας με την ιδιαιτερότητά του), οι οποίοι ωστόσο δεν καλύπτουν την ανάγκη του να γίνει καλύτερος άνθρωπος, να πραγματοποιήσει τον μεγάλο του στόχο που δεν είναι άλλος από το να γίνει... ήρωας! Επηρεασμένος από το Star Wars και άλλες ταινίες της εποχής, διψά για περιπέτεια, αλλά θα καταφέρει τελικά να την βρει και να γεμίσει νόημα τη ζωή του;

Το πανέξυπνο κείμενο του Βασίλη Μαυρογεωργίου αντικρίζει τις εξελιγμένες κοινωνίες (όχι μόνο την ελληνική) με επικριτική και σαρκαστική διάθεση, που κάποιες στιγμές φτάνει στα όρια της σάτιρας. Μέσα από το γέλιο, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με περιστάσεις τραγικές, τις οποίες έχει ζήσει ή του έχουν αφηγηθεί. Μέσα από τον «φανταστικό» κόσμο του Γιώργου αποκαλύπτονται καταστάσεις πέρα για πέρα αληθινές. Είναι η ανάγκη εκλογίκευσης και κατανόησής τους που οδηγούν τον νέο να στραφεί προς την φαντασία. Η κατάθλιψη είναι μεταφορικά στο έργο ένας μετεωρίτης που κάθε σύγχρονος πρωταγωνιστής καλείται να συνθλίψει, αφού η μοναξιά και η έλλειψη νοήματος δεν κάνουν πλέον διακρίσεις. Αυτό τον πόλεμο ενάντια στον «μετεωρίτη» περιγράφει το κείμενο του Μαυρογεωργίου, δεν μένει όμως εκεί, διότι προτείνει λύσεις στους ήρωες για τη μεγάλη αναμέτρηση, προκειμένου να βγουν νικητές.

Μέσα από πρωτότυπους συνειρμούς και ευφάνταστες χωροχρονικές μετακινήσεις, το έργο εντυπωσιάζει με την φρεσκάδα του - ένα έργο που ανέβηκε και πριν επτά χρόνια (με την ίδια επιτυχία και συνεχείς sold out παράστασεις) και είναι ακόμα επίκαιρο. Κι αν μάλιστα δεν αλλάξει κάτι δραστικά μέσα μας, θα συνεχίσει να είναι για πολύ καιρό. 

Μία Τεράστια Έκρηξη @ Skrow Theatre

Ο Ορφέας Αυγουστίδης στον πρωταγωνιστικό ρόλο είναι εντυπωσιακός ερμηνευτικά. Αεικίνητος, με τέμπο και ρυθμό και με περίσσια ενέργεια επί δύο ώρες πάνω στη σκηνή, καταφέρνει να κάνει το κοινό να τον παρακολουθεί μη χάνοντας ούτε λεπτό την προσοχή του. Έχει την τύχη ωστόσο να τον πλαισιώνουν δύο εξίσου ταλαντούχες νέες ηθοποιοί. Η Αννα Καλαϊτζίδου και η Αριάδνη Καβαλιέρου υποδύονται κατά τη διάρκεια της παράστασης περισσότερους από 15 διαφορετικούς ρόλους και είναι απόλυτα δοσμένες σε κάθε έναν ξεχωριστά, προωθώντας έτσι την εξέλιξη τόσο του έργου όσο και της ζωής του πρωταγωνιστή. Μέσα από αυτούς τους χαρακτήρες που υποδύονται οι κυρίες, δίνεται η δυνατότητα στον θεατή να διακρίνει τον εαυτό του, ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, με το βιωματικό αυτό στοιχείο να κάνει την παράσταση εξαιρετικά ρεαλιστική. 

Ένας καλοκουρδισμένος θίασος βέβαια με τέτοια χημεία υποδηλώνει πως ο σκηνοθέτης έχει κάνει πολύ καλή δουλειά. Έτσι λοιπόν ο Βασίλης Μαυρογεωργίου αποδεικνύεται πως ήταν ο πλέον αρμόδιος για να αποδώσει ένα δικό του κείμενο «φωτίζοντας» όλες τις πτυχές του και δίνοντας χώρο και άνεση στους συντελεστές για να ξεδιπλωθούν. Επιπρόσθετα, πρέπει να σημειωθεί και η προσεγμένη κινησιολογία. Οι τρεις ηθοποιοί σε πολλές στιγμές κινούνται σαν χορογραφημένοι (χαρακτηριστικό παράδειγμα η «slow motion» σκηνή της μάχης). Στα συν της παράστασης συγκαταλέγεται, ακόμη, η σκηνογραφία που αποτελείται από μικρές και μεγάλες οθόνες, τον χώρο του γκαράζ, το στατικό ποδήλατο και τον σωστό φωτισμό καθ' όλη τη διάρκειά της. 

Κλείνοντας, καίρια η παρουσία του μουσικού Δημήτρη Τάσαινα στην άκρη της σκηνής. Συμμετέχει εκτάκτως στην παράσταση ως ηθοποιός και ως μουσικός αποφορτίζει το κλίμα τις κατάλληλες στιγμές, με «όπλο» τις υπέροχες μουσικές δημιουργίες του Φοίβου Δεληβοριά γραμμένες ειδικά για την παράσταση!

Η «Τεράστια Έκρηξη» είναι μάλλον μια τεράστια έκπληξη. Μια παράσταση που προβληματίζει, ψέγει την πραγματικότητα αλλά παρά τα κοινωνικά της μηνύματα ξεσηκώνει τον θεατή να φύγει από το θέατρο πιο έτοιμος για ζωή και αλλαγές και όχι με αίσθημα απελπισίας ή απογοήτευσης. Είναι μια έκρηξη που χρειάζεται σε όλους!

Μία Τεράστια Έκρηξη @ Skrow Theatre

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο/Σκηνοθεσία:  Βασίλης Μαυρογεωργίου​
Πρωτότυπη Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Εκτέλεση μουσικής: Δημήτρης Τάσαινας
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Art direction: Λυδία Κοντογιώργη
Επιμέλεια Κίνησης: Έλενα Γεροδήμου
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Bοηθός σκηνοθέτη: Καλή Βοϊκλή
Φωτογραφίες: Γιάννης Καραμπάτσος
Παίζουν: Ορφέας Αυγουστίδης, Άννα Καλαϊτζίδου, Αριάδνη Καβαλιέρου

Skrow Theatre
Αρχέλαου 5, Αθήνα

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ
Από
Αξιολόγηση Θεατρικής Παράστασης
Το έργο (απόδοση, διάρκεια κτλ.)
Οι ηθοποιοί
Η σκηνοθεσία
Τα σκηνικά (κοστούμια κτλ.)
Η μουσική
Το κοινό
Βαθμός Παράστασης10/10 (1)
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια