Βαμβακάρης Στέλιος

Πέθανε ο Στέλιος Βαμβακάρης

Διαβάστηκε
"Έφυγε" από τη ζωή ο Έλληνας συνθέτης, δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και γιος του Μάρκου Βαμβακάρη, Στέλιος Βαμβακάρης.
 Βαμβακάρης Στέλιος


"Έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο σπουδαίος μουσικός Στέλιος Βαμβακάρης, δευτερότοκος γιος του γνωστού ρεμπέτη Μάρκου Βαμβακάρη. Ήταν Έλληνας συνθέτης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού και υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από την ηλικία των 12 ετών στο πλευρό του πατέρα του Μάρκου.

Συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Πέρα από την ενασχόλησή του με το λαϊκό τραγούδι, υπήρξε από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Χρησιμοποιώντας διαφορετικά κουρδίσματα του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα καραντουζένια έγραψε τραγούδια που μοιάζουν με ένα ιδιαίτερο κράμα πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.

Από τις τελευταίες του εμφανίσεις θυμόμαστε τις παραστάσεις «Βαμβακάρης κατά Ξαρχάκο» με τους Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρη Μυτακίδη που παίζονταν μέχρι και τον Μάρτιο του 2019, αλλά και τον τελευταίο του δίσκο που κυκλοφόρησε το 2015 μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα με τίτλο «Ο Επισκέπτης».

Ένα φως αναζητώ, να νικήσω το σκοτάδι,
και η μέρα που θα έρθει, να μου φέρει ένα χάδι,
και τη μέρα που θα έρθει, να τη νιώσω μ' ένα χάδι.

Σ. Βαμβακάρης

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια