Θανάσης Παπακωνσταντίνου @ Passport: Πέντε μάγκες στον Περαία

Διαβάστηκε
Όμορφα, ζεστά και παρεϊστικά χτες στο PassPort...Ποιος
: Θανάσης Παπακωνσταντίνου
Που: Passport
Πότε: Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Ήχος: Αρκετά καλός
Κόσμος: Γεμάτο
Οργάνωση: Μια χαρά
Διάρκεια: 3,5 ώρες

Τα τραγούδια που ακούστηκαν:
Χθες βράδυ βρεθήκαμε στην πρώτη από τις 3 εμφανίσεις του Θανάση Παπακωνσταντίνου και των φοβερών μουσικών, που τον συνοδεύουν στο Passport. Είναι αλήθεια ότι έχουμε δει πολλές εμφανίσεις του Θανάση. Για εμάς είναι από τους πιο σημαντικούς Έλληνες μουσικούς της τελευταίας δεκαπενταετίας. Τον έχουμε δει σε μικρούς ή μεγάλους ανοιχτούς χώρους, σε συναυλιακό χώρο (Fuzz) και σε Μουσικές σκηνές, όπως το Passport.

Κάθε εμφάνιση του Θανάση Παπακωνσταντίνου έχει το δικό της χαρακτήρα. Αν εξαιρέσεις το Fuzz, το οποίο κατά τη γνώμη μας δεν του ταίριαξε, σε όλους τους υπόλοιπους χώρους, ο Θανάσης καταθέτει κομμάτια της ψυχής του με σεμνότητα και απλότητα. Χωρίς φανφάρες και τυμπανοκρουσίες...Χθες βράδυ ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά... Στη σκηνή μαζί με το Θανάση ήταν ένα πιο μικρό σχήμα, σε σχέση με αυτό που εμφανίστηκε στο Fuzz. Ο Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα, πλήκτρα, τραγούδι), ο Δημήτρης Μυστακίδης (ακουστική κιθάρα), η Ματούλα Ζαμάνη (τραγούδι), ο Αντώνης Μαράτος (μπάσο) κι ο Ανδρέας Πολυζογώπουλος (τρομπέτα, φλικόρνο) δημιούργησαν ένα ηχόχρωμα διαφορετικό μεν, χωρίς να υπολείπεται της full μπάντας δε. Κάποιοι μπορεί να ισχυριστούν ότι ήταν καλύτερα έτσι...

Ήταν όμως;

Δε νομίζω ότι έχει σημασία. Ήταν μια βραδιά που ξεκίνησε νωθρά στο γεμάτο από κόσμο Passport. Ο Θανάσης και οι υπόλοιποι πέντε μουσικοί προσπαθούσαν να βρούν τα πατήματα και την επαφή τους με τον κόσμο. Αυτό δεν άργησε να έρθει βέβαια...


Και δεν θα μπορούσε να αργήσει άλλωστε, σε έναν τόσο όμορφο και προσεγμένο χώρο όπως το PassPort (τώρα θα λέτε ότι μας πληρώνει το Passport για να λέμε καλά λόγια - δείτε το όμως πρώτα και μετά μας λέτε εντυπώσεις), που αποδείχθηκε η ιδανική στέγη γι'αυτό το "μικρό και ευέλικτο σχήμα" όπως το ονόμασε ο Θανάσης. Με το "Κάτω απ'το μαξιλάρι" είχαμε την πρώτη δυνατή στιγμή. Κάπου εκεί συντονίστηκαν οι ψυχές και οι διαθέσεις κοινού και σκηνής και για το υπόλοιπο της βραδιάς το κλίμα ήταν ζεστό και άνετο, τόσο που είδαμε ακόμα και χορούς, ακόμα και διαλόγους του Θανάση με ακροατές, ακόμα και παραγγελιές που εισακούστηκαν.

Το πρόγραμμα μπορεί να μην είχε μεγάλες εκπλήξεις για όσους έχουν ξαναβρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε live του Θανάση Παπακωνσταντίνου, ωστόσο παραμένει ένα απ'τα καλύτερα που έχει παρουσιάσει όλα αυτά τα χρόνια. Οι διαφορές χτες ήταν ότι έλειπαν αρκετά κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο και ότι τα ορχηστρικά μέρη ήταν σαφώς περιορισμένα.

Σε κλίμα που ήταν πραγματικά παρεϊστικο, ακούγαμε το ένα πίσω απ'το άλλο μερικά απ'τα ομορφότερα τραγούδια του Θανάση. Παρατήρησα ότι το ανακάτεμα που έγινε στο setlist βοήθησε ώστε να δημιουργηθούν κορυφώσεις, κάτι που έλειπε σε άλλες φετινές συναυλίες. Έτσι, με απανωτές δυνατές στιγμές, όπως η "Τράτα", οι "Χαραυγές", τα "Ορυχεία" και το "Όταν χαράζει", φτάσαμε στο διάλειμμα με τον "Διάφανο" και όλο το μαγαζί να τραγουδάει.

Βρισκόμενος στον Πειραιά, την κοιτίδα του ρεμπέτικου, δεν θα μπορούσε να παραλείψει το Πέντε μάγκες στον Περαία, κάτι που σχολίασε και ο ίδιος. Και τα περί μαγκιάς συνεχίστηκαν με τη μεγαλύτερη ίσως έκπληξη του προγράμματος, τον "Καντηλανάφτη", αυτό το... σύγχρονο ρεμπέτικο του Θανάση. Η Ματούλα Ζαμάνη ερμήνευσε τραγούδια που γνωρίσαμε απ'την Μελίνα Κανά και έδωσε ζωντάνια και κέφι πειράζοντας τους πάντες, ενώ συνέβαλε κι αυτή στη θεματική της μαγκιάς και των τεκέδων με το "Θεέ μου μεγαλοδύναμε".

Αυτό το μικρό σχήμα, χωρίς τύμπανα και ηλετρική κιθάρα, ήταν κάτι το διαφορετικό. Νομίζω ότι οι πιστοί του Θαν
άση Παπακωνσταντίνου που έσπευσαν χτες στο PassPort απόλαυσαν μουσική και "κοινώνησαν" τους σπουδαίους στίχους των τραγουδιών του μέσα σε ένα πιο λιτό ενορχηστρωτικά πλαίσιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Πεχλιβάνης, που ξεσήκωσε τους πάντες, παρότι έλειπε το ηλεκτρικό του ξέσπασμα.

Το ότι αξίζει να τον δείτε σήμερα ή αύριο στο Passport δεν το συζητάμε. Το μόνο που συζητάμε είναι αν θα ξαναπάμε εμείς σήμερα...Από
Αξιολόγηση Συναυλιών
Η οργάνωση
Τα τραγούδια του live
Το συγκρότημα - μουσικός
Η διάρκεια της συναυλίας
Ο ήχος
Ο κόσμος
Βαθμός συναυλίας/10 ()
Πες μας την γνώμη σου!
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια