The Perfect Candidate

"The Perfect Candidate": Η γυναικεία φωνή υψώνεται από την Μέση Ανατολή

Διαβάστηκε
Μια ταινία που φέρνει με προσιτό τρόπο στην επιφάνεια το ζήτημα της ανισότητας των δύο φύλων, την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τα κοινωνικά στερεότυπα και την αδιαφορία του κόσμου.
The Perfect Candidate


Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου έριξε αυλαία την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου με την πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας "The Perfect Candidate", που αποτελεί την επίσημη υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας στην κατηγορία Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας για τα Oscars 2020. Μάλιστα, η δημιουργός της Haifaa Al Mansour είναι η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης στη Σαουδική Αραβία. 

Η Μάριαμ είναι μια νεαρή φιλόδοξη γιατρός που ζει μαζί με τις αδελφές και τον πατέρα της σε μια μικρή πόλη της Σαουδικής Αραβίας. Η καθημερινότητα στην κλινική που εργάζεται αποτελεί έναν συνεχή αγώνα, με σκοπό να αποδείξει την αξία της στην ανδροκρατούμενη κοινωνία όπου ζει, διεκδικώντας τον σεβασμό και την εκτίμηση των ασθενών της. Σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να ταξιδέψει στο Ντουμπάι με την ελπίδα ανέλιξης της καριέρας της, θα έρθει αντιμέτωπη με την γραφειοκρατία, όταν θα πέσει στα χέρια της η αίτηση για συμμετοχή στις τοπικές εκλογές. Παρά την αποθαρρυντική στάση που θα λάβει από το περιβάλλον της, αποφασίζει να πάει κόντρα στον συντηρητισμό της τοπικής κοινωνίας, διεκδικώντας μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Με την επιμονή και την αποφασιστικότητά της θα προσπαθήσει να φέρει μια πνοή αλλαγής στον τόπο της.

The Perfect Candidate

Η Haifaa Al Mansour θίγει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της σημερινής εποχής, την θέση της γυναίκας στις συντηρητικές κοινωνίες της Ανατολής, τον τρόπο ζωής τους, τον καθημερινό τους αγώνα, τους φόβους και τις αδικίες που αντιμετωπίζουν. Η πρωταγωνίστρια αντιπροσωπεύει χιλιάδες γυναίκες γεμάτες όνειρα και φιλοδοξία, γυναίκες που δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλες εμάς, όμως δεν χαίρουν την ίση αντιμετώπιση και τις ίσες ευκαιρίες στην κοινωνία εξαιτίας του φύλου τους. Μια γυναίκα με καταγωγή από την Σαουδική Αραβία δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη για να σχολιάσει ένα τέτοιο ζήτημα. Αν και το σενάριο της ταινίας δεν χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη πρωτοτυπία, είναι σίγουρα κάτι καινοτόμο σε σχέση με τον τόπο και τον χρόνο στον οποίο είναι τοποθετημένο.

Η ταινία θυμίζει κάτι από Hollywood, με μια δόση κινηματογραφικής λάμψης, αγωνίας, ανατροπής και λίγο happy ending. Η πλοκή κυλά ευχάριστα, ωστόσο η σκηνοθεσία από την Haifaa Al Mansour δεν εντυπωσιάζει. Τα πλάνα υστερούν σε εντυπωσιακά τοπία, αινιγματικούς φωτισμούς και περίτεχνα κοντινά. Παρ' όλα αυτά, η έλλειψη σκηνοθετικής ευρηματικότητας δεν είναι η ουσία αυτής της ταινίας, όσο το τολμηρό της σενάριο. Μια γυναίκα αψηφά όλους τους κοινωνικούς φραγμούς και αρνείται να δεχτεί την μοίρα που άλλοι επέλεξαν για εκείνη. Τα περισσότερα πλάνα, κυρίως από την μέση της ταινίας και μετά δείχνουν την πρωταγωνίστρια χωρίς το νικάμπ, το μαντήλι που καλύπτει το πρόσωπό της, λεπτομέρεια που χαρίζει δυναμισμό στον χαρακτήρα της πρωταγωνίστριας.

Η πρωταγωνίστρια Mila Al Zahrani στον ρόλο της Μάριαμ χαρίζει μια εξαιρετική ερμηνεία, αναδεικνύοντας την έντονη προσωπικότητα και το πάθος που χαρακτηρίζει μια γυναίκα που διεκδικεί τα δικαιώματά της. Στέκεται σθεναρά στο ύψος των περιστάσεων, ακόμα και όταν όλοι έχουν χάσει την ελπίδα τους. 

Η μουσική από την Μέση Ανατολή ξεσηκώνει, δίνει ρυθμό και ευχάριστη διάθεση καθ'όλη την διάρκεια της ταινίας.Το "The Perfect Candidate" δεν είναι μια ταινία που ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη σκηνοθεσία ή την σκληρή προσέγγιση της πραγματικότητας. Φέρνει, ωστόσο, με προσιτό τρόπο στην επιφάνεια το ζήτημα της ανισότητας των δύο φύλων, την θέση της γυναίκας στην κοινωνία, τα κοινωνικά στερεότυπα και την αδιαφορία του κόσμου απέναντι σε όλα αυτά. Αυτός είναι και ο λόγος που αξίζει κάποιος να την δει και να αποτελέσει ερέθισμα για περαιτέρω προβληματισμό!

* Δεν έχει γίνει γνωστό αν η ταινία έχει βρει διανομή στην Ελλάδα και αν θα προβληθεί στο κανονικό πρόγραμμα των κινηματογράφων.

Από
Αξιολόγηση ταινίας
Βαθμολογήστε την ταινία
Βαθμός ταινίας/10 ()
Πες μας τη γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια