Pearl Jam

Πιάσε 10: Pearl Jam

Διαβάστηκε
Pearl Jam
Στο «Πιάσε 10» κάθε φορά διαλέγουμε τα τραγούδια ενός συγκροτήματος που μας αρέσουν περισσότερο. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι η λίστα ισούται με ένα Greatest Hits Set καθώς τα κριτήρια μας δεν είναι απαραίτητα εμπορικά. Αυτή τη φορά σειρά έχουν οι Pearl Jam.

Οι Pearl Jam αποτελούν τους ουσιαστικούς εναπομείναντες του grunge κινήματος από το Seattle που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, διατηρώντας τέσσερα αυθεντικά μέλη στη σύνθεση τους. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της Αμερικανικής rock σκηνής που ξεκίνησαν την καριέρα τους με το θρυλικό 'Ten' που κυκλοφόρησε το 1991.

Οι  Stone Gossard (κιθάρες) και Jeff Ament (μπάσο) μετά τη διάλυση των Mother Love Bone λόγο του θανάτου του τραγουδιστή Andrew Wood, συνεργάστηκαν με τον κιθαρίστα Mike McCready για να ηχογραφήσουν ένα demo. Όταν μέσω του drummer Jack Irons το demo έφτασε στον Eddie Vedder -  έναν surfer και ερασιτέχνη τότε τραγουδιστή, η ιστορία πήρε το δρόμο της. Ο Vedder έγραψε στίχους και τραγούδησε τα πρώτα τραγούδια των Pearl Jam (δύο από αυτά, το "Alive" και το "Once", κατέληξαν στο 'Ten'). Με συνοπτικές διαδικασίες ο Vedder έγινε και επίσημα  μέλος του συγκροτήματος που στην αρχή - μέχρι να υπογράψει συμβόλαιο με δισκογραφική - ονομαζόταν Mookie Blaylock από τον μπασκετμπολίστα με το ίδιο όνομα.

pj_gimme10_04

Με κοινωνικοπολιτικό στίχο να τους χαρακτηρίζει, η μπάντα είχε και έχει μια ιδιαίτερη σχέση με τους οπαδούς της, εν μέρη λόγω της συναυλιακής κουλτούρας τους που θυμίζει αυτή του Bruce Springsteen, με τα μαραθώνια απρόβλεπτα setlists. Αυτό το έχουμε βιώσει και από κοντά στη συναυλία τους το 2006 στην Αθήνα, στο κλειστό του Ολυμπιακού Σταδίου. Όπως γράφει ο Γιώργος Μπαλιώτης για τη συναυλία:

«Η συναυλία τους στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας είναι μια από αυτές που έχουν μείνει στο μυαλό μου και πιστέψτε με, έχω δει πολλές. Οι Pearl Jam έπαιξαν συνολικά πάνω από 3 ώρες και μάλιστα το πρώτο μισό έπαιζαν για τους ίδιους με επιλεγμένα και νέα κομμάτια και το δεύτερο για εμάς. Χαρακτηριστική στιγμή ανατριχίλας στο Daughter όταν ο Eddie Vedder άρχισε να τραγουδάει το The Wall των Pink Floyd και να τα χώνει στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, George Bush».

Oι Pearl Jam πατούν πιο πολύ στις μουσικές επιρροές τους (προερχόμενες από τη δεκαετία του 70') συγκριτικά με τις άλλες μπάντες του Seattle (σσ. Alice In Chains, Nirvana, Soundgarden), ενώ επικοινωνιακά στο ξεκίνημα τους θύμιζαν τους Led Zeppelin: Αφού μπήκαν στη μουσική βιομηχανία, απέφευγαν τις συνεντεύξεις και για ένα μεγάλο διάστημα αρνούνταν να κυκλοφορήσουν μουσικά βίντεο για να προωθήσουν τα τραγούδια τους.

Μία μεγάλη μάχη με την Ticketmaster - λόγω του ότι το συγκρότημα ήθελε να εξασφαλίζει πιο φτηνά εισιτήρια για τους οπαδούς του - κατέληξε σε μερική συναυλιακή απομόνωση των Pearl Jam την δεκαετία του 90'. Δυστυχώς δεν κατάφεραν να νικήσουν την εταιρία-κολοσσό που καλώς ή κακώς ελέγχει τη μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς εισιτηρίων για θεάματα. Όμως έδειξαν εμπράκτως ότι είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν αυτά που πιστεύουν σαν μπάντα.

Αξιομνημόνευτο είναι το συμβάν την ημέρα της εισαγωγής του Neil Young στο Rock 'n Roll Hall of Fame από τον Eddie Vedder, όπου το τραπέζι των Pearl Jam βρισκόταν τυχαία δίπλα στο τραπέζι της Ticketmaster. Χαριτολογώντας ο Vedder δήλωσε πως μπορεί να επακολουθήσει 'φαγητοπόλεμος'.

pj_gimme10_02

Ώρα λοιπόν να ξεσκονίσουμε τις παλιές κασέτες μας και τα θολά γρατζουνισμένα μας cd. Βλέπετε για πολλούς οι PJ πάντα θα είναι ένα από τα συγκροτήματα με τα οποία μεγάλωσαν. Όπως μας λέει και ο Δημήτρης Όρλης:

«Όπως και για πολλούς άλλους, έτσι και για μένα, οι Pearl Jam είναι ένα αγαπημένο συγκρότημα της εφηβείας. Αν και, ίσως σε αντίθεση με το συνηθισμένο, πρώτα εκτίμησα τον Eddie Vedder μέσα από τις προσωπικές του δουλειές και μετά τις ομορφιές του με το συγκρότημα».

Από το 'Ten' και το 'Vs' μέχρι το πιο ethnic 'No Code', τους πειραματισμούς του 'Binaural' και το πρόσφατο 'Lighting Bolt', εμείς διαλέξαμε δέκα τραγούδια που σχηματίζουν την εικόνα μας για τους Pearl Jam. Λίγο grunge και λίγο riff rock παλαιάς κοπής μαζί με τη βαθιά φωνή του Vedder, το μουσικό αποτέλεσμα της μπάντας είναι πάντα στη βάση του Rock 'n Roll, με την ευρεία έννοια που πια έχει αποκτήσει.





1. Better Man (από τον δίσκο "Vitalogy" του 1994)
2. Black (από τον δίσκο "Ten" του 1991)
3. State of Love and Trust (από το soundtrack της ταινίας "Singles" του 1992)
4. Save You (από τον δίσκο "Riot Act" του 2002)
5. Other Side (B-side από το single "Save You" του 2003)
6. Daughter (από τον δίσκο "Vs." του 1993)
7. Jeremy (από τον δίσκο "Ten" του 1991)
8. Go (από τον δίσκο "Vs." του 1993)
9. Present Tense (από τον δίσκο "No Code" του 1996)
10. Sad (από τη συλλογή "Lost Dogs" του 2003)

Δισκογραφία:

Ten (1991)
Vs. (1993)
Vitalogy (1994)
No Code (1996)
Yield (1998)
Live on Two Legs (1998)
Binaural (2000)
Riot Act (2002)
Pearl Jam (2006)
Backspacer (2009)
Pearl Jam Twenty (2011)
Lighting Bolt (2013)
Let's Play Two: Live At Wrigley Field (2017)

Βραβεία:

H μπάντα δεν είναι ξένη με τα American Music Awards έχοντας κερδίσει στις εξής κατηγορίες:
- Το 1993 για Favorite Pop/Rock New Artist και Favorite New Heavy Metal/Hard Rock Artist
- Το 1996 για Favorite Alternative Artist και Favorite Heavy Metal/Hard Rock Artist
- Το 1996 για Favorite Alternative Artist

Στα Esky Music Awards κέρδισαν το τίτλο του Best Live Act για το 2006 ενώ έχουν επίσης πάρει 2 Grammys, ένα το 1996 για Best Hard Rock Performance ("Spin the Black Circle" ) και ένα το 2015 για Best Recording Package ('Lighting Bolt').

Το video clip του "Jeremy" κατέχει 4 βραβεύσεις στα MTV Music Awards
(Video of the Year, Best Group Video, Best Metal/Hard Rock Video, Best Direction).

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Το Mix Grill σας προτείνει
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια