Δέκα και ένας λόγοι για να συγκινηθείς

Διαβάστηκε
Μουσικές παιδικές αναμνήσεις.Φορές αναρωτιέμαι πόσο η μουσική επηρεάζει τη ζωή ενός ανθρώπου, πότε αυτή εισβάλει στην καθημερινότητα του και πόση σημασία αποκτά με το πέρασμα των χρόνων. Σίγουρα οι απόψεις διίστανται. Κάποιος μπορεί να απαντήσει πως πρώτη μουσική είναι το νανούρισμα τις μάνας στην κούνια, άλλος να θεωρεί το πρώτο τραγούδι που μπορεί να του φέρει θύμισες και ένας τρίτος να αναφέρει τους πρώτους στίχους που κατάφερε ποτέ να απομνημονεύσει. Ή μήπως είναι η πρώτη κασέτα με επιλογές, εκείνη που έλιωσε από τις αμέτρητες φορές στο στέρεο; 

 Όποια και να είναι η απάντηση, σίγουρα δεν έχει και τόση σημασία, αφού για τον καθένα είναι κάτι διαφορετικό. Πραγματικά όμως δεν είχα σκεφτεί ποτέ ότι πολλές από τις πρώτες μουσικές εμπειρίες μας είναι τα τραγούδια στα κινούμενα σχέδια! Δεν το είχα συνειδητοποιήσει. Μια μικρή ανασκόπηση πριν από μερικές μέρες σε παιδικές αναμνήσεις κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια και να εδραιώσει το αυτονόητο. Δεν είναι πραγματικά θαυμάσιο που έπειτα από τόσα χρόνια μπορούμε ακόμα και θυμόμαστε τους τίτλους έναρξης ή τέλους μιας παιδικής σειράς; Και μη μου πει κανείς ότι δε συμβαίνει, γιατί θα είναι ψέματα.  

Σίγουρα πολλά από τα παρακάτω δε σημαίνουν τίποτα σε κάποιους μικρότερους, για τη γενιά μου όμως νομίζω ότι αποτελούν σταθερές αξίες και σταθμούς που σημάδεψαν για πάντα την παιδική ηλικία. Προσωπικά, όταν σχημάτιζα τη λίστα, συγκινήθηκα.

1. Τα στρουμφάκια. Πέρα από τα ατέλειωτα επεισόδια και τις αμέτρητες ώρες χαράς που μας έχουν προσφέρει, σίγουρα έχουν αποτελέσει το soundtrack για πολλά παιδικά πάρτι. Ατάκες χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα (μη με ξυπνάς απ’ τις έξι, τη στρουμφίσαμε, μου τη δίνουν τα ξυπνητήρια), ενώ τη μουσική από τους τίτλους έναρξης μπορεί ο καθένας αυτήν τη στιγμή να σιγοσφυρίσει.  

2. Sport Billy είσαι ήρωας απ’ άλλο πλανήτη, sport Billy! Πόσοι από μας δε ποθήσαμε κάποια στιγμή τη μαγική του τσάντα; Τις δυνάμεις του που πετύχαιναν πάντοτε τον σκοπό του ή ακόμη και την ξανθούλα δίπλα του;

3. Candy candy. Η όμορφη και αδικημένη της κρατικής τηλεόρασης. Το αγαπημένο αστέρι κάθε κοριτσιού. Μολονότι θλιβερή ιστορία (τότε δε το συνειδητοποιούσα, μα ως ενήλικας αντιλαμβάνομαι, πόσο σκληρά θέματα πραγματευόταν), η μουσική της έμεινε εντυπωμένη στις καρδιές όσων την παρακολουθούσαν.

4. Πρόβλημα, πρόβλημα, σχέδιο, σχέδιο… Αστυνόμος Σαϊνης. Ο πιο γκαφατζής αστυνόμος στην ιστορία των κινούμενων σχεδίων. Νομίζω μπορεί να παραλληλιστεί επάξια με τον επιθεωρητή Clouseau και να πάρει τη θέση του στο μαγικό κόσμο των παιδιών.

5. Φρουτοπία. Ένα από τα αριστουργήματα του Ευγένιου Τριβιζά που μεγάλωσε αρκετούς από εμάς. Η Μάτα η Ντομάτα και ο Αιμίλιος το Μήλο θα μας θυμίζουν πάντα την ονειρεμένη Φρουτοπία.

6. Του κουτιού τα παραμύθια. Η μικρή Παρασκευούλα μαζί με τους τέσσερις φίλους της (τον Φιόγκο, το Ρούχλα, το Σεβαστιανό και τη Μελιά) άνοιγαν κάθε τόσο το μουσικό και γεμάτο παραμύθια κουτί τους παρασέρνοντάς μας, άλλοτε σε βασιλικές εποχές και άλλοτε σε απομακρυσμένα αγροτόσπιτα.

7. Thundercats. Άκομα και τώρα ηχεί στα αυτιά μας το thunder… thunder… thunder… thundercats! ohh… Σωστά; Γιατί είναι αδύνατο να σκέφτεται κάποιος το ξίφος των οιωνών ξέχωρα από την μουσική του.

8. Καρουζέλ. Μία από τις πρώτες μεταγλωττισμένες λατινοαμερικάνικες σειρές που εισέβαλαν δυναμικά στην κρατική τηλεόραση. Επαναστατικό για την εποχή, καθοριστικό για τα παιδιά, συγκινητικό μελωδικά.

9. Το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Παρόλο που η σειρά μετράει 36 ολόκληρα χρόνια ζωής (πραγματικά πόσο γρήγορα περνάνε τα άτιμα…) είναι βαθιά χαραγμένη στις καρδιές πολλών από εμάς. Γίνεται άραγε να ξεχάσεις την πυρόξανθη Lora να τρέχει στο καταπράσινο λιβάδι υπό τη μουσική υπόκρουση του David Rose;

10. Φρου φρου. Ο κοκκινομάλλης και άτακτος Γερμανός κατεργάρης γινόταν σύντροφος στις σκανταλιές και συνωμότης στις ζημιές. Ήταν ο φανταστικός φίλος μας και η παρέα που όλοι μας θέλαμε. Παίξε το πιάνο Φρου φρου να σε συνοδεύσουμε εμείς με τα βιολιά!

    Μια σωστή συναυλία που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορεί παρά να κλείσει με το κατάλληλο encore. Ο ροζ πάνθηρας λοιπόν δε θα μπορούσε να είναι ορθότερη επιλογή.


Από
Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια