Interpol

Κυνηγώντας τους Interpol ανά την Ευρώπη

Διαβάστηκε
Μέχρι πριν από λίγο καιρό η ιδέα ότι θα δούμε τους Interpol ζωντανά στην Αθήνα έμοιαζε με άπιαστο όνειρο οπότε δεν είμαστε και λίγοι αυτοί που πήραμε τους δρόμους ψάχνοντας την κατάλληλη πόλη ή φεστιβάλ του εξωτερικού για να τους δούμε.
Interpol


InterpolΜέχρι πριν από λίγο καιρό η ιδέα ότι θα δούμε τους Interpol ζωντανά στην Αθήνα έμοιαζε με άπιαστο όνειρο οπότε δεν είμαστε και λίγοι αυτοί που πήραμε τους δρόμους ψάχνοντας την κατάλληλη πόλη ή φεστιβάλ του εξωτερικού για να τους δούμε.

Καθώς λίγες μέρες απομένουν μέχρι την εμφάνισή τους στο Entertainment Stage της Ιεράς Οδού σκεφτήκαμε να σας προετοιμάσουμε ψυχολογικά παραθέτοντας τις αναμνήσεις του φίλου μας Στέλιου Μπούρα και τις δικές μας από παλιότερες εμφανίσεις των Interpol ανά την Ευρώπη.

[του Στέλιου Μπούρα]

Όταν τον Οκτώβριο του 2002 ανακάλυπτα τους Interpol στο playlist ενός Αμερικανικού κολεγιακού σταθμού όπου ανέτρεχα για να αντλήσω tips για μελλοντικά κατεβάσματα από το αλήστου μνήμης Audiogalaxy, ούτε που φανταζόμουν πως το μειδίαμα που μου προκάλεσε η αναφορά ''Interpol - PDA'' θα μετατρέπονταν τόσο σύντομα σε μία μεγάλη αγάπη. Αγάπη που με οδήγησε δύο φορές στο εξωτερικό για να δω τους Interpol από κοντά και να μπορώ μετά βεβαιότητας να δηλώσω πως είναι το αγαπημένο μου συγκρότημα των zeros.

Η πρώτη ήταν το Μάρτιο του 2003, όταν και το συγκρότημα επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο λίγους μήνες μετά την εμφάνιση τους στα ShockWaves του ΝΜΕ. Στη συγκεκριμένη περιοδεία οι Interpol ήταν το 3ο (!!!) όνομα μαζί με τους Thrills, Polyphonic Spree και Datsuns. Η καθολική όμως αποδοχή του Turn On The Bright Lights στις τελικές λίστες της χρονιάς από πληθώρα εντύπων/μέσων οδήγησε στην επιστροφή τους στο ΗΒ για την πρώτη τους περιοδεία ως headliners. Στις 22/3/2003 λοιπόν, σε μια κατάμεστη Astoria οι Interpol ανεβαίνουν στη σκηνή εν μέσω καπνών και για λίγο λιγότερο από μία ώρα παίζουν ολόκληρο το ντεμπούτο τους, συν το άγνωστο τότε Length of Love (που θα περιλάμβαναν στον επόμενο δίσκο τους).

Στο κέντρο της σκηνής ο εσωστρεφής Paul Banks, αριστερά ο Daniel Kessler με τα ιδιαίτερα ''χορευτικά'' του και πίσω τους ο Sam Foggarino που κατάφερε να ανάβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο παρά το ότι και τα δύο του χέρια ήταν απασχολημένα! Ο πιο θεατρικός και ενεργητικός όμως από όλους ήταν ο Carlos D, που στα δεξιά της σκηνής έδωσε το δικό του show. Αυτή η εμφάνιση επιβεβαίωσε την αρχική μου εντύπωση για τους Interpol: παρότι σε όλα τα αυλάκια του δίσκου είναι ευδιάκριτες οι επιρροές τους, παρότι ενσωματώνουν όλα τα post-rock κλισέ, η αύρα που συνόδευσε εκείνη τη συναυλία ήταν μοναδική. Όλοι οι παρόντες διαισθανθήκαμε πως βλέπαμε μια μεγάλη μπάντα στο ξεκίνημα της προς την κορυφή. Μπορεί η μικρή διάρκεια της συναυλίας (κάτι το φυσιολογικό αφού είχαν μόλις τον πρώτο δίσκο στο ενεργητικό τους τότε) να μας άφησε με μία επιθυμία για κάτι παραπάνω, ωστόσο το timing ήταν φανταστικό. Γιατί δεν νομίζω πως είναι πολλές πλέον οι ευκαιρίες που έχει ένας οπαδός του συγκροτήματος να απολαύσει στην ίδια βραδιά κομμάτια όπως τα Leif Erickson, Hands Away, The New και Obstacle 2 μαζί με τα υπόλοιπα από το Turn On The Bright Lights που παίζονται από το συγκρότημα πολύ συχνότερα πλέον.στο Glastonbury

Δυστυχώς για μένα δεν κατάφερα να δω τους Interpol σε κάποια συναυλία από την περιοδεία που έκαναν για το Antics (περίοδος που για πολλούς αποτέλεσε και την καλύτερη για το συγκρότημα) ή το Our Love to Admire. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2010 ανακοινώθηκε νέα Ευρωπαϊκή περιοδεία για την προώθηση του τέταρτου και ομότιτλου δίσκου τους. Με πρόσφατη την κυκλοφορία του Lights που (όπως αποδείχθηκε εσφαλμένα) άφηνε υποσχέσεις για μία επιστροφή στο ύφος των πρώτων χρόνων αυτό που χρειαζόμουνα ήταν μια βολική ημερομηνία και μία οικονομική λύση!

Μια γρήγορη διαδικτυακή έρευνα και η ανακάλυψη της σκανδαλωδώς φθηνής πτήσης της EasyJet για Μιλάνο, καθώς και η παρουσία των National την προηγούμενη ημέρα δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Δεκαεπτά Νοεμβρίου, στο Palasharp (πρώην Palatrusardi για τους μπασκετικούς) οι Interpol είναι πλέον άλλο συγκρότημα. Για πολλούς είναι εμφανής η απουσία του Carlos, αλλά η αλήθεια είναι πως ο David Pajo τον αντικαθιστά επάξια και το βάρος της σκηνικής παρουσίας το σηκώνουν οι Banks και Κessler. Ιδιαίτερα κεφάτοι και ενεργητικοί, αναγνωρίζοντας και οι ίδιοι ίσως την αδυναμία του τέταρτου δίσκου σε σχέση με το παλαιότερο υλικό τους, επιλέγουν μόλις πέντε τραγούδια από αυτόν και συμπληρώνουν το set τους με μία επιλογή από τα καλύτερα των τριών προηγούμενων. Η αυτοπεποίθηση τους πλέον ξεχειλίζει και η εσωστρέφεια του 2003 έχει δώσει τη θέση της σε μία άνεση επί σκηνής, η οποία παρότι δεν εκδηλώνεται με κάποια έντονη αλληλεπίδραση με το κοινό, ωστόσο καταφέρνει να δημιουργήσει μια ζεστασιά στην ατμόσφαιρα.


Όσοι έχουν αναζητήσει στο YouTube την πρόσφατη εμφάνιση των Interpol στο Coachella θα διαπίστωσαν την προσθήκη ενός μεγάλου συστήματος προβολών/φωτισμού στη σκηνή, που σίγουρα θα προσδώσει μία άλλη νότα στην εμφάνιση τους στην Αθήνα... Και ας είμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα ακούσω το Leif Erickson...

[της Felicia]

InterpolΕίναι γνωστό ότι στην Ισπανία διοργανώνονται μερικά από τα καλύτερα φεστιβάλ και ενώ τα Primavera και Benicassim έχουμε την μεγαλύτερη δημοσιότητα, υπάρχουν και άλλα μικρότερα που όμως φιλοξενούν πολύ σημαντικά ονόματα. Ήταν καλοκαίρι του 2008 όταν, παρέα με τον ody, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Μαδρίτη, εν μέσω καύσωνα, για να παρακολουθήσουμε το Summercase Festival. Το line up περιελάμβανε ονόματα όπως οι Kings of Leon, Grinderman, Verve, Primal Scream, Breeders, Sex Pistol, Blondie, Glasvegas και CSS, μεταξύ πολλών άλλων, και φυσικά τους Interpol.

Αν και δεν ήταν οι headliners της ημέρας (19/7/2008), ήταν ευχής έργο ότι την ώρα που βγήκαν στην σκηνή είχε πέσει το σούρουπο μιας και η μουσική των Interpol είναι αρκετά σκοτεινή. Παρόλη την ζέστη βγήκαν στην σκηνή με τα γνωστά μαύρα κουστούμια και κάτω από τις επευφημίες ενός αρκετά μεγάλου και φανατικού κοινού. Το σκηνικό λιτό και σκοτεινό και οι εναλλαγές στον φωτισμό περιορισμένες, με βασικό εφέ τους προβολείς να πέφτουν κατευθείαν πάνω στους Paul Banks, Daniel Kessler, Carlos D και Sam Foggarino διασκορπισμένους στην μεγάλη σκηνή και με περιορισμένες αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους.

Το ωριαίο best of set που μας παρουσίασε το γκρουπ ήταν γεμάτο ενέργεια και με όλα τα highlights που περιμέναμε να ακούσουμε (Obstacle 1, PDA, Evil, Slow Hands, C'mere, Pioneer Τo The Falls, The Heinrich Maneuver, Mammoth). Είχε περάσει ήδη ένας χρόνος από την κυκλοφορία του τρίτου τους album “Our Love to Admire” και χωρίς το βάρος της προώθησης ενός νέου δίσκου το setlist ήταν μοιρασμένο σχεδόν ισάξια στους τρείς δίσκους της καριέρας τους μέχρι εκείνη την στιγμή (3 τραγούδια από το
Turn on the Bright Lights”, από 5 από τα “Antics” και “Our Love to Admire”), πράγμα ιδιαίτερα ευχάριστο για εμάς που τους βλέπαμε πρώτη φορά.
Interpol
Εν αναμονή λοιπόν της άφιξης των Interpol στα πάτρια εδάφη σας παραθέτουμε setlist από πρόσφατη εμφάνιση τους στην Βαρκελώνη καθώς και μία γεύση από τις live εμφανίσεις τους.

Interpol @ Sala Apolo, Barcelona, 25/5/2011
Success
Say Hello To The Angels
3Narc
Hands Away
Barricade
C'mere
The New
Evil
Lights
Take You On A Cruise
Summer Well
The Heinrich Maneuver
Memory Serves
Slow Hands
Encore:
Length of Love
Obstacle 1
Not Even Jail

Οι φωτογραφίες είναι από την εμφάνιση των Interpol στο Summercase Festival της Μαδρίτης.

Interpol - Obstacle 1 (Summercase 2008, Madrid)

Interpol - Evil (Primavera Sound 2011)
Από
Αξιολόγηση
Βαθμολογήστε το άρθρο
Βαθμός άρθρου/10 ()
Πώς σας φάνηκε το άρθρο;
Για να αξιολογήσετε επιλέξτε το επιθυμητό αστέρι

Κωδικός επιβεβαίωσης, γράψτε τους χαρακτήρες που βλέπετε στην εικόνα

Λέξεις Κλειδιά
Σχετικά Άρθρα για σένα
Mix Grill Agenda
// NEWSLETTER

.,.
Now playing:
×

×
×
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια
×
Τρέχον συνθηματικό
Νέο συνθηματικό
Επαλήθευση νέου συνθηματικού
×
e-mail
Όνομα χρήστη
Συνθηματικό
Επαλήθευση συνθηματικού
Όνομα
Επώνυμο
Ψευδώνυμο
Λίγα λόγια