The Undressed EP by Cyanna.jpg

Whatever makes us happy on a Sunday morning: Μετά βαΐων και κλάδων

Διαβάστηκε
Ξεφυλλίζουμε τα Ευαγγέλια ψάχνοντας αναφορές στα «βάγια», κάνουμε σκέψεις για την επέτειο του πραξικοπήματος του 1967 και ακούμε μουσικές χωρίς θρησκευτικές ή θεολογικές αναφορές.
The Undressed EP by Cyanna.jpg

Παρότι οι σημερινές μουσικές επιλογές μου δεν έχουν κανέναν θρησκευτικό ή θεολογικό χαρακτήρα (εντάξει, εκτός από το εξώφυλλο των Cyanna που ανοίγουν τη λίστα), επέλεξα στο κείμενο να κάνω μια αναφορά στην ημέρα, ξεφυλλίζοντας τα Ευαγγέλια. 

Περίεργη μέρα η σημερινή. Φέτος τυχαίνει η Κυριακή των Βαΐων να συμπίπτει με την επέτειο του πραξικοπήματος του 1967. Τότε οι συνταγματάρχες, ο βασιλιάς και όλοι οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι δεν τα είχαν υπολογίσει σωστά. Το πραξικόπημα ξεκίνησε χαράματα της Παρασκευής 21 Απριλίου 1967. Η επόμενη μέρα ήταν το Σάββατο του Λαζάρου (22 Απριλίου 1967) και ακολουθούσε η Κυριακή των Βαΐων (23 Απριλίου 1967). Σκέφτομαι απλώς τις συνδέσεις που θα μπορούσε να κάνει η προπαγάνδα της Χούντας με την Ανάσταση του Λαζάρου και -πολύ περισσότερο- με την είσοδο του Ιησού στην Ιερουσαλήμ.

Τα «βάγια» δηλώνουν «κλαδάκια από διάφορα φυτά ή δέντρα, κυρίως δάφνης ή φοίνικα, που μοιράζονται στους εκκλησιαζομένους την Κυριακή των Βαΐων». Πηγή

Το μοναδικό Ευαγγέλιο που αναφέρει τα «βάγια» είναι το Κατά Ιωάννην (12:12-13), ως κλαδιά από φοίνικες: «[..] ὄχλος πολὺς [..], ἀκούσαντες ὅτι ἔρχεται Ἰησοῦς εἰς Ἱεροσόλυμα, ἔλαβον τὰ βαΐα τῶν φοινίκων καὶ ἐξῆλθον εἰς ὑπάντησιν αὐτῷ». Σύμφωνα με το Κατά Ματθαίον (21:9), το πλήθος έστρωνε ρούχα και κλαδιά δέντρων: «ὁ δὲ πλεῖστος ὄχλος ἔστρωσαν ἑαυτῶν τὰ ἱμάτια ἐν τῇ ὁδῷ, ἄλλοι δὲ ἔκοπτον κλάδους ἀπὸ τῶν δένδρων καὶ ἐστρώννυον ἐν τῇ ὁδῷ».
Στα υπόλοιπα Ευαγγέλια συναντάμε μόνο την κραυγή υποδοχής του Ιησού με παρόμοια διατύπωση με τα δύο προηγούμενα: στο Κατά Μάρκον 11:9: «ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου» και στο Κατά Λουκά 19:38: «εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος βασιλεὺς ἐν ὀνόματι Κυρίου».

Ανεξάρτητα από την πίστη ή μη του καθενός, θεωρώ ότι η ιστορία του Ιησού είναι από τις πιο όμορφες ιστορίες της ανθρωπότητας, αν και όχι απαραίτητα η «μεγαλύτερη» ή «σημαντικότερη», με πλήθος αναφορών και συνδηλώσεων. Από την Κυριακή των Βαΐων γλωσσικά ζωντανή παραμείνει η έκφραση «μετά βαΐων και κλάδων» που δηλώνει το θερμό καλωσόρισμα. Για να είμαστε δίκαιοι, ίσως να έπρεπε να υπάρχει κάποια ειρωνεία ή έστω νοηματική αντίθεση στην φράση, καθώς λίγες μέρες αργότερα τα βάγια έγιναν καρφιά και τα «ὡσαννά» έγιναν «σταύρωσον αὐτόν». Παρεμπιπτόντως και με την ευκαιρία, στο Κατά Ιωάννην βρίσκεται και το «ἆρον ἆρον», που επιβιώνει αυτούσιο ως τις μέρες μας.
Τα τραγούδια

1. Cyanna - I Am Cannibal
2. Tricky - The Only Way
3. Brian Jonestown Massacre - Food For Clouds
4. Arcade Fire - Deep Blue
5. The National - Slow Show
6. Pink Floyd - Coming Back To Life
7. Get Well Soon - Oh Boy
8. Milky Chance - Cocoon
9. Mac DeMarco - One More Love Song
10. Kate Bush - Wuthering Heights
11. Public Service Broadcasting - They Gave Me A Lamp
12. Pictish Trail - Far Gone (Don't Leave)
13. Emily Wells - Becomes the Color
14. Rjd2 - Ghostwriter
15. Grandbrothers - Arctica
16. Wallis Bird - Hardly Hardly
17. After The Fire - Der Kommissar
18. Amanda Palmer - Astronaut
19. Marilyn Manson - Third Day Of A Seven Day Binge
20. Mogwai - Rage: Man

Από
Αξιολόγηση
Βαθμός
Βαθμολογήστε το άρθρο/10 ()
Πόσα αστεράκια να πάρει (1-5); Click εδώ!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
βάγια Κυριακή των Βαΐων Whatever makes us happy on a Sunday morning
257
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια